söndag 15 augusti 2010

Hellre ha makt än att alltid ha rätt

"Här anser man sig ha koll, då blir köp av dyr jävla Krav-biff till fågelsång och en röst på Miljöpartiet en investering i Söderbons medelklassamvete"

Citatet kommer från en vansinnigt läsvärd text av Mustafa Can om politikens mest framgångsrika PR-insats som ledde till att Miljöpartiet kan uppfattas som valbart av medvetna människor i stan. Trots hennafärg, noppiga koftor och nippriga politiska förslag.

Här hittar du hela artikeln. Ta dig tid. Den är värd det.

Tidsandan gör miljöfrågorna mer intressanta skriver han:

Under promenaden från Katarina Bangata, över Medborgarplatsen till kvarteren mellan Götgatspuckeln och Mariatorget slår det mig att Miljöpartiets framgångar i storstäderna inte har så mycket med Wetterstrandeffekten att göra. Det är tidsandan. Och tidsandan anger inte bara den ängslige Söderbons politiska kompass.


I heminredningstidningar, i musikvideor och i konsten har naturen blivit vanligare som motiv eller inspiration. Al Gore drar på globalt väckelsemöte med en miljöfilm som tilldelas Nobels fredspris. Civilisationskritik, hot- eller undergångsteman avhandlas i Sean Penns Into the wild, Leonardo DiCaprios The 11th hour, och i den animerade storfilmen Avatar, där naturen spelar huvudrollen. Varujättar som Ikea och Lagerhaus kör med ”Grönt är skönt”. När Barack Obama drar på klimatmöte, när Fredrik Reinfeldt anlägger sin mest bekymrade min då han talar koldioxidutsläpp, när till och med den konservative Arnold Schwarzenegger stämmer bilindustrin – då vet man att miljöfrågan är het.
Ett ärligt och personligt stick:
Under arbetet med den här texten drabbas jag av ångest. Jag har just skaffat lägenhet på Söder. Inte av längtan dit utan för att storleken och planlösningen på bostadsrätten är rätt. Ingen annanstans i Stockholm lägger människor ner så mycket tid på en utstuderad exakt coolness i hållning, stil och tal. Söder står till tjänst som socialantropologisk temapark för dig som vill studera människor som anstränger sig över hövan för att verka så spontana som möjligt. Man bara liksom är, sådär genuin som naturen – enligt patenterad Södersk trosföreställning.

Jag har heller aldrig mött så mycket stegrad skuldkänsla.
Och en klockren analys från grannen Miso Merg:
Förutom det uppenbara att man vänder sig till människor med kulturellt kapital och förfinad livsstil, säger MP till Söderbon: studera vad och hur länge du vill, förverkliga ditt livsprojekt. Du får gärna ha eget företag, tjäna pengar och köpa loss bostadsrätten för 60000 kvadratmetern. Nej då, du måste alls inte slänga din platt-tv, Iphone, dvd-spelare eller byta ut stadsjeepen. Bara du inte glömmer att naturen är människans gemensamma själ. Syndar vi för mycket blir straffet att leva i en förstörd värld. Var dock inte för rädd för skulden, vi som bär skuld är betydelsefulla, ty vi kan alltid göra på ett annat sätt: vi kan växla in våra fel i rättvisemärkt risglass och en grön valsedel.


Avlatsröstande it is. För att få känna sig som Karl Bertil Johnsson. Mp har lyckats med sin positionering till ängsligt grön hipsterpolitik. Åh. Nu står texten i SvD, hade den hamnat i Filter med hade den också lästs av människorna som den handlar om. Nu hoppas jag att många länkar.

2 kommentarer:

Patrik Mörée sa...

Mycket välskriven och läsvärd, tack för tipset.
Med det sagt måste jag säga att det måste vara något av det mest patetiska, frustrerande och tragikomiska jag tagit del av på flera dagar. Slutsatsen är uppenbar - en inte föraktligt del av MP:s väljarbas kommer sig av dåligt pålästa hippies. "Oh, hjälp, MILJÖ vomma vomma vomma, men miljöpartiet låter ju så bra, vomma vomma vomma". Snacka om epic fail för mänskligheten.

Anonym sa...

Så klok kommentar. De är aningen löjeväckande, dessa "rätt-i-varje-millimeter-människor". Om de bara inte hade så stort inflytande på samhällsutvecklingen!