måndag 23 november 2009

Handväskenationalism

EU är en marknad. Det vet du ju redan. Men även grejer som gjorts utanför EU men uppfyller EU-standard måste kunna säljas och köpas på samma sätt, på samma marknad, när de väl är importerade in i frihandelsområdet. Det är ett level playing field. Det är tydliga och rättvisa regler.

Nu kommer förslag om ursprungsmärkning av produkter som textilier, smycken, kläder, skodon, läder, lampor och ljusarmaturer, glas, keramik och handväskor. Jodå, handväskor! Jag vill inte starta en ny handväskedebatt men det är så gråpolitiskt att tro att handväskkonsumtionen styrs av uppgiften om landet där din handväska är tillverkad i. Lika bisarrt blir det med lamporna om jag ska vara ärlig. Fast förr märktes vilka som var kinesiska eftersom de hade strafftullar.

Några, även i vår partigrupp, anser att ett krav på märkning med ”tillverkad i” ger kunderna värdefull information för sitt slutliga val.

Kvalitet handlar inte om land. Kvalitet handlar om att nå upp till kundernas krav, oavsett om kraven handlar om kvalitet, säkerhet, miljö eller andra värden.

EPP-gruppen skriver såhär:
"Ett system för ursprungsmärkning skulle ha som mål att låta konsumenterna inom EU bli fullt medvetna om ursprungslandet för den produkt de köper. Konsumenterna skulle således kunna identifiera dessa produkter med de sociala, miljömässiga och säkerhetsmässiga normer som allmänt förknippas med detta land."

Men hallå, EPP! Känns det inte lite skakigt att skapa lagstiftning som baseras på människors uppfattning om andra länder? Tänk bara på hur många som inte kan skilja på Sverige och Schweiz. Nu ska alltså kunderna måste ta ställning till de sociala, miljömässiga och säkerhetsmässiga normer som allmänt förknippas med dels EU i klump, men sen alla andra länder i världen. Som Ghana och Gabon eller Niger och Nigeria. För att inte tala om Kina, Hong Kong och Taiwan. Förresten har flera producenter i de länderna redan tydlig märkning eftersom de är stolta över sina produkter och det är en vettigare typ av ursprungsmärkning, ett positivt tänk.

Ett annat argument är att bland annat Kina och USA har infört såna krav. Well, om alla andra driver protektionisitisk politik, ska vi göra det också? Svaret på det är ett rungande: NEJ.

Tur att Frihandelsminister Ewa har konferens om handel, klimatförändringar och standarder - just för att öppna upp marknaderna.
- The international community must continue to stand firm in the face of the pressure from protectionism and economic nationalism, säger Ewa i sitt öppningsanförande idag.

Inga kommentarer: