lördag 13 mars 2010

Moderater ger mer träd och mindre skräp

Urbra av Kristina Alvendal: ett träd per ny lägenhet i Stockholm! Fler parker till Stockholmarna. Klockrent med en trädnorm. Dessutom beslutade MUF Stockholms stämma att ta bort parkeringsnormen - alltså kravet på att bygga parkeringsplatser till alla lägenheter.

I pappers-DN finns idag också en artikel med rubriken M trappar upp kriget mot nedskräpningen. Den handlar om just nedskräpning och vår idé är att det vore bra att tillåta kommunerna att bötfälla nedskräpare. Det är helt logiskt, nedskräpning är ett problem och precis som vid felparkering kan reaktionen komma direkt och kosta, utan att resurserna tas från polis, åklagare och rättsväsende. borde den som är närmast brottet kunna fixa böterna.

Nedskräpning är ett problem som är svårt att komma åt med politik. Papperskorgarna blir fler och fler. Det finns till och med stora containers i Stockholms parker under sommarsäsongen. Alla vet att det är fel att lämna picnicresterna och sin engångsgrill i parken, ställa bilbatterier i skogen eller kasta godispapper och tomflaskor ur bilfönstret. Ändå görs det. Och reaktionen blir... ingen.

Andra partier har också åsikter. Mp tycker vi ska se varför konsumtion och nedskräpning ökar. De tycker alltså inte att människor själva har något ansvar utan föreslår hårdare krav för företagare och restauranger. Även om Mp i Stockholm brukar tycka att människor själva ska slänga sitt skräp.

Kloka Peter Danielsson i Helsingborg driver också frågan, det har han gjort ett bra tag och han har också skrivit till Bea om det. Det skriver HD:s ledarblogg om här.

Inga kommentarer: