måndag 22 mars 2010

Change Obama, change.

Jaha, den politiska vardagen bröt sig in direkt. Vänsterbloggar jublar. Sjukvårdsreformen i USA är på plats.

Men vänta lite... Hur kunde Obama förhandla bort aborterna ur sjukförsäkringsuppgörelsen? Inga federala pengar ska användas till aborter.

Det finns väl andra pengar att ta till men det politiska priset blir högt. Vilket svek.

Säkra och lagliga aborter måste vara en del av sjukvården. Det är sällan förstavalet men måste ändå finnas. Alternativet är värre. Det är oacceptabelt att starta en utveckling där abort ses som något extra tillval och blir ett politiskt slagträ. Det finns länder där vården är väl utbyggd för att försöka laga de trasiga och desperata människorna som försökt med olagliga och osäkra aborter. Ett problem som de själva alltså skapat till priset av brutalt mänskligt lidande.

RFSU brukar beskriva effekterna utmaningen med mödradödligheten som ett krig, kvinnor dör nämligen i samma omfattning som om det vore krig. Men krig får större rubriker. Mer medialt.

Det här får konsekvenser. Obama tog försiktigt bort det hinder som kallas gag rule. Men det här är ett rejält kliv tillbaka. Hur kan vi ställa krav i utvecklingssamarbetet när ekonomiskt starka länder inte själva lever som de lär?

Mer om hur vi minskar mödradödligheten hittar du här på kampanjsitenn Unite for women.

Inga kommentarer: