måndag 10 maj 2010

Måla utanför linjerna

Har du träffat Diakonia? Det är en frikyrklig, kristen lobbyorganisation i biståndsbranschen. Jag hade inte heller träffat dem innan jag kom in i riksdagen. De har skickat en enkät till kontoret. Med fantastiskt ledande frågor. Som är två, tre stycken långa. Och sen får vi kryssa för "ja", "nej" eller "möjligen" och det finns en liten ruta för egen text.

Suck.

Skrivet går före tryckt. Bara döda fiskar flyter med strömmen. Enkäter är ett dåligt sätt att föra politisk dialog. Särskilt för oss som inte bryr oss så mycket om rutorna.

Och frågorna rätt skumt formulerade. Med en hel del påståenden som kan diskuteras. Snälla nån, det går ju inte att svara seriöst på det här varken salomoniskt eller genom att vända andra kinden till. De vill inte veta vad vi tycker och gör, de vill veta vad vi tycker om deras politiska förslag.

Den påminner starkt om den kritiserade enkäten som svenska kyrkan gav oss förra året. Fast då var frågorna faktiskt ännu längre. Då svarade vi inte i rutorna utan skrev mest egna texter.

Men sakfrågorna är intressanta. Den som jag tycker är mest spännande är att föreningen Diakonia är emot världsbanken/IMF utan de vill i stället att pengar som går till fattiga länder för anpassningsåtgärder ska gå via anpassningsfonden som lyder under FN. Det betyder att det inte ställs några motkrav om mänskliga rättigheter alls. Inga alls.

Inga kommentarer: