måndag 17 maj 2010

Raison d'être

I dagens Metro sidan 12-13 väljer en partiledare den avgörande valfrågan:

"Jobben men också trygghetsfrågorna".

Jobb först. Sen trygghet. Vem tror du att det är? Fredrik?

Nä, det är inte så enkelt.

Maud? Nej, inte idag. Kan vara både Göran och Jan, men det är inte dem i den här intervjun. Och inte heller den första på vänsterkanten som antagligen vill prata om jobb, Mona Sahlin.

Ledaren för det bäst organiserade partiet i vänsterkoalitionen, Lars Ohly, står inte heller för citatet.

Nu finns snart inga riksdagspartier kvar att gissa på. Uteslutningsmetoden funkar. Citatet kommer från Maria Wetterstrand som delleder Mp. Tolkar det som att de överger de miljöfrågorna nu. Precis innan valet.

Det är modigt att överge sitt skäl att finnas till.

Intressant nog fortsätter de med budskapet att allt prat om miljö gynnar dem. Det håller inte. Åsiktsmonopolet är brutet för länge sen.

Den som vill ha makt i miljödebatten måste också presentera policy. Inte enbart gnälla på andra. Vi har genomfört reformer för klimat och energi, hav och skatterna. Var finns alternativpolitiken? Vad vill de gröna och vad vill de tillsammans med de röda och röd-röda?

Arikeln i Metro handlar om flera saker. Som livspusslet.

Det är ingen lek att få livet att funka. Alla knep är tillåtna. Själv har jag hunddagis tillexempel. Men just därför är ett stycke i texten om flygpendling extra intressant. För flyget är tydligen ok för Mp nu. Flyget, även på korta sträckor, handlar alltså inte alltid om "onödiga affärsresor". Det är rätt många som jobbar som tycker likadant. Men det beteendet vill Mp göra onödigt. När föreslår första miljöpartisten snabbtåg till Helsingfors?

Inga kommentarer: