De tio principer för klimat- och energipolitiken i framtiden som Anna Kinberg Batra och jag presenterade i Almedalen håller. Jag beskriver grunden för ny kraft för Sverige här i en färsk debattartikel i Hallands Nyheter.
Första besöket är Ringhals. Hallands största industri.
Det är inte tillåtet med kameror inne i själva verket. Det finns ett litet tåg också, för turisterna. För det kommer rätt många turister för att se på Ringhals.
Vi träffar vice vd Lars Eliasson som jobbat där sen 1975 och nu är pensionär, men han jobbar ändå, och Gösta Larsen som är informationschef. Per Fåhraeus från moderaterna är också med, längst till höger i bild, han har ordnat besöket.
- Vi har blivit dubbelt så bra, säger Lars. Vi pratar om vad som hände i vintras när produktionen inte var igång. Det märktes inte under hösten men när den kalla vintern kom blev det tydligt.
- Människor ställde in semestern, berättar Gösta, alla jobbade hårt.
- Först kommer säkerheten i produktion och drift. Sen kommer kvaliteten i produktionen, säger Lars. Nu arbetar de med förbättringar mot världsklass.
Vi pratar mycket om hur de arbetar med miljöfrågorna. Allt mäts och kontrolleras.
- Visst har vi haft en miljöprofil, säger Lars. Kärnkraften är bäst ur en livscykelanalys.
- Det är storskaligheten som betalar sig.
Ringhals är en stor arbetsplats. I ett sånt här kraftverk finns många olika sorters arbeten. Det är en utmaning att säkra kompetensen.
- Vi håller hårt i våra resurser, säger Gösta. Det är positivt med fler relevanta utbildningar.
Det finns goda karriärmöjligheter. Ringhals har gjort något som är väldigt smart. Det finns flera sätt att göra karriär.
- Vi har ju ett specialistprogram. Det är bättre att vara specialist och vara bra på det än att vara chef och vara dålig på det. Du får alltså hög lön ändå.
Många har arbetat länge på verket och går i pension. Men det finns en återväxt. Som helt ny tar det tid att komma in i just det här verket fungerar. Det tar tid att lära sig allt.
- Vi arbetar med ständig internutbildning.
Vi går till simulatorrummet, en sal där alla knappar, reglage och dataskärmar finns. Det är precis som originalet, bortsett från platsen där instruktören står. Vi får provtrycka på alla knappar vi vill.
Inga snabba saker händer i ett kärnkraftverk. Det finns en tröghet i systemen och processerna.
- Du lugnt ta en kopp kaffe och fundera på vad du ska göra härnäst, förklarar instruktören. Alla tränar i simulatorn. Vissa saker som är helt odramatiska kanske inte händer på just ditt pass på tio år och då är det bra att träna.
Vi får en visning av själva kärnkraftverket. Säkerheten är hög på alla sätt.
Vi tittar in i kylvattenanläggningen.Det virvlar runt små vita bollar där.
- Det är atomerna, säger Gösta. Nä, det är små bollar som håller rören rena.Sen går vi tillbaka och hämtar våra väskor på kontoret. Jag tar några bilder av kaffekoppsamlingen inne hos Gösta.
- Den här måste du ta en bild av, säger han. Muggen kommer från en norsk filminspelning. Den handlade om en städare som tappar tupén i kylvattnet och måste fånga den innan den stoppar upp alltihop. Det är naturligtvis inte möjligt.
Ringhals har mer än 1500 anställda. Plus mer än 500 entreprenörer. När de har jobbade som mest i vintras var det ungefär 4000 unika individer som passerade grindarna till Ringhals. Vi går igenom kontoret.
Det finns mycket konst på kontoren och i mötesutrymmena. En av de stora samlingarna 80-talskonst som finns utanför muséerna.
- En viss del av byggbudgeten gick till konst.
- Är inte det ungefär fyra procent, frågar jag.
- De fick nog göra lite förändringar i den regeln. Fyra procent av ett sånt här kraftverk är rätt mycket pengar.
Verket nedanför står i foajén och spelar en liten trudelutt när den är inkopplad och någon tänder lampan på en av toaletterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar