onsdag 17 mars 2010

Kungaenkät

Har just svarat på en enkät från Sydsvenskan. Om monarkin. Inte den viktigaste politiska frågan. Har ignorerat den här enkäten rätt länge men de ringde upp.

Jag vill inte avskaffa den och jag lät bli att svara på den andra frågan om regeringsformens krav på kungligheterna.

Vi har ju en grundlagsutredning. De kollar väl över det här också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att Regeringsformen är mycket viktig fråga.

Monarkin är däremot inte någon viktig fråga eftersom Sverige inte är någon monarki. Monarki finns av två typer - den absoluta monarkin - med en enväldig kung, ofta med arvsrätt till kronan. Så finns den konstitutionella monarkin där monarken är nationens statschef med statschefs befogenheter och dessa befogenheter strikt reglerade i nationens författning. I Regeringsformen finns uppgift om att kungen är Sveriges statschef och sedan finns ett kapitel om statschefen, men ingenstans något om statschefens befogenheter.

Däremot finns de vanliga statschefsbefogenheter med i Referingsformen men då hos statsministern eller en blandning av riksdagsmajoriteten, talmannen och statsministern.

I grundlagsutredningen ingick i direktivet att inte ta upp Sveriges nuvarande statsskick. Varför?

I Moderaterns program finns med önskan(krav?) om maktdelning men inte hör jag något om detta från moderaterna.

Sveriges författning är ganska haltande. Skall vi ha en bra författning eller en dålig? Det är frågan.

Hälsningar
Per Kjellén

Fia sa...

En bra.
Men monarkin är inte så viktig. Vi har andra reformer att hantera. Och det är S som har i sitt partiprogram att avskaffa monarkin - som de låtit bli fastän de haft chansen.