onsdag 4 augusti 2010

Stolthet, fördom och zombies

Hörde just Miljöpartiets ena partiledare Maria Wetterstrand intervjuas i Brunchrapporten i P3. En av de roligaste intervjuerna jag hört på länge. Dels för att programledar-Henrik, alltså Henrik Torehammar, undrar om elpistol är ett politiskt styrmedel. Och dels för zombiefrågorna.

Efter ett inlägg från Södermalm med lite allmän miljövälvilja, de flesta har ingen bil och handlar vintage - som då tolkas som miljöpartism - och ett par sägningar från butik om ekomatssförsäljning kommer frågan till Maria Wetterstrand om vad som blir den svåraste omställning är svaret:
- Medelålders män med stora bilar.
- Men om de bilarna inte påverkar miljön, frågar Henrik.
- Det är precis dit vi vill nå.
Well, not so much. Trots en blixtsnabb vändning stämmer det inte helt. Mp driver gärna politik mot bilar, inte mot utsläppen. Men bortsett från det blir det en diskussion om att alla kan hjälpa till och göra miljöbra saker och det är bra och en vänligare inställning än en hel del andra miljöpartister driver.

Sammanfattningsvis landar diskussionen i att rika människor köper ekologiskt. Fattiga lever sparsamt.
- Ska vi göra hela Sverige fattigt, undrar Henrik. Två gånger innan han får svar. Men Maria Wetterstrand säger tydligt att det inte är lösningen, hon tror på entreprenörsskap och teknisk utveckling. Oväntat.
- Borde inte allt farligt förbjudas? Så att människor bara har bra saker att välja på, frågar Henrik. Det är samma inställning som Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen brukar föreslå.
- Det är klart att man kan, säger Wetterstrand. Men jag vill inte jobba så.
Och sen kommer en rejäl känga mot kommunismen, eller i alla fall brutalt angrepp på för mycket politisk inblandning i människors liv.

Då är det ett spännande val att samarbeta med vänsterpartiet. Eller helt enkelt ologiskt och oförsvarligt. De går till val på att sätta Vänsterpartister i regeringen.

Sen kommer de bästa frågorna. Om zombies. Jag gillar ju mest rymdfilm men en och annan zombierulle slinker med.

Om Zombieland hände i Sverige, hur skulle då Maria Wetterstrand reagera? Cowboyhatt och gevär? Det är ju inte enkelt att svara på, väldigt hypotetiskt såklart. Och det kommer något avvaktande svar som tar avspark i verkligheten, kanske inte zombiefilmsverkligheten där det är allmän kunskap att man måste skjuta dem i huvudet och sen helst i bröstet. Och aldrig, aldrig gå fram för att kolla att någon filmmonster verkligen är dött.

Vi är överens om att zombievirus inte är bevarandevärd biologisk mångfald. Men sen skiljer vi oss
- Jag är skeptisk till licensjakt på zombies, säger Maria Wetterstrand.
Det är jag också. Men antagligen av andra skäl. I Alliansens Sverige är det fri jakträtt på zombies. Även i tättbebyggda områden. I fall någon undrar.

1 kommentar:

Lars-Erik sa...

Tack för denna lysande, roande och talande sammanfattning av Miljöpartiets "politik"... eller mer korrekt uttryckt; förvirring....

/Lars-Erik
http://debatteramoderat.bloggo.nu/