torsdag 20 maj 2010

Hur politisk är din kompass?

Testar SvDs valkompass. Mycket smart att ha två varianter, en om du lutar åt höger eller vänster och en där du testar partisympatier.

Jag är 72 procent alliansen och 20 procent rödgröna i de ganska enkla blockfrågorna.

Men sen infinner sig enkätkänslan.

Frågan om att invandrare berikar Sverige är intressant. Alla positiva svar motsvarar åsikterna hos vilket riksdagsparti som helst, men om du svarar negativt tror jag att det blir Sd-poäng. Undrar hur frågorna är viktade?

Ett påstående som du får välja om du är för eller emot i olika grad är "Gröna skatter behövs för miljön". Men seriöst, det kan inte heller skilja mellan partierna. Frågan är hur mycket, när och om skattehöjningar inom miljöområdet ska balanseras med skattesänkningar på arbete.

Klickar du vidare för att läsa mer om frågan så står det i argumenten för gröna skatter som SvD bjuder på så att hushåll kan kompenseras så att det totala skattetrycket inte ökar. Då hamnar frågan i ett annat läge. Mp har ju övergivit växlingen och går till val på höjda miljöskatter och höjd skatt på arbete. Bland annat. Så svarar du att du håller med om att gröna skatter behövs så borde poängen tillfalla M.

Det är svårt att svara på den här frågan som den är ställd.

Aha, viktningen kommer i slutet och den gör du själv.

Men det värsta är att du blir mycket av allt om du svarar nyanserat. Är 73,5 procent Moderat, oväntat mycket Kd och märkligt nog oväntat mycket Fp, alldeles för mycket, trots att jag vill avskaffa alkoholmonopolet helt, svarar vet inte på Natofrågan och inte tycker att föräldraförsäkringen ska delas utan att det är upp till familjen. Bara 63 procent Center. Gör det igen och utsluter Natofrågan plus viktar alkoholmonopolet som en av toppfrågorna. Men det är för mycket Fp ändå. Något är fel med det här testet.

Uppdaterat: Även vänstersidan är upprörd och tycker testet visar fel, som Eva-Lena skriver. Även Peter.

Och Makthavare gör också försök på flera andra socialdemokrater som blir vänsterpartister i testet.

3 kommentarer:

Ola Berg sa...

Jag blev också folkpartist precis hela tiden. Trots att jag är liberalliberal Center och valde konsekvent utifrån decentralisering, avreglering, monopolskrotande, skattesänkning, och nato-tveksamt.

Peter Andersson sa...

Rena snurren...Både Eva-Lena och jag klickade för NATO-insatser och Euron... och blev Ohly-fans! Någon verkar ha bestämt sig för att reta den politiska bloggosfären. Då har de lyckats

:-)

p

Hanna Dönsberg sa...

Bättre version av kompassen: http://minimaliteter.blogspot.com/2010/05/battre-valkompass-varsagod.html