söndag 21 mars 2010

Show me the money!

Tidningen Fokus har inte granskat Miljöpartiet men väl skrivit en del om partiet och mest om den ena partiledaren, Maria Wetterstrand.

Det mest intressanta i artikeln är texten om hur Mp övergivit sin gröna skatteväxling. Det hände när vi helt enkelt körde om dem genom att skifta skattesystemet - istället för deras petande och micklande i s-systemen:

Grön skatteväxling var länge huvudfrågan för miljöpartiet. Allt de sa handlade om hur många miljarder som skulle läggas på höjda miljöskatter och hur många som skulle ges till sänkta inkomstskatter, eller allra helst lägre arbetsgivaravgifter.

Nu har partiet plötsligt tagit bort hela begreppet. De säger att de tycker att den borgerliga regeringen redan har sänkt inkomstskatterna så mycket. Så antingen visar de plötsligt en gräns för hur låga inkomstskatter de vill ha, eller så har önskan att framstå som trovärdigt regeringsmaterial fått dem att sudda bort sin ekonomisk-liberala profil.
Ja. Antingen driver inte Mp en liberal ekonomisk politik. Eller så har de kompromissat för att få hänga med Socialdemokraterna.

För ett parti som ska levera politik men vägrar berätta vad de vill tycker jag för övrigt att en sån här, helt policybefriad sägning, är modig:

- När moderaterna och Reinfeldt började prata klimat var det jättemånga i miljöpartiet som blev jätteoroliga och jag fick säga det hur många gånger som helst: Vi ska bara vara glada när andra pratar om frågor vi har högst trovärdighet i. När moderaterna gör valaffischer där det står »Rösta för ett bättre klimat« så inte fan går folk och röstar på moderaterna. Det går ju och röstar på oss. Det är bara att tacka och ta emot.

Det återstår att se. För vi driver arbetslinjen och levererar reformer och lösningar för miljön. Det klarar vi tack vare ordning och reda i finanserna. Jättemånga i miljöpartiet har rejäl anledning att vara jätteoroliga. Inte så mycket för att moderaterna fortsätter driva offensiv miljöpolitik. Men deras maktposition är hotad. Det är tydligt att de försöker sätta en annan bild, men åsiktsmonopolet är brutet. De har nu pålästa motståndare med ambitioner på miljöområdet.

Mp erbjuder väljarna retorik, bidragslinjen och skattechocker. Och går till val på att vrida Sverige tillbaka till och dessutom sätta både Sahlin och Ohly i regeringen. 

Inga kommentarer: