tisdag 30 mars 2010

Besök hos hundstallet

Igår var jag och justitieminister Beatrice Ask på hundstallet i Åkeshov. Fantastiskt besök! Svenska hundskyddsföreningen, en ideell förening, driver hundstallet. De har ungefär 7000 medlemmar. Tv-programmet Hitta hem har hjälpt till att öka intresset.

Vi träffar bossen Ulrika Ek som visar oss runt. Det märks att hundarna gillar henne. De blir lyckliga när hon kommer gående. Ordförande i föreningen Ulf Uddman berättar om verksamheten. Han sitter under den nya loggan. Reklamföretaget Hummingbird har hjälpt till med den som en del i deras CSR-arbetet.

Sen 1908 har hundstallet tagit hand om vilsesprungna hundar eller hundar med husse eller matte som har det svårt eller krångligt i livet. Det är ungefär 500 hundar om året, då som nu. I snitt stannar de 20 dagar.
- Varje hund har sin historia, förklarar Ulf. Hundarna får en andra chans. Ungefär 30 hundar är i så dåligt skicka att de måste tas bort men andra omplaceras. Det är mycket arbete innan en hund är redo att få ett nytt hem.
- De hundar vi omplacerar ska vi känna oss komfortabla med.


Du som är intresserad kan bli doggiewalker och komma hit för att promenera med en utvald hund ungefär en timme varje gång.
- De är en stor tillgång för oss, säger Ulf. Man kan klättra i skalan. Det finns helg-doggie-walkers som får ta med sig hunden hem också.

De har öppet hus lördag 22 maj. Mellan 10.00 och 14.00. Gå dit om du kan. Skaffa en hundkompis. Eller bli doggie walker. Många ser det som ett alternativ till hundägare. Och du kan göra skillnad.

Inga kommentarer: