tisdag 16 mars 2010

Spritpolitik

Det är så frestande för politiker att välja ut en favvogrej och sen sätta in all kraft för att främja den. Ofta på bekostnad av något annat.

Belöningen är ibland satsningar av skattepengar med ett ministernamn på, tänk Perssonpengar. Eller möjligheten att bli ett med sin kommun som S-Göran Johansson. Fick höra i helgen att det finns människor som fortfarande tror han rattar Göteborg. En sån politiker får inviga saker och klippa band och kanske, kanske bli ihågkommen för något den gjort. Men eftervärlden dömer.

Så är det i miljöpolitiken också. Det finns stora möjligheter att välja en särskild teknik att gosa med. Det är ibland modigare att låta bli. Teknikneutrala styrmedel är kanske inte mest glammigt, kommunikativt eller effektivt på kort sikt men de funkar och ger en omställning. Titta bara på koldioxidskatten, trist - men bra. Jämför med ett förbud för bensinbilar. Effektivt men stora konsekvenser.

Minns när jag mötte någon av traineegrupperna från Naturskyddsföreningen och pratade styrmedel.
- Vi kan lagstifta att bensinen kostar 100 kronor litern, säger jag.
- Varför gör ni inte det då, säger en av traineerna. På allvar. Och jag förklarar vad effekten blir men hon är inte övertygad alls. Så långt har debatten drivits.

Det finns andra lösningar än straff. Transporternas bränsle i framtiden är en gåta. En kvalificerad gissning är att i framtiden har vi någon slags energimix. Där tror jag biobränslen ingår.

Etanol är ett biobränsle som kan göras av lite olika saker. Mycket som inte blir mat. Redan idag finns bra etanol och så det finns dålig etanol. Miljönyttan eller miljöeffekten beror på hur den produceras.

Folkpartiets Marit Paulsen säger nu att Sverige fokuserat för ensidigt på etanol. Ja, det stämmer. Systemet vi ärvde var inte alls teknikneutralt. Men för oss som jobbar med praktisk politik är det bara att laga efter läge. Hur kan vi förbättra det? Vad är visionen och var ska vi? Förutsägbarhet och långsiktighet är ansvarsfull politik. Snabba kast påverkar människor.

Jag är trött på svepande uttalanden om etanol. Det kan ju inte bara handla om livsmedelsförsörjning vs sprittillverkning. Eller tänker Fp komplettera sin politiska agenda?

Inga kommentarer: