fredag 14 maj 2010

Om de verkligen fick bestämma

Hur kan en dag i Miljöpartiets drömvärld se ut?

Så här tror Tobias Brandel.

Stockholm kl 11.09


Yvonne gäspar stort. Sedan Hornsgatan nedanför sovrumsfönstret blev bilfri vaknar hon oftast inte förrän inpå förmiddagen. Hon halar upp datorn i sängen och loggar in. Det är lika bra att klara av veckans lokala folkomröstningar redan nu.

Sedan släntrar hon ner på innergården för att leta rätt på ett frukostägg. Den kooperativa hyresrättsföreningens frigående hönor har blivit allt bättre på att gömma dem i buskagen.

Utomhus är det molnigt och vindstilla. Varken solcellerna eller vindsnurran på taket lär vara till stor hjälp idag. Sedan kärnkraftsavvecklingen och förbudet mot fossila bränslen gäller det att spara på energin.

Uppe i lägenheten unnar Yvonne sig i alla fall att slå på kaffebryggaren och fylla den med ekologisk, rättvisemärkt och momsbefriad mocka, en av få produkter med undantag från principen om närodling.

Efter frukosten tar hon tunnelbanans gula linje mot Solna för kursen på Kvinnohistoriskt kunskapscentrum. Hon har pluggat i tolv år nu med studielön, men funderar på om det är dags att växla spår och läsa massmedie- och reklamkritik. Annars kanske hon tar ett sabbatsår med medborgarlön i väntan på att hon kommer underfund med vad hon vill arbeta med.


Som bygger sin text på de förslag som Mp verkligen föreslår.

4 kommentarer:

Anonym sa...

MP har något de andra partierna saknar, en vision. Det är ganska många som tycker miljön är viktig och vill se kraftfullare förslag där.

Ett liberalare samhälle är också något många önskar sig, den polisstat som växt fram gör ingen lycklig.

MP har även mycket bra förslag för småföretagandet, en grupp alliansen glömt.

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Sofia!

Fy vad "barnsliga" ni är som håller på med den här typen av "negative campaigning".

Att bara kasta skit omkring er om de andra partierna är inte positivt, och inte rekommenderar jag någon att rösta på Moderaterna.

Ni är bara desperata "små människor" som inte förstår att det ni håller på med inte är något annat än VUXENMOBBNING av värsta sort.

Jag håller istället med de som vill ta bort FAS 3 och JUG. Detta slaveri som strider mot Tortyrkonventionen måste bort eftersom det är tal om förnedrande behandling eller bestraffning.

MP är på studenternas och de nyutexaminerades sida, vilket inte Moderaterna och Alliansen är. MP vill införa en omställningsförsäkring för nyutexaminerade då de har läst och förstått hur de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade har det i alliansens "Kalla Sverige" där vi söker jobb men aldrig får några jobb och i princip aldrig kommer så långt som till en intervju ens en gång.

Jag vet detta av egen erfarenhet så jag hittar inte på. Dessutom är jag humanist och inte ideologi eller demagog.

Jag förstår vad nyutexaminerade som blir och har blivit utfrysta av arbetsmarknaden/arbetsgivarna och samhället går igenom varje dag, månad in och månad ut, och i många fall år in och år ut, därför att det är idag mycket lättare att få jobb om man inte klarat grundskolan, medan de med akademisk examen ställs utanför arbetsmarknaden och knuffas ut i "ofrivilligt" utanförskap.

Det vet jag också av egen erfarenhet. Jag har sökt lite drygt 20.000 olika jobb inom olika områden och branscher, och detta överallt i hela Sverige. Svaret har varit "iskall utfrysning"...det är rena rama mobbningen som jag utsätts för.

Jag upplever att arbetsgivarna och Sverige behandlar mig på samma kränkande och förnedrande sätt som Washington (NHL) behandlar Michael Nylander...det är verkligen förnedrande VUXENMOBBNING. Det är att vara försatt i Sveriges FRYSBOX.

Så jag vet vad er politik leder till nämligen Vuxenmobbning(utfrysning), där de välutbildade stängs ute och där man ser ner på kunskap och kompetens.

Med er människosyn så skyller ni allt på individen, det är aldrig som så att arbetsgivarna har något ansvar. Så när företag och det offentliga drar ner och folket får betala priset med långtidsarbetslöshet och utanförskap så brännmärker ni "individen" och kallar alla arbetslösa för slöa och lata. Men ännu värre är att ni kallar arbetslösa och sjuka för "parasiter".

Det är att använda samma metod som länder gör när de är i krig där man "avhumaniserar" människan och kallar dem för odjur av olika slag.

Det är inhumant och ovärdigt ett land som Sverige.

Mvh

Mikael

Fia sa...

Hej Anonym! men Mp föreslår ju inget som är liberalt. Och deras förslag har tveksam miljönytta.

Hej Mikael! Det är inte negativt att förklara vad andra partier föreslår. Men jag har tidigare skrivit med dig och jag konstaterar att jag inte kan hjälpa dig att få ett jobb. Du behöver prata med din arbetsförmedlning eller en jobbcoach.

Patrik sa...

Mikael, nu framgår det inte om du har sökt 20 eller 20000 jobb eftersom du använder punkter som tusenavskiljare.

Om du sökt 20 jobb, så är det bara att ligga i det lossnar säkert.

Om det däremot är 20000 jobb så har du antingen sökt jobb genom att fästa post-it lappar på tunnelbanan eller så tillhör du tyvärr den grupp av slackers som inte vill eller kan ta ansvar för sin egen situation.