söndag 14 mars 2010

Bilmarknaden & styrsystemen

- Toppen med teknikneutralitet, säger jag till TT som kommentar på Fp:s inspel till miljöarbetsgruppen som kom idag via deras kommundagar.

Inspelet påminner om ett gammalt Fp-förslag. För länge sen föreslog ju Lars Leijonborg, som då var partiledare för Fp en dubbel miljöbilspremie för elbilar. Fast nu öppnar även Fp för mer än el.

Äntligen har de svängt åt vårt håll. Härligt. Det är ju bättre att vara teknikneutrala i de politiska styrsystemen - det har vi drivit länge - för det är ohälsosamt när politiker kramar någon särskild sorts teknik. Det kommer vara mångfald i framtidens energimix i transportsektorn. Men vi ärvde ett system som inte alls är teknikneutralt.

Som vanligt är det är en balans hela tiden. Politiken har ett brutalt stort ansvar att ha långsiktiga och förutsägbara regler. Alla vill veta vad som gäller i framtiden. Det gäller bilindustrin också. Men politiken är bara en del. Det händer rätt mycket som vi inte kan lagstifta fram.
- Vi tror att marknaden vet bäst och att vi politiker inte ska lägga oss i för mycket, säger min Kd-kollega Liza- Maria Norlin.

Apropå det. Tvn står på. I Renaults reklam pratar en byråkrat med en uggla. Budskapet från bilföretaget är att de är trötta på tomma ord och ger 20 000 i miljöbilsrabatt. Toppen, det med.

Inga kommentarer: