onsdag 30 juni 2010

Vi lär oss av historien

Kränku

Nä, det är ingen utredning av kränkningar i dagens samhälle på gång. Det handlar om tebutiken i Visby. Ett ställe som de flesta i alla fall passerar under Almedalsveckan.

Där finns delar i sortimentet som jag hoppas de lyfter fram lite extra under nästa vecka. Kanske i någon kombopack?

Vi börjar med den andra sidan som representeras av rött te. Den Raude. Enligt hemsidan är den Raude gutamål och betyder Den Röda. Med Rooibos som bas är den smaksatt med fruktbitar, apelsin och vanilj.

Rött pyntat med olika godisar för att passa fler. Och ett gammalmodigt, men fint namn. Japp, stämmer fint.

Det finns såklart en Borgarblandning också:
En blandning av rent, icke smaksatt, svart te. Smaken är mustig och balanserad.

Konservativt och cleant säger jag. Gillar biten om balans.

Men roligast av allt är Sylves lilla gröna som består av grönt te smaksatt med fruktbitar. Och vid bryggning blir teet en aning rött till färgen.

Kaffekick

Igår: Johan och Nyström.

Idag: automatkaffe.

Och på kaffetemat: ser till min glädje att Mattias Dahlgren tar kokkaffet till salongerna!

tisdag 29 juni 2010

Bollsinne

Har just tackat ja till Almedalens mest otippade grej för mig.

Ska kommentera fotbollsfinalen. Direkt.

Oj.

Uppdaterat: det krockade med en annan grej. Alla kan andas ut.

Vi är vad vi heter

Läs mer om hur det blir fler jobb med Nya Moderaterna på http://www.flerjobb.se/

Schemaläggning

Fixar inför Almedalen med handläggar-Lisa. Vi går igenom schemat.
- Va, har du en lucka här. Två timmar? Är det någon som vet om det, säger Lisa chockat.
- Schh, säger jag.

måndag 28 juni 2010

Sexigt i utskottet

Vad gör jag när riksdagen stängt för sommaren? Jo, jag tar en sväng till kontoret.

Dels för att lämna skelettet till Almedalsmappen till handläggar-Lisa och dels för att jag glömde en banan här innan helgen.

Nu har jag suttit här i tre timmar. Börjar bli galen av gatumusikanten. Panflöjt. Och sen "The Sound of Silence" - hur tänkte han då? Tutande är raka motsatsen till tystnad. Ge mig en vuvuzela när som helst så jag kan kontra.

Svarar på lite mail, fixar med citat i olika artiklar. Snabb nyhetsbevakning och konstaterar stolt att Miljö- och jordbruksutskottet är hetast.

Både Lars Hjälmered (som jag skvallrat om) och Liza-Maria Norlin är på sexigastlistan från makthavare 24. Ett listigt sätt att få uppmärksamhet som ska uppmuntras. Vi som sysslar med politik är så glada - och kanske lite chockade att ordet sex och politik finns i samma mening på en nyhetssite - helt utan skandaler!

Även Eliza och Oskar finns med, båda med lite filmiska motiveringar. En vampyr och en Madmen.

onsdag 23 juni 2010

Jag kan inte dansa så fint som du

Eftersom den här veckan gjort mig helt dagvill, tjuvjobbade i söndags, måndagen var lika stressig som tisdagarna vanligtvis är. Våra tisdagar är ju som normala måndagar.

Igår var klassiskst stressigt och en brutal arbetsdag, utskott som började 7.30, kl 9 debatt i kammaren, sen en räcka möten, telefonsamtal och mail, plus min dragning av alliansmiljöpolitik på gruppmötet, ett missat mingel på stadshuset (hur kan det sluta kl 18.00 när det är samma sluttid vi har på gruppmötet, som du mycket väl vet Sten Nordin?) och sen vårfest.

Idag är det onsdag fast det känns som fredag. Imorgon är det riktig torsdag, fastän riksdagen officiellt har stängt. Och sen kommer en riktig fredag som är midsommar och känns som lördag. Sen helg förhoppningsvis.

Men det finns all anledning att fira. Ta vara på fredagskänslan. Just därför behöver du också fuldansa! Enkelt att göra, lägg in din bild här. Möjligtvis funkar den här länken till min egen fuldans.

Hittade den tack vare Christina Heikel här på kontoret, via Fejjan.

tisdag 22 juni 2010

Miljöpolitik utan lättja

- Det är bara lata miljöpolitiker som behöver höja skatten.

Idag gillar vi särskilt ledarsidan i Trelleborgs Allehanda som plockade upp mitt citat från igår.

Remember, remember

Tillbringade en stund hos Helpdesk med Nokian. Nu är den helt ominstallerad eftersom den av någon anledning inte hade något minne kvar. Alla funktioner stängde ned vartefter. Till slut kändes den som en retromobil. Stor tung, gick bara att ringa med och samtalet bröts då och då. Fast det sista beror på Telenor.

Hörde att Nokia vinstvarnade förresten. Inte förvånande.

Bättre miljömål

Miljömålsdebatt i kammaren idag. S, V och mp pratade nästan enbart om regeringen. Inget eget. Inga visioner för ett miljömålssystem. Ingen möjlighet att bryta politiska åsikter med varandra.

Mitt inlägg handlar om vad vi gör. Det går att se på riksdagen.se. Vi levererar tydlighet och användbarhet. Det skapas en parlamentarisk beredning som arbetar med frågorna hela tiden, precis som försvarsberedningen, det ger en bra koppling till politiken och demokratin. Det blir en tydlig struktur på målen och ett generationsmål som inte är baserat på när kvinnor väljer att skaffa sitt första barn. Vi tar upp frågan om rådighet. Det internationella kommer med. De har ignorerat vår miljöpåverkan utomlands i sin iver att försöka vara bäst i klassen. Tiden för naturen att återhämta sig kommer med. Vi mäter miljökvaliteten men också förutsättningarna för att målen ska uppnås. En rejäl uppföljning per mandatperiod. Riksdagens roll är tydlig, vi fattar beslut om generationsmål, miljökvalitetsmålen och krångliga etappmål. Men det blir också en mer snabbfotat organisation där regeringen kan fatta beslut om vissa etappmål.

Men nu i efterhand analyserar jag oppositionen.

S, V och Mp är stockkonservativa och vill att allt ska vara som förr. Eller åtminstone som 2006. Eller så vill de ha vad vi föreslår plus de gamla systemen. Så säger Mp. Men dubbel byråkrati blir inte dubbelt så bra.

De lämnade efter sig olösta miljöproblem. Varför säger Miljömålsrådet att det är bråttom att lösa problemen? Allt har ju inte hanterats på våra tre och ett halvt år. Jo S, V och Mp har skjutit dem framför sig. De försökte prioritera allt – och det ledde till inget.

Men reservationerna - där deras alternativa förslag skulle finnas handlar mest om semantik, ”så små som möjligt” ställs mot ”minsta möjliga”. Det är ju bara fånigt.


Istället för att ta ansvar för miljön lämnar S, V och Mp glatt över det politiska ansvaret till Miljömålsrådet. De vill dra etappmålen i långbänk i riksdagen. De vill föra en protektionistisk handelspolitik men säger att den inte är protektionistisk.

De har inga egna visioner. De ger inga andra förslag. De vill bara göra som vanligt och krama systemen och strunta i effekten. De tror att allt gott kommer från staten och vill hellre ha krångliga strukturer än att släppa in fler i arbetet. De har ingen trovärdighet i miljöfrågorna.

Sommartid

Utskott i morse 07.30. Med jordbruksministern såklart. Utanför sessionssalen gnällde vi lite på varandra för den tidiga tiden men vi fick kaffe och en återrappotr om det spanska ordförandeskapet som nu snart går in i det belgiska.

måndag 21 juni 2010

Is it a bird? Is it a plane?

Socialdemokraterna i Stockholm tror att en stålmannenlogga och Fejjangrupp ska hjälpa deras historiska ras.

Ursäkta, men hahaha.

Jo, det är sant.

Haha.

Teknik minskar utsläpp

I rapporten från Alliansens arbetsgrupp för miljö och klimat som vi presenterar idag är vi tydliga med att tekniken för att samla in och lagra koldioxid är nödvändig. Vi vet att kol finns kvar som energikälla länge än. Vi har varken råd eller tid att låta bli att minska utsläppen.

Medan Mp är stabilt teknikfientliga.

Artikeln hittar ni här i Svenskan.

Vi vill leda Sverige in i den gröna ekonomin

Handsken är kastad. Här är dagens Alliansdebattartikel om hur vi leder Sverige in i den gröna ekonomin.

Alliansen utmanar de rödgröna med goda resultat i ryggen och med tydliga förslag för vad en röst på alliansen betyder för luften, haven, sjöarna, skogen, växterna, djuren – ja allt det som omfattas av en modern miljöpolitik. Vi är beredda att leda marschen in i den gröna ekonomin.

Alliansen har höjt miljöbudgeten från 15 till 20 miljarder kronor under mandatperioden, satt fart på den förnybara energin, skyddat mer skog än någon annan regering och gjort Sverige till ledande på att minska klimatskadliga utsläpp.

Alliansarbetsgruppen för miljö och klimat lägger i dag fram sin rapport inför valet. Vi vill särskilt peka ut tre områden: Klimat, energi och biologisk mångfald.


Du hittar den i Gp!

söndag 20 juni 2010

Om vindkraften och försvaret

Det är så befriande att läsa opolitiska bloggar också. Rätt som det är kommer en klockren politisk analys under den lite oväntade rubriken: Varför jag är kär i Joachim.

Home of the grönsakshöger

Så nu har jag också snyggat till bloggen. Med grönsaker! Du som läser på moderat.se märker ingen skillnad men på moderbloggen syns det!

Inspirerande & symboliskt

Mary har snyggat till sin blogg. Fin och grön med utblommade maskrosor. Politiskt helt klockrent!

Leverans!

Imorgon presenteras första rapporten från Alliansarbetsgruppen för klimat och miljö!

Laddar annars för Hanneslös arbetsvecka. Han har semester. För att umgås med familjen och klara Almedalen.

fredag 18 juni 2010

Teknikliknelser

Blogger åt upp några kommentarer. Igen.

Greenpeace-Ludvig och Anders säger i sin kommentar att de hellre vill ha Tesla Roadster än Volvo. Okdå, min Volvoliknelse var väl lite fantasilös men det fanns liksom inga rimliga elbilar att jämföra med för trettio år sen.

Men ny teknik är liksom vad vi gillar och skapar förutsättningar för. Särskilt i en trebent energiöverenskommelse med vattenkraft, kärnkraft och förnybart.

Det enda vi vet är att vi inte vet något om vilken teknik som kommer.

Teslan är top of the line nu. Fast framtiden kommer döma den som Betamax.

Vi gillar lobbyister

Anna König och jag skriver till lobbyister på nystartade Dagens opinion om våra tio punkter för politisk påverkan.

Vi gillar faktiskt lobbyister, även om de kallar sig opinionsbildare, kommunikationskonsult, NGOs eller civila samhället. Poängen är att kontakten med människor som vill förändra är helt nödvändig för oss. Vi gör vad vi kan för att förenkla och förbättra kommunikationen. Politik är ett serviceuppdrag och vi prioriterar personliga möten, oavsett om det är med statsministern i kammaren, på företagsbesök, en talarkväll hos en partiförening, ett samtal i kassakön i matbutiken, ett möte med skolelever eller helt enkelt att prata politik med en glad pr-konsult på en bakgata i Visby.

Tagelskjortementalitet

Som vanligt är det väluppfostrade och ödmjuka moderater som svarar att de nog inte är så miljövänliga i Miljöaktuellts webbenkät.

Skärpning.

Var stolta över sopsorteringen, cyklandet och ekoshoppingen. Och framförallt ska vi vara stolta över att vi leverarat bra miljöpolitik.

torsdag 17 juni 2010

Röstsiffrorna 174 - 172

Omröstningen är klar, vi vann med 174 - 172. Gammal kärnkraft kan bytas mot ny och bättre. Gammal Amazon ut och nyfärsk V 70 in.

Möter Anders och Ludvig från Greenpeace efteråt när jag just ska cykla hem. De undrar precis som många andra på läktaren vad som hände.
- Tio timmars debatt, men sen i slutet gick det fort. Ratatatat.
Vi har en kort debreifing. Talmannen är ursnabb. Och jag berättar om propositionsordningen.
- Men om det blivit en röst åt andra hållet? Vad hade hänt då, frågar de.
- Då hade vi lottat, säger jag. Tanken svindlar.
- Näe, det är inte fotbolls-vm det här, säger Anders, det går inte att lotta om kärnkraft eller inte kärnkraft!

Och de har rätt. Det var en väldigt liten marginal. Fyra var frånvarande, legalt utkvittade. Men det var bara tre frånvarande enligt rösträkningstavlan. Enligt ett obekräftat rykte kom en extra socialdemokrat in och röstade men politiske vilden Göran Thingwall röstade med Alliansen.

Nu samlar Greenpeace ihop sina aktivister. Funderar på nästa kärnkraftsomröstning. Om fem år ungefär tror de att nästa möjlighet blir att rösta om frågan igen.
- Eller det beror på hur det går i valet, säger Ludvig.

Jag blev min egen bloggbävning

Kärnkraftsdebatten pågår. Det är ändå viktigt att alla får säga sina saker och bryta argumenten mot varandra. Den har varit igång sen 10.00. Fem kvar på talarlistan. Plus alla replikskiften.

Efter mitt utbrott av inlägg här från partiledardebatten igår tar jag det lite lugnare idag.
Fick kommentaren att jag borde ha ett twitterflöde.
- Det har jag också, svarar jag och inser att det är läge att lugna ner kommunikationen. Vill ju inte dränka någon. Knep näbb om Fejjan.

Det är rätt bra mediabevakning av den här debatten ändå måste jag säga så ni klarar er utan mina beskrivningar.

Har spenderat dagen på mängder av möten och sammanträden.

Mitt i mötet med Alliansarbetsgruppen för miljö och klimat ringer SR Metropol och pratar om tips för festen i morgon. Nu är jag mer nervös än innan. Alla dessa internationella gäster. Vad ska vi prata om? Det är inte artigt att prata politik på fester. Där ryker nittio procent av allt jag har. Min trovärdighet i sportfrågor är låg. Fotbolls-vm är ett minfält och det kan lätt bli dålig stämning om någon oväntat har förlorat. *Hostspanienhost*.

Det är dessutom många kungligheter där och det finns ju särskilda regler för hur de får tilltala mig. Har förklarat att plan b om någon inte vill börja prata är att spilla något på dem. Eller snubbla över dem.

Säpo kommer kolla mig som hökar.

Äh, vi är ju center/right

Vår växel är intressant. När jag ringer upp någon som har nummerpresentatör står det tydligen att den som ringer är Centerpartiet.

Antar att det är för att alla partier är registrerade på riksdagsväxeln och att de kommer först i bokstavsordning. Men det känns lite väl Alliansigt. Vad ska folk tro?

Oh sugar

Första voteringen gjord. Gör mappar inför mötena idag. Senare kärnkraftsdebatt. Lyssnar på Ok Go som ger annan energi:

onsdag 16 juni 2010

Reinfeldt vs Sahlin: fem - noll

Det kan inte vara enkelt att gå upp i dagens viktiga partiledardebatt med den här artikeln i ryggen för Mona Sahlin. Väljarna ger Fredrik bäst betyg i fem av fem grenar.

– Väljarstödet för Reinfeldt ökar framför allt bland kvinnorna och bland de äldsta väljarna, säger Nicklas Källebring.

Sedan den förra mätningen i mars har Mona Sahlins rödgröna allians presenterat vilken ekonomisk politik man vill föra vid en valseger. Det tycks ha gett negativa resultat i väljarnas syn på Sahlin som regeringsledare och förmåga att skapa en bättre framtid.

Kritik mot S, V och Mp-budget

Ingen rast, ingen ro. Tankesmedjan Fores har kollat om S, V och Mp skulle få ihop siffrorna om de regerade. Näe, säger Fores.

Kontorshund finnes


Pratade med trevlig lobbyist i telefonen. Rätt som det var är jag inne i något som nu efteråt känns som jobbförhandling. Inte alls meningen. Nu vet jag att om jag jobbade där fick jag en iPhone OCH ta med hunden Hjördis till kontoret.

Riksdagen kontrar med Lotus Notes, Nokian... och politiskt inflytande plus en riktig möjlighet att rädda världen. Och det vinner såklart.

Elände. Får köpa min egen iPhone. Har ett så fantastiskt uppdrag. Men det här med hunden kvarstår.

Hus & tut

Vassa retorikern Göran Hägglund berättar om reformer och förbättringar.

Han pratar också gärna hus och fastighetsskatt. Göran kör miljövänligt och återanvänder metaforen om Fuskbyggarna och Lyxfällan som Per Schlingmann körde på kommunala rikskonferensen.

Trots VM är det brist på sportmetaforer, en enda har vi hört hittills. Och den handlade om gärsgårdsserien. Ännu har ingen nämnt vuvuzelan. Men uppmärksammar på Twitter att Socialdemokraterna vill bygga en sån app. Har meddelat att marknaden redan fixat det.

Uppdaterat: nu pågår en liten diskussion om den digitala allmänningen är marknad eller inte. Marknaden är ju vi och App Store är definitivt marknad.

Positioneringsförsök

Analysen mitt under brinnande debatt är att Miljöpartiet desperat försöker att positionera sig som något annat än ett enfrågeparti. Och efter Mauds utskåpning av deras brist på miljöpolitik ser vi varför.

Mp försökte prata jobb men får friåret och arbetstidsförkortningen som svar. De går till val på att människor inte ska jobba så mycket.

Mp ville prata skola. Och de brukar hamna hyfsat bra i den debatten. Men de vill inte ha betyg. Eller ordning och reda. Plus att samtidigt driver S internationell kampanj mot friskolorna.

- Er skolpolitik har prövats i 40 år, säger Jan Björklund. Och jag skulle säga att den har misslyckats.

Utklassning!

Maud ger Maria Wetterstrand svar på tal. Plockar poäng. Två spontanapplåder! Tre!
- Jag hinner inte läsa om ni applåderar, säger hon väldigt snabbt!

Mp presenterar inga åtgärder som matchar de höga målen. Höga miljömål är fine with me, säger Maud och förklarar:
- Du vågar inte möta väljarna med dina åtgärder. Det är fegpolitik.

Dagens ord: hushållning

Maud lanserar ordet hushållning. Gillar det. Farmorvibbar. Och så har hon rätt dialekt också.

Uppdaterat: Alltså vibbar från min fantastiska farmor Majken! Uppväxt i Norrland.

Vems är pengarna

- Skatt måste betalas, säger Mona Sahlin. Och fortsätter säga att antalet jobb i välfärden har minskat. Trots att jobben finns fast numera fritt hos företagare.

Hon säger att regeringen lånat för att sänka skatten. Bara den som tror att ekonomi kan planeras och står still, allt annat lika, kan tro på det resonemanget.

Och S, V och Mp lånar till skattehöjningar. Skulden var värre under deras tid.
- Vi har kunnat minska statsskulden, säger Göran Hägglund. Det är viktigt att människor vet det. Och han beskriver hur Mona Sahlin inte svarar på frågorna han ställer med sin debatteknik.

Göran sammanfattar bra:
- Mona Sahlins svar är att pengarna är politikernas.

Verklighetens man

Göran Hägglund! Han tar replik och beskriver det bisarra i att Mona Sahlin beskriver skattesänkningar som en kostnad för staten.

Faran med att ha varit i riksdagen sen tidigt 80-tal är nog identifikationen med finansdepartementet.

Fel uppgift från Sahlin

Mona Sahlin kallar just Centern för det före detta gröna partiet. Och pratar om sin bensinskattehöjning på 49 öre som hon verkar tycka är bra miljöpolitik.

Maud Olofsson bemöter kostnadschocken som S föreslår. Och förklarar att vi skiftat skatterna.

Centern har väljare ute i landet. S tror de har väljare i storstan.

Oj, lite trist, men Mona Sahlin säger just att klimatberedningen föreslog en bensinskattehöjning på 75 öre och det är inte sant. S var beredda att säga just 75 öre obereonde av oljepriset. Vi sa uppåt 70 öre och med beaktande av fördelningspolitiska effekter.

Kom igen. En offensiv miljöpolitik får inte bli en ursäkt att driva slapp skattehöjningspolitik.

Uppdaterat: Dessutom sa beredningen att alla beslut ska vägas mot varandra vad gäller kostnad och miljönytta. Vi gav en bruttolista.

Replikskifte

Fredrik gör ett brutalt angrepp på de socialdemokratiska skattehöjarpolitiken.
- Hon tänker medvetet höja skatten för kvinnor som jobbar. För att finansiera lättnader i a-kasseavgiften som i huvudsak riktar sig mot män.

Fredrik är tydlig att vår politik är bra för kvinnor. Men också vad konsekvenserna blir med S politiken.
- Vad har de gjort för ont?

Mona Sahlin säger att statsministern inte begriper svenska modellen. Ett intressant grepp för en retoriker som kan bättre.

- Hur kom du på idén att kvinnor ska betala högre skatt? Är det din solidaritet Mona Sahlin!? Sveriges kvinnor förtjänar bättre!

- Vi går till val på solidaritet, säger Mona Sahlin och förklarar att kvinnor hon möter säger att de vill vara med och dela på risken för arbetslöshet.

Kanonad av utgiftslöften

Mona Sahlin vill ha sammanhållning, utveckling och trygghet. Testa "inte-regeln" där. Vem vill inte ha det?

Och sätter jobben först. Japp. Vem gör inte det?

Nu: ett förslag. De ska investera! I allt. Oklart var pengarna kommer från. Skattehöjningar kan vi gissa.

Och hon vill sänka arbetsgivaravgifter - bara för små företag - men inte sänka skatterna. Sjukförsäkringen kommer upp. Den ska tydligen vara obegränsad. Tillbaka till glöm-och-gömpolitiken.

Bort med vårdnadsbidraget. Men sjukvård efter behov. Vård i världsklass. Vem vill inte det?

Nu är det egna förslag som hon inte vill: Inte Nato, inte ny folkomröstning om Euron. Hon säger inget om omröstningen om förbifarten. Men hon vill ha en röd-grön riksdag efter valet.

Motkandidat

Mona Sahlin håller ett inlägg som är kliniskt befriat från egen politik.

Enfrågepartiet

Miljöpartiets ena partiledare, Maria Wetterstrand, tar också replik och talar om att ta hand om människor och att det inte handlar om att det ska löna sig att arbeta.

Fredrik undrar om Mp:s framtidsvision är att föra Sverige tillbaka till 2006.
- Framtiden finns förr i tiden för Mp.

Maria Wetterstrand säger att Moderaterna är ett enfrågeparti.

Ehm. Oklart vilken frågan är. Jag tror jobben.

Fredrik svarar:
- Sveriges riksdag har bara ett enda enfrågeparti och Maria Wetterstrand leder det.
Han undrar också vad Mp egentligen vill göra med a-kassan.
- Det var många fina ord, men vad vill ni?

Bokreplik

Lars Ohly väljer att propagera för boken jämlikhetsanden i sin replik. Trots att vi har lägst inkomstskillnader i världen.

Replikväxlingen handlar om vad skattepengar ska gå till.
- Det är ett vägval, Lars Ohly, man har inte pengar till allt, säger Fredrik.

Arbetslinjen gäller. Arbeten som tidigare var kommunala eller i landstingen sker nu i enskild regi.
- Menar de rödgröna i sina ständiga beskrivningar om att jobben minskat att dessa människor inte jobbar?
- Jag hävdar bestämt att jag har en jobbpolitik, säger Fredrik. Vi har fört Sverige genom en ekonomisk kris.

Ingen från oppositionen förklarar vad de gjort annorlunda. Och den viktiga frågan svarar de inte på:
- Hur säkrar vi att detta inte övergår i långvarig arbetslöshet?

Jobba mindre?

Mona Sahlin sänkte just Miljöpartiets förslag om 35-timmars arbetsvecka.
- Ingen föreslår arbetstidsförkortning.

Jaha.
- Vi ska alltså inte bry oss om Miljöpartiets och Vänsterpartiets kongresser, säger Fredrik. Är det så samarbetet i de rödgröna fungerar?

Allians för arbete

- Vi har byggt upp ett föregångsland, säger Fredrik.

Det finns fortsatt brister i den svenska välfärden som i sjukvården och svenska skolan. Vi byter till en kunskapslinje. Vi har börjat arbetet och vill fortsätta nästa mandatperiod.

- En allians för arbete. En allians för kunskaper. Mot det står ett ofärdig rödgrönt alternativ.

Vägvalet står mellan arbetslinjen och bidragslinjen.

Spontanapplåd

Hade de rödgröna regerat hade vi ägt bilföretag och spritfabriker.
- Vi ska freda det som är vårt kärnuppdrag.

Och inte lägga pengar på att köpa apotek till staten som Lars Ohly vill.

Just nu: i kammaren

Fredarik inleder partiledardebatten. Full frontal attack. Full sysselsättning.
- Vi sa en tusenlapp mer i plånboken för den som jobbar. Det blev mer än så.
Vi har genomfört en stor förändring, säger Fredrik och pratar arbetslinjen. Han börjar med att vi har sänkt kostnaderna för att anställa.
- De har blivit vad de heter. De har blivit en arbetsförmedling.
Så har det inte alltid varit.

- Mot en arbetslinje växer fram en bidragslinje. Om detta blir det strid i höstens val.

Under en tid i kris har vi sett till att kommuner och landsting.
- Vi har fredat en sektor som annars väldigt ofta drabbats av nedskärningar.

Fredrik tar upp frågan om en ekonomi i balans.
- Ingenting är viktigare än detta.

tisdag 15 juni 2010

Efter träningslägret inför Almedalen

Politikerbloggen publicerar våra tio tips till lobbyisterna här!

Att skilja på sak och person

Känns extra bra nu att jag valde att inte vara med i boken Kronprinsessan som handlar om Mp:s Maria Wetterstrand. Mötte författaren på Sustainability Day. Han förklarar varför han skriver och sen varför han vill tala med mig efter debatten.
- Jag behöver någon som är emot, säger han när vi dricker kaffe i lobbyn.
Det blir en enkel intervju där och då. Antar att jag inte kommer med i boken för jag har inte hört något mer. För jag är mest emot politiken och de har haft det enkelt och inte blivit granskade.

Well. Låt mig vara tydlig. Utan problem gör jag gärna miljöpartiet onöndigt för väljarna. Men det handlar om policy. Politiken, förslagen och leveransen. Vi har helt enkelt bättre miljöpolitik. Och framförallt har vi tack vare arbetslinjen pengarna att investera i den hållbara utvecklingen.

Tar gärna politikfighten men har inget intresse av att sänka en partiledare. Politiker är också människor.

Fast rätt länge har jag insett att min största konkurrent om väljarna är just Miljöpartiet. Som i den här artikeln som åldrats hyfsat värdigt.

Vet inte vad jag ska tycka om den här - rätt märkliga - artikeln på Newsmill. Och det har väl aldrig hänt att en enskild ledarsida krossat en partiledare? SvD var tidiga med Allianstänket, Mp påverkar blocken när det inte längre är ett femprocentsparti utan kanske 8-10 procent. Och varför skulle inte Miljöpartiet granskas?

Där skatteväxling = skattehöjning

Har en diskussion med SNF i kommentarsfältet till artikeln här, om hur SNF ställer frågor som handlar om skatteväxling och helt plötsligt vill att vi ska säga att vi höjer skatterna även om det totala skattetrycket skulle öka.

Det blir plötsligt en ideologisk och faktiskt också en hypotetisk fråga. Den nya betydelsen av skatteväxling är plötsligt någon som höjer miljöskatter hur som helst utan att balansera det med annat. Vi beskattar miljöfarlig verksamhet - förorenaren betalar. Och vi sänker skatten på arbete. Och sänker skatten på tjänster. Vilket ställer om konsumtionen. Sammantaget skiftar vi systemet. Det blir grönare.

Redan nu har vi levererat det största gröna skiftet någonsin. Men enkätfrågan är ställd på något annat sätt. För det är S, V och Mp som på lite olika sätt går till val på att höja miljöskatter OCH höja på arbete och tjänster.

Politiseringen av frågorna gör mig besviken.

Dessutom blommar på andra ställen diskussionerna om vi helt enkelt ska börja publicera våra enkätsvar själva. Så att människor själva kan ta ställning utan konstiga filter och styrda urval.

Inte som IPRED direkt

Vi får en del mail om torsdagens omröstning som rör reglerna för kärnkraften. Några vill att vi ska rösta nej. Det är inte lika välorgansierat som de mail som skickades vid omröstningen om IPRED.

Någon har inte koll på datumet, någon tycker att det här är en bra möjlighet att gå till historien. Och minst en socialdemokrat svarar till alla.

Tur att inte den stora majoritet av svenskarna som vill ha kärnkraft mailar också.

måndag 14 juni 2010

En plats i solen

Antagligen sommarens album.

Singeln ute nu. Men vad är dubbla a-sidor?

Lättköpt konsumtionskritik

Men Miljöpartiet då, ibland låtsas du vara sådär storstadsliberal, men så kommer din egen politik och förstör allting.

Kolla, mediapolitiken är ju inte särskilt liberal alls. Lena skriver på Resumé och har kollat vad du egentligen tycker:

Åh. Fantastiska citat ur avsnittet "Reklam och konsumtion" från Mp:s egen webb:
"Reklam försvårar ofta konsumenternas möjligheter att göra fria och upplysta val." och min personliga favorit: "Dagens konsumtionssamhälle hålls vid liv av skapade och konstlade behov. Dessutom gynnar reklam stora och kapitalstarka företag på mindre företags bekostnad. Vi vill därför begränsa reklamens utbredning och motarbeta reklam som inte efterfrågas."

I partiprogrammet står det om ökad politisk styrning av vilken typ av reklam som kan anses vara lämplig och inte plus höjd reklamskatt.

Och just idag tycker Kristoffer som är pressekreterare på Mp att de upplever sig grymt granskade. Förstår att det är jobbigt när deras politik och verkliga förslag faktiskt synas och att det är trist när väljarna inte gillar det. Miljöpartiet kan bara leva så länge på sitt briljanta namn. Nu i valrörelsen räknas politiken.

Klapprar med klackar

Guidat skolklass idag. Bra elever. Smart klass. Duktiga på att åka hiss också.

Fick frågor om hur så många kunde vara frånvarande från en votering, om det var svårt att hitta, var Fredrik Reinfeldts kontor finns och om det är möjligt att gå en hel arbetsdag i högklackat.

Sa inte att Klapprar med klackar var mitt fejkindiannamn i korridoren. Vill inte irritera Springer med pärmar.

Den här gatlyktan borde få fler fans än...

Energimyndightens tidning Energivärlden skriver om hur kraven på smartare lampor tack vare ekodesigndirektivet sparar på el och kvicksilver allt eftersom gatubelysningen nu byts ut.

Vi minskar då kvicksilvret i gatubelysningen med 14 ton till 2020 från 18,6 ton till 4,6 ton. Hallå, det är 18 och ett halvt ton gift som finns ute i landet! Det händer att såna lampor pangas - förstå så bra att kvicksilvret tas bort och byts till bättre grejer.

Och den ekonomiska uppsidan är att elanvändningen går ned med totalt 38 TWh.

Ett exempel är gångtunnlarna i Akalla med gamla lampor - och ni som knatat i såna gångtunnlar i ytterstan vet att de där eländiga lamporna mest bländar och gör att allt utanför blir ännu mörkare. Mörker och tunnlar kanske är effektivt i vampyrbok men uselt i verkligheten. De gamla kvicksilverlamporna på 80 W har nu ersatts med lysrör på 18 W och varannan lampa kunde plockas bort men - så blev effektiviseringen 90 procent. Bra jobbat Stockholm!

För övrigt går det också för hugade landstings- och kommunpolitiker att söka stöd för energieffektivisering hos just Energimyndigheten. Men gå inte på det som står i Dagens samhälle om att deadline är 30 juni. Det går att söka fram till 2014.

söndag 13 juni 2010

The drugs don't work

Lämnar Madrid torsdag morgon och hinner precis ut till flygplatsen i tid för incheckning. Blir först hänvisad till de spanska automaterna. Samtidigt talar jag med återvinningsindustrierna i telefon. Hittar till slut engelsk text men min bekräftelse är på spanska. Ingen bokning finns. Ger upp och går till incheckningsdisken och den här gången får jag gå dit för vakten. Där finns bokningen, jag hinner precis checka in i tid men planet är sent.

I gaten möter jag Jonas från tullverket. Han känner igen mig först. Vi möttes på hundstallet när jag och Beatrice Ask besökte dem tillsammans för att prata om hundsmugglingen. Han berättar om att de samarbetar med spanska myndigheter och har varit där på studiebesök.

När tjänstemän hos tullen är utomlands brukar de på hemresan kolla om tullmyndigheten behöver några figuranter för att testa sina rutiner. Så är det idag.

När vi landat och jag står och väntar på väskan vid karusellen kommer Jonas fram.
- Nu har jag kokain i fickan.
- Nä, är det sant, säger jag och tänker att det är en ovanlig mening. De som står runt omkring ignorerar oss noga. Eller talar spanska.
- Ja. Vi ska agera figurant och testa hundarna. Vi går igenom alldeles nu. Följ med och titta.

Jag frågar först om jag får fotografera hans ficka. Det får jag. Människorna runt omkring tittar lite.



Naturligtvis följer jag med i genomgången. Jonas kollega Anna får cannabis i sin väska. Och möjligen en belöningsboll i fickan. Jonas berättar att schäfern som ska hitta hans kokain kommer frysmarkera, alltså ställa sig still och markera. Men hundarna kan bli lite väl glada när någon har narkotika med sig och det har hänt att någon figurant har blivit nafsad.
- Men det är sånt som man får ta.

När vi går igenom låter jag Jonas gå lite framför. Hunden markerar precis som den ska. Och blir urlycklig av sin belöningsboll. Jonas går in i undersökningsrummet och jag vinkar hejdå.
- Tack och vi hörs!

Ett lite äldre välklätt par går snett framför mig på väg mot tåget och pratar om det som hände. Jag tjuvlyssnar.
- Vad hände där med hunden?
- Det var nog något test...
- Eller så hade han något med sig. Men det var nog bara ett prov.
- Ja. Vad skulle det annars vara?

Bara i Spanien

Och i parlamentets café finns så klart ett vinställ och ett grisben:

Madridbilder









El Climato

Var i Madrid i veckan för att delta i en debatt tillsammans med den spanska miljöministern när rapporten om en väg mot ett kolsnålt Europa till 2050 lanserades. Här på siten finns mycket av materialet. En hel del är mycket intressant. De höga målen som föreslås har vi i Sverige redan tagit. Oerhört bra att kunna berätta.
- Vi gör det redan, våra mål är ambitiösa och i Sverige var vi dessutom eniga om målen till 2050, det var det närliggande politiken vi inte kunde komma överens om. Och vi har val till hösten.

- Vi har försökt göra en rapport utan ideologi, säger en av författarna.
- Energifrågorna är väldigt politiska, säger jag. Ni skriver i rapporten att politiker bara ska komma överens. Det kommer inte hända, det här är alldeles för bra frågor för det och lösningarna är för olika.

Den socialdemokratiska tyska MP:n talar om att energieffektivisering är viktigt, och att bygga ut elnäten. Ja. Så är det. Mitt inlägg handlar om att det inte bra krävs ny policy, vilket är en tes i rapporten. Vi är "integrated parts of the society", alla delar i samhället behövs och det kommer krävas politiker, myndigheter, EU:s alla delar, organisationer, tekniker och till och med någon profesor i nationalekonomi för att genomföra förändringen.

Fick med både politikens roll, företagens roll och människorna. I rapporten finns begreppet "societal enthusiasm" alltså "samhällelig entusiasm", något som jag gillar. Och som vi faktiskt har i Sverige.
- Människor tar klimatfrågorna allvarligt och vill att politiker ska göra sin del och många vill göra rätt. Vår roll är att göra det enkelt att fatta bra beslut. Därför är det viktigt med långsiktiga, breda styrmedel som är långsiktiga.

Fiskebodabilder





Igår: Fiskeboda Summer Camp

Igår var styrelsen för Stiftelsen barnens dag - där jag är ordförande - ute på Fiskeboda som vi också äger, och även driver.

Som av en händelse har MUF Stockholm samtidigt sitt traditionsenliga Summer Camp där. Är så stolt över det.
- Så många är det aldrig när LUF träffas, säger Peter, vår Folkpartist och tittar ut över de 180 MUF-arna som äter lunch i matsalen.
- Nä. Och det här är MUF Stockholm, säger jag belåtet.

En bra arbetsdag. Lämnade hemifrån åtta på morgonen och kom hem igen precis innan åtta på kvällen. Hann precis till middagen. Största delen av dagen gick till att titta på själva Fiskeboda och konstaterar behoven av renovering eller snarare upprustning. Men det är färre hus där än på Barnens Ö och de har hållits efter lite bättre faktiskt.

De andra tar styrelsebussen mot stan framåt tre, halv fyra och jag försöker smyga in på kollegan Tomas Tobés pass om arbetsmarknadsfrågor. Smygandet går sådär.
- Hej Fia, säger Tomas och jag försöker sätta mig lite diskret i ett hörn. Han visar powerpointbilder. Jag hade bara tänkt prata men sätter snabbt ihop ett par bilder utifrån mina anteckningar.

Jag har sista passet. Det är lite ont om syre men människorna är förvånansvärt pigga. Istället för miljö talar jag under den underbart slaskiga rubriken: Valrörelsen, smått och gott. Passar helt enkelt på att tala om valrörelse, ledarskap och kommunikation. För det är viktiga grejer det med.

I korthet: Valet är SM i kommunikation. Det går att jobba med ryggraden - många av er gör det redan - men den som planerar sin kommunikation får större effekt. Hjälp varandra, jobba hårt, skapa nyheter, bygg ambassadörer, var snälla mot allianskompisarna och regera i medierna för att få regera Sverige.

Bäst berättelse vinner valet och nu börjar många berättelser om politiskt engagemang.

Och det är något av det roligaste som finns att vara med i en valrörelse. Du får vänner för livet. Kanske lite ovänner också, men de är i andra partier. Bara genom att ta ställning genom att gå med i MUF, bära knappen eller tröjan så är du modigare och mer genomtänkt än de flesta andra som inte vågar säga vad de röstar på eller inte ens har valt parti.

Just när du är ute och förklarar om visionen för Sverige, vad vi vill förbättra och visar facit från de här åren så finns inget bättre än ögonblicket när precis människor förstår. Då vet jag varför min mamma är lärare. Just när slanten trillar ner och människor tänker nytt. Det finns inget bättre.

Wow hundra spänn!

Hittade en övergiven hundralapp på golvet i riksdagen i fredags. Det återfås inte mot beskrivning.

Men den bästa storyn om hur du tappade den just där vinner.

Kvarkuppad

Ser på Fejjan att SNF har haft sina val och att fd ordföranden Mikael Karlsson vann ordförandestriden. Men att valberedningens ordförandeförslag Karin Åström i alla fall finns med i styrelsen.

fredag 11 juni 2010

Mer makt åt handeln

Idag skriver ICA-nyheter om att handeln flyttar fram positionerna och jag finns med som ett exempel. Lite av artikeln finns här.  Resten är i papperstidningen som jag tänker hämta upp på väg mot lunchen nu.

Astroturf

Ser att Birger Eneroth, som efter en kort googling visar sig vara förtroendevald Socialdemokrat, har skrivit och skickat ett massmail mot kärnkraft.

Är det någon släkting till energitalesmannen Thomas Eneroth (S)?

I'm OK by myself

En helt ny marknad blommar upp nu. Det handlar om att sälja tjänster till ängsliga politiker. Tidigare har någon försökt sälja plats på sin politiska hemsida riksdagsval.se. För typ två tusen fick jag en annons där om jag minns rätt. De kallar det profil. Dyrt tycker jag. Mailade till och med och frågade och fick svaret att unga väljare kommer finnas där. Jättemycket besök tydligen.

De profilerar sig som oberoende - men skriver inte att de är en annonssite.

Och idag kan jag få köpa en chatt för det facila priset av 9 900 kronor hos insyn Sverige eller Your voice som företaget verkar heta. Misstänker också att insyn Sverige är en site som mest attraherar människor som redan är intresserade av politik.

De skriver såhär:

Vår chatt gör det enkelt och roligt att erbjuda medborgarna en möjlighet att chatta med politiker och/eller kommuntjänstemän inför valet.


Tjänsten får fritt användas vid flera tillfällen fram till 30:e september 2010 för endast 9 900 kr.

I priset ingår introduktion/utbildning vid första chatt-tillfället.

Läs mer och beställ på:

http://www.yourvoice.se/chatt

Se även politikbloggar:

http://www.yourvoice.se/bloggpublicering

http://www.insynsverige.se/

Vänta bara tills personvalet slår igenom på riktigt, det här är bara början av marknaden.

torsdag 10 juni 2010

I don't mind if you forget me

Har inte glömt dig bloggen! Bara varit på resa. Och jag blir brutalledsen om du glömmer mig.

Snart får du veta allt om panelen i spanska senaten, vad de har i sitt fikarum som inte vi har och min nära knarkupplevelse på Arlanda.

Men först ut till Anna Kinberg Batra i Nacka för EU-nämndsavslutning med Alliansen.

tisdag 8 juni 2010

Trendbrott

Notes ftw! Hannes och jag har fått ihop Almedalsschemat i Notes. Och allt funkar och det blir tydligt. Enkelt att printa till Mappen.

Just nu gillar jag Notes. Dat har aldrig hänt förr.

Miljö utanför Sverige också

Nästa vecka har vi miljömålsdebatt. Den blir roligare än ni tror. Och för första gången får Sverige miljömål som inte bara rör svensk geografi.

Nu blir det ett riktigt internationellt grepp, vi ska både lösa miljöproblemen i Sverige men också se till att inte orsaka miljöproblem utanför våra gränser.

Krävdes en allians för det perspektivskiftet.

I morse fick vi förstärkning i Ekot där Miljömålsrådet säger att det vore bra. Idag på utskottet tog vi i sista läsningen texten till betänkandet där just det föreslås. Leverans.

Orange power wellies!

Tolv timmars fuldans ger kraft till mobilen. Plus snygga stövlar. Allt klart till Glastonbury!


Det här är en kvalitetsuppfinning! Tipstack till Staffan.

Varför rullväska?

Jo, just det. Ska till Spanien på ett klimatmöte. Kommer delta i en panel i spanska parlamentet med en tysk socialist och en fransk grönpartist. Vi ska prata klimat & energi.

Klart intressant.

You belong

Kom till kontoret en tisdagsmorgon med rullväska. Känns som om jag är en i gänget. Precis som de andra riksdagsledamöterna.

måndag 7 juni 2010

Ordförandestrid till helgen

Och apropå Svenska Naturskyddsföreningen så har de stämma i helgen. Riksstämma 2010. Är inte medlem så jag ska inte dit. Får väl följa det hela på Twitter.

Konstaterar att valberedningens förslag är offentligt. Föreningen går till stämma med en föreslagen ny ordförande som heter Karin Åström och en sittande, Mikael Karlsson, som vill vara kvar. Och han får stöd i Värmlands Folkblad från hemlänet. Och lite i NWT.

Det är snyggt att lösa sånt innan stämmorna. Naturskyddsföreningen tar till sig fler och fler sidor från partipolitiken. Inte nödvändigtvis de finaste. 

C attackerar SNF!

Fler har tröttnat på enkäteländet. Kollegan Claes Västerteg skriver till naturskyddsföreningen om att deras enkät ställer frågor om vi vill genomföra olika vänsterförslag. 

Enkäten heter förresten "Miljökrav". Ödmjukt. Och den går ut på att vi får säga ja, nej eller kanske till olika krav från föreningen.

Vi får faktiskt fritt välja våra viktigaste miljöproblem - men inte vilka reformer vi är mest stolta över att ha genomfört.

Det är ofta bisarra frågor i enkäterna vi får och i den här dyker det upp ett exakt förslag på 50 miljoner extra till just arbetet med Reach, den gemensamma kemikalipolitiken, som trots allt redan är en del av vår politik eftersom vi är medlemmar i EU - och det är samma summa som ett annat parti redan lagt i sin oppositionsbudget. Av en händelse.

Ett annat krav är en nationell flygskatt, ett tydligt vänsterförslag.

En handlar om att ge miljökvalitetsnormernas åtgärdsprogram rättsverkan mot enskild, som Mp brukar driva, vi brukar vara emot det eftersom det är fullständigt rättsosäkert och vi har just förslagit nyfärsk lagstiftning som ska råda bot på det oklara rättsläget.

En annan fråga handlar om vi ska driva frågan om att utvecklingsländer ska ha ett visst stödssystem för förnybart, feed in tariffer. Det låter sympatiskt men är dyrt för staten, och utvecklinsgländer har ofta ont om offentliga finanser och oavsett sakfrågan så är poängen att utvecklingsländer är också suveräna länder - som fattar sina egna beslut.

Frågan som handlar om grön skatteväxling är hyfsat vinklad och därför ställd såhär:

Miljöskatteväxling
Bakgrund: Miljöskatteväxling handlar om att öka andelen skatter som tas ut på energi, utsläpp och andra miljöförstörande aktiviteter jämfört med andelen som tas från andra skattekällor, exempelvis inkomstskatterna.

Naturskyddsföreningens krav: Öka miljöskatterna och minska skatterna på arbete oberoende av om det totala skattetrycket ökar eller minskar.

Japp. Läs gärna bakgrunden en gång till. Inget om omställningen och att göra tjänster billigare med RUT och ROT och ta bort sånt som fastighetsskatten som hade konstiga miljöeffekter. Bara om den fiskala delen.

Själva frågan hade kunnat bli bra för oss i alliansen, fram till ordet "arbete" ligger den rätt nära den politik vi driver med höjda miljöskatter och rejäla sänkningar på skatten på arbete. Fast för oss är det viktigt med ett sänkt totalt skattetryck, men inte vill de ha svaret att vi redan genomfört ett grönt skifte i politiken och gärna fortsätter. ( Mer info i första svaret i det här inlägget.) Nä, det är tillbaka till det gamla pr-politiken från förra mandatperioden där några miljarder flyttades från ett ställe till ett annat i en jättebudget.

Mikael Karlsson som fortfarande är ordförande försvarar Svenska Naturskyddsföreningen och att de frågar partierna om vilka frågor de vill driva under de närmaste fyra åren såhär:
- De som fattar beslut under mandatperioden är ju framför allt regeringen, oppositionen är svårare att granska under mandatperioden, eftersom den kan ha en skönmålande politik man inte behöver ta ansvar för - eller helt enkelt släppa en fråga.

Men ändå utformas kraven på partierna sådär... vänsterdoftande. Unket. Och vi får dåligt betyg i enkäten för att vi inte är vänster.

Jämför med enkäten inför EU-valet när de bara kollade hur politiker röstat enligt röstlistorna som SNF skickat ut.

Tack C för att ni bråkar.

söndag 6 juni 2010

Bli ännu snyggare!

Shoppa mer av miljömoderattishan. Bra jobbat Anders.

Här köper du den.

Hej halmstrån!

Ulla tillåter studentflak och skriver om just Studentflaken och sossarna.

Rätt desperata Socialdemokrater försöker grabba halmstrån till sin plakatpolitik.

Det här är bara starten på valrörelsen.

Pavlov!

Tv:n står på. Reklam. Hunden Hjördis reagerar plötsligt och sätter sig rakt upp i soffan. Hon vet alltså precis hur glassbilen låter.

Hon är betingad på Hemglass. Hur hände det här?

Sverige- och miljöhelg!

Och grattis Sverige på nationaldagen! Igår firade jag världsmiljödagen - och namnsdagsbarnet Bo - genom en debatt i Akalla by på folkfesten för klimatet. Politiken gick på scenen precis efter elmopedturnén avslutat sitt sångnummer. Publiken flydde. Hade tack och lov en stark hejaklack av fem moderater. De andra hade inget liknande.

Och Socialdemokraterna lämnade walk over. Hade tydligen mailat kvällen innan. Istället fick V och Mp berätta om vad de vill göra.

Alliansen, Kd-Fredrik, Fp-Karin och jag var samspelta. Karin är den enda jag känner som pratar mer om sopor än jag, hon gick igång på avfallskvarnarna och att förra S,V och Mp-majoriteten hade straffavgift på dem. Fredrik tog det internationella perspektivet och jag fick berätta vad vi gjort de här åren bland annat.

Intressant nog var allt som V berättade att hon ville genomföra - som de inte gjort på tolv år med S och Mp - redan gjort. Vi har klimatsäkrat biståndet och för första gången är det uppe på en procent av BNP, vi ändrade instruktion till Vattenfall i torsdags, vi har höjt koldioxidskatten, vi ger mer pengar till forskning och mer pengar till tåg. Dessutom har vi överenskommelsen om energin plus att vi höjt målet från minus fyra till minus 40.

Konstigt gräs

Har precis handlat gräs. Ur bakluckan på en blå skåpbil. På en parkeringsplats på Söder.

Fick kvitto och allt.

Men kom igen, det är balkonggräs i plast, från en av utställarna på trädgårdsmässan som ännu inte fått igång webbshoppen.

fredag 4 juni 2010

Kolla: 3 300 000 000 kronor sparat

Tillväxtverket har räknat på regelförenklingarna vi genomfört. 3,3 miljarder har företagarna sparat.

De skriver såhär:
När de administrativa kostnaderna började mätas 2006 (nollbasmätning) kostade regelverken företagen 96,5 miljarder kronor. 2007 ökade kostnaderna med cirka 2 miljarder kronor eller cirka 2 procent. Året efter minskade kostnaderna med nästan fyra miljarder kronor eller fyra procent jämfört med 2007. Till år 2009 minskade kostnaderna ytterligare med 875 miljoner kronor eller 0,9 procent.

Och sen är det en bild av stapeldiagram, som visar att totalt kommer minskningen med i år att bli kring 7,3 procent. Inte tillräckligt men en god start.

Alltså: När regeringen började låg kostnaderna på 96, 5 miljarder. Vi ökade lite första året, två miljarder upp. Men tog igen det året efter då kostnaderna sänktes med fyra miljarder. Och nästan en miljard till, 875 miljoner, 2009. Det blir enligt Tillväxtverket totalt 3,3 miljarder jämfört med år 2006.

Har lärt mig av Cecilia garme att räkna i kronprinsessbröllop, som kostar 20 miljoner styck. Då borde det bli ungeför 165. Och om du tänker statens del, som är hälften av det, för resten lägger kungen, så blir det hela 330 stycken. Ungefär ett om dagen ett helt år bortsett från 7-8 helgdagar, några klämdagar och lite sånt. Ungefär.

För livsmedelsföretag har regelbördan minskat med 37 procent men de märker det inte.

torsdag 3 juni 2010

Att svara lite extra

Ehm - intressant inläg från Grön ungdom. Upprörd opposition skriver hur dåligt de tycker om oss - men inget om sitt eget. Jag skriver om vår politik. Oväntad vänsterblogg svarar, ingen från Mp vill göra det. Men det är någon från Mp:s ungdsomförbund. Då frågar jag ett par grejer - men får inget svar på frågorna men ett annat inlägg med lite olika argument mot liberal miljöpolitik.

Nu ser jag att Jacob Lundgren från Grön ungdom vill debattera. Toppen. Han får gärna svara på frågorna jag ställer till Mp också. Om han vill. Eller berätta om alternativet - hur hade Mp löst utmaningarna?

Han blir inte nöjd med mina svar, det är jag övertygad om. Men seriöst, chansen är minimal att en engagerad Grön Ungdommedlem blir glad för att vi når skogsmålet och har levererat en skogsprop - finansierad och klar. Oavsett om vi har ändrat förvaltningsformerna och skiftat budgeten.

Han är också arg på bilarna. Men Jacob, berätta gärna hur Mp:s politik ser ut nu, som den inte gjorde för tre och ett halvt år sen när det inte var lika många miljöbilar på gatorna. Ni stödde S som skapade en tung och törstig bilpark.

Gödselskatten saknade miljöstyrande effekt. Därför togs den bort. Däremot har vi BSAP på plats plus sånt som Greppa näringen och pengar till vattenrening. När priset på handelsgödsel går upp med 150 procent har det mer miljöstyrande verkan än skatten.

Jag förstår av Jacob att han inte gillar världsbanken och vill ha ny sorts politisk styrning där. Ok. Fine. Hur ser Mp:s biståndspolitik ut då? Vad gör ni med Världsbanken om ni, S och V får bestämma?

Och det är helt enkelt så att de rödgröna vill avskaffa RUT och ROT-avdragen som gör tjänster billigare och sen införa något byggbidrag med klimattema. Förklara gärna hur det ska se ut! Mycket spännade. Vem bestämmer vad som är klimatvänligt. Är det ok att bygga ut? Bygga veranda? Eller garage? Byta ut ett kök? Eller nytt badrum? Eller ställer ni särskilda krav på kranarna då? Äh, kom igen. Ni gör tjänster dyrare. Stå för det.

Well, Miljöpartiet har ett bra namn men politiken leverar inte. Samarbetet hindrar er en del. Fast när ni berättar för väljarna vad ni verkligen vill gillar de det inte.

1316 dagar & tre månader

Ungefär alla som var aktiva samtidigt som jag i MUF minns kampanjerna mot den helt omänskliga invandringspolitiken. Vi protsterade vilt mot att det inte gick att arbetskraftsinvandra och de långa handläggningstiderna och framförallt hur illa människor behandlades.

Nu gör vi något åt det. Är så stolt över Tobias Billström. Ledarbloggen skriver bra här.

I wanna grow up to be a politician

Vem vill bli politiker när det blir orimligt att hinna till seminariet som heter just: vem vill bli politiker?

Voteringen kl 18 ställde till det. Och sen glömde jag telefonen i laddaren på kontoret. Den är hämtad.

Men det var inte läge att sliten, svettig och stressad cykla till ett sånt seminarium, med ett kilo handlingar till EU-nämnden imorgon bitti som för övrigt börjar trekvart tidigare än normalt, och dessutom anlända mer än en timme sent och med någon trovärdighet förklara för människor som funderar på om de vill bli politiker att ännu en tolvtimmars arbetsdag är normalt och kul.

Tydligare uppdrag för Vattenfall

Nu har vi gett Vattenfall tydligare uppdrag. Vattenfall ska generera en marknadsmässig avkastning genom att affärsmässigt bedriva energiverksamhet så att bolaget blir ett av de bolag som leder utvecklingen mot miljömässigt hållbar energiproduktion.

Alltså, inte bara pengar, som när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet styrde. Mer miljö för Vattenfall med Alliansen.

I all hast

Finns det någon snabbladdare till Nokian? Den laddar ur direket. Vill bara blixtra härket.

Nyss: fiskdebatt i kammaren.
Strax: SHR och Smaka på Stockholm.
Sen: Lantz metall
Plus: Votering 18.00
Avslutar med: SNS Vision Vem vill bli politiker.

Mp får svar på tal

Toppen, äntligen får vi några svar. Trevliga Åsa Romson talar tydligen för Miljöpartiet och svarar faktiskt på frågorna jag ställt för ett tag sen. Tillsammans med Göran som jag inte träffat men som också vill in i riksdag, kommun och region.

Inte för att det är särskilt fylliga svar. Men det är en start:

Jag: Under er förra mandatperiod under brinnande högkonjunktur la ni 15 miljarder till miljö. Vi lägger 20 under de här fyra åren. Varför satsade ni inte? Vad var viktigare att prioritera?
Dem: 2002-2006 ville ni satsa mindre än oss på miljön. 2006-2010 vill ni fortfarande satsa mindre än oss på miljön. De planer vi hittills sett för 2010-2014 visar att ni än en gång vill satsa mindre än oss på miljön.
Jag igen: Men seriöst - ni svarar ju inte. Vi har levererat. Ni har ju inte pengar till er budget och ni har inget samlat alternativ med S och V. Vad går ni till val på?

Jag: Vad händer med miljöskatterna om två år när er överenskommelse med S och V tar slut? Ohly vill höja, vad säger ni?
Dem: Vi kommer givetvis att som vanligt förespråka en miljöpolitik i enlighet med vad forskarna bedömer är nödvändigt. Exakt vilka siffror det innebär i framtiden får vi se då.
Jag igen: Det där låter inte långsiktigt, men ett spännande besked. Så ni låter "forskarna" bestämma er politik. Vilka då? KVA? SEI? IPCC? Eller britterna ni bjöd hit som pratar koldioxidmotbok? Undrar vad företagarna tycker om det icke-beskedet.

Jag: Varför har ni övergivit skatteväxlingen?
Dem: De senaste åren har ni sänkt skatten på arbete mycket mer än ni har höjt miljöskatterna. Därför har det blivit en obalans som gör att det nu är mer prioriterat att höja miljöskatterna.
Jag igen: Men det tänket gäller ju bara för den som tror att ekonomin står stilla så att det går att flytta pengar i en jättestor S-budget och att allt annat sen är lika. Vilken naturlag säger att skattetrycket på grund av en gammal S-budget är den perfekta jämvikten i ekonomin?


Jag: Vilka ministerplatser vill ni ge till Vänsterpartiet?
Dem: Ministerplatser kommer vi överens om efter valet.
Jag igen: Fast jag tror väljarna är nyfikna. Det vore en fin service att berätta hur förslaget till S,V, Mp-regering skulle tänkas se ut. Ni går till val på att sätta Vänsterpartiet i regering.

Jag: Varför vill ni göra det dyrare att köpa tjänster?
Dem: Om du hade läst vårt valmanifest, så hade du vetat att det är precis tvärtom. Vi vill göra det billigare att köpa tjänster.
Jag igen: Ni vill ja ta bort RUT och ROT. Gillar ändå er inriktning trots att ni börjar med att ta bort de reformer som ger jobb och hyfsat miljöbra konsumtion. Men hur samlat är ert förslag, vad säger S och V?

Jag: Vill ni fortsätta avskaffa ränta och banksystemet? Och det här med att inte mäta BNP utan hellre köra på lyckoindex, är det något ni vill fortsätta jobba med?
Dem: Vi kommer inte att gå till val på att avskaffa ränta och banksystemet. Precis som bland annat Frankrikes president Sarkozy, så tycker vi absolut att BNP bör kompletteras med andra välfärdsmått för att bättre kunna se hur ett land utvecklas.
Jag igen: Fair enough, ett besked. Ni går inte till val på det. Men ni tycker så alltså.


Jag: Hur kunde ni inte ha en samlad havsmiljöpolitik?
Dem: Hur kunde fyra år med fokus på havsmiljön bli så många utredningar och nya myndigheter och så lite åtgärder?Vi kommer att ha gemensamma åtgärder för bättre havmiljö när vi bildat en rödgrön regering. Till skillnad från Alliansen kommer vi inte att underlätta för snabbare utrotning av valar, torsken i Östersjön och övergödning av densamma.
Jag igen: Hur kunde ni inte ha en samlad havsmiljöpolitik?

Och torskbestånden återhämtar sig långsamt - era polare i S valde att inte förhandla och sällan eller aldrig skicka ministrar på mötena. Det finns förvaltningsplaner på plats nu. Ni gjorde det inte. Vi har fått Baltic Sea Action plan på plats. Aldrig tidigare har reningen från reningsverken varit bättre och vi ger riktade pengar för att hjälpa vännerna på andra sidan Östersjön med sina reningsverk. Jag önskar vi kommit längre i valförhandlingarna. Det är surt med kompromisser efter flera års förhandlingar. Bevarandeintressena står mot andra intressen. Blir det ingen kompromiss tappar IWC all kontroll över valjakten - och det är värre. Men berätta gärna hur ni hade gjort och vilket resultat det givit.


Jag: Varför förbjud ni inte båtar att dumpa avfall i våra hav?
Dem: Vi drev bl a på för att Östersjön skulle få internationellt skydd som särskilt känsligt innanhav och därmed möjlighet att begränsa farliga oljetransporter och andra stora miljöproblem. Vi är nu gärna med och begränsar fritidsbåtar från att släppa ut toatanken i havet, även om det är en relativt begränsad miljöåtgärd är det bra att den genomförs.
Jag igen: Vi har drivit att Östersjön ska klassas som särskilt känsligt också, det skiljer oss inte antagligen. Vi drev i EU att Östersjön ska bli pilotområde och det har vi lyckats med. Ni ändrade väl lite inriktning där under gång. ja visst är det viktigt med fritidsbåtarna men de stora effekterna är kryssningsfartygen. Som vi också förbjuder dumpa avfall. Ser det som att ni håller med här och är glada att vi drivit och levererat. Tack!

Jag: Tror ni på allvar att ni hade bidragit till att västra Stockholm bebyggts om ni funnits på 50-talet?
Dem: Allvarligt talat – att fördjupa sig i förra mandatperioden må vara hänt, men att diskutera ett hypotetiskt scenario 30 år innan vårt parti ens bildades, är inte relevant för de frågor vi har att ta ställning till idag.
Jag igen: Ursäkta, men det var ni som började det resonemanget, er partiledare Peter Eriksson skrev på Newsmill och förklarade just det. Men jag tror inte på det.

Jag: Kommer ni förbjuda/beskatta köpcentrum?
Dem:  Vi kommer fortsätta att sträva efter levande innerstäder. Med andra ord kommer miljödåliga externa köpcentrum att missgynnas av vår politik, dock inte genom förbud.
Jag igen: Tidigare har ni drivit moratorium på köpcentrum och om jag inte minns fel även yrkat på det i en reservation här i riksdagen men då ser jag det som att ni drar tillbaka det.

Jag: Vi har dubblat pengarna till järnväg. Är det inte lite pinsamt att ni inte prioriterade tågen i er förra budget?
Dem: Kan du nämna ett enda år då ni velat satsa mer än oss på järnvägen? Att som ni göra tåget dyrare och flyget billigare är inte särskilt klimatsmart.
Jag igen: Japp: nu i  infrastrukturpropen! Ni säger siffror nu, men när ni är med och styr Sverige levererar ni inte. Det måste vara pinsamt för er.

Jag: Äh, vi har ju ökat pengarna till infrastruktur från 100 miljarder till 145. Varför prioriterade ni inte det?
Dem: Ni har öronmärkt mer än hälften av infrastrukturpengarna till vägar, vilket gör att klimateffekten blir obefintlig. Varför vi inte prioriterar en sådan usel klimatpolitik säger nog sig självt.
Jag igen: Ja, det är bara att påpeka att vi dubblat pengarna till järnväg. Men att vi också tar ansvar för att rusta vägnätet. Kollektivtrafik går också på väg. Och vi för en politik mot utsläpp, inte mot bilen. Ni hade inte råd under förra mandatperioden att satsa på infrastrukturen. Menar ni att ni fortsätter igorerar vägarna så att de blir förfallna och trafikfarliga om ni får makten med S och V? Förstår att ni jagar storstadsväljare men hela landet måste ju kunna leva.

Jag: Varför vill ni ge bidrag för att bygga om gamla, törstiga omoderna bilar istället för att satsa på nytt?
Dem: En del av en bils miljöpåverkan sker när bilen produceras. Därför är det inte alltid bra för miljön att byta till en ny och bränslesnålare bil, dessutom är det ju inte alla som har råd att köpa ny bil.
Jag igen: Så ni vill ha kvar gamla törstiga bilar med hög bränsleförbrukning. Och ge bidrag till det.

Jag: Varför vill ni inte satsa på fordonsforskning?
Dem: Det är viktigare med forskning på hållbara alternativ.
Jag igen: Bilen kan bli ett hållbart alternativ. Det är utsläppen vi vill få bort. Men tack för svaren. Mycket klargörande.

Jag: Hur kunde ni kompromissa bort era två kronor i skattehöjning på bensinen? De kanske kommer sen?
Dem: I ett samarbete kan inte alla få allt. Eller är det så Alliansen fungerar att Moderaterna bestämmer allt?
Jag igen: Nä, vi är fyra partier som samarbetar i Alliansen. Alltså inte som ni jobbat tidigare, som ett stort och sen mindre stödpartier. Men då håller ni kvar kravet i nästa förhandling alltså? Två spänn upp?

Jag: Hur kan ni införa fastighetsskatten igen? Den har så bisarra miljökonskevenser och straffar alla som skaffar treglasfönster/bergvärme/tilläggsisolering/värmepump.
Dem: Se helheten. Syftet med fastighetsskatten är förbättra fördelningspolitiken i Sverige. När vi ska lägga förslaget i skarpt som rödgrön regering hoppas vi att vi hittat en lösning så att miljöförbättringar inte höjer skatten.
Jag igen: Nä, det var inte syftet med skatten. Den var djupt orättfärdig men ni har företrädare som säger att människor ska låna på sina hus för att kunna betala skatten. Det är en gräslig och inte alls liberal syn på skattepolitik, ägande och statens ansvar. Ni vill alltså återinföra fastighetsskatten och den slår särskilt hårt åt städerna och männikor som har en ekonomi med små marginaler men bor i områden som blivit populära. Skärgården är helt körd mer er politik.

Jag: Varför vill ni beskatta allt som rör sig? Lokal flygskatt, ett tillägg med kilometerskatt på transporter, bensinskatten osv. Det finns morötter!
Dem: Generellt sett visar forskningen att högre skatter är effektivare för miljön än ökade bidrag.
Jag igen: Vilken forskning då? Låter nationalekonomiskt. Politik handlar om mer än effektivitet och ärligt talat - kolla effekten av miljöbilsbonusen. Vilken hit! Äntligen lyfte miljöbilsmarknaden i Sverige.

Jag: Kommer ni återkommunalisera djurskyddet? Så som det var när ni regerade, rättsosäkert och inte ens någon kontroll i vissa kommuner?
Dem: Nej, vi tror inte att det vore bra för djuren med ytterligare en stor omorganisering nu. Däremot så kommer vi som vanligt att satsa mycket mer än er på djurskyddet.
Jag igen: Men det är inte vad ni föreslår här. Ni vill återinföra en egen myndighet skild från alla andra som arbetar med djurfrågor på Jordbruksverket. Vad gäller pengarna återstår det ju att se om ni har några utan arbetslinjen.

Jag: Snälla, berättar mer om era planer för att utreda ett ransoneringssystem för koldioxid? Hur ska staten kontrollera allas utsläpp och vad händer med dem som bryter mot ransonen?
Dem: Miljöpartiet har inte lagt fram något förslag på att införa ransonering av koldioxid i Sverige, men det kommer säkert att diskuteras i breda kretsar framöver så du får nog tid att förstå tankegångarna.
Jag igen: Åjo, här ligger motionen från er näringspolitiska talesman som vill utreda och införa dem till 2014. Och det var seminarium här i riksdagen där Per försvarar tänket. det finns även hos SVT.se/vetenskap. Jag förstår tankegångarna och är livrädd för konsekvenserna och kontrollsamhället ni vill införa.

Jag: Hur ska ni ha råd att betala miljösatsningarna när ni infört friåret och 35-timmars arbetsvecka?
Dem: Kortare arbetstid är i sig en effektiv klimatåtgärd. Det visar bland annat rapporterna ”Tvågradersmålet i sikte?”, ”Europe’s Share of the Climate Challenge” och nya ”The effect of work hours on energy use”.
Jag igen: Ni skojar, det är klart att det inte finns någon perfekt arbetstid, men ert förslag betyder att människor ska jobba mindre men till samma lön, det är ett redigt produktionsbortfall.

Åh, om det sista ni skrev om Jacob från ert ungdomsförbund, jag ville ju så gärna har svar på mina frågor till honom. Men han var mer intresserad av att skriva att jag inte svarar på hans vänsterblogg.

Jag förstår att ni vill bredda er från miljöfrågorna, men det går sådär. Det måste ändå vara tufft för er att inte ens era egna väljare håller med om er politik.

onsdag 2 juni 2010

Årets comeback!

Nyss har vi voterat. Nu kommer tvåkronan tillbaka. Men riksdagen stoppade 20-kronorsmyntet.

Lite mindre statlig kontroll

Kollar posten och hittar proposition 2009/10:228. Äntligen avskaffar vi filmcensuren för vuxna. Vi avvecklar därför Statens biografbyrå.

Allmänna värnplikten, apoteksmonopolet och den statliga filmcensuren är nu borta. Så var det inte om S, V och Mp regerade.

3 from 1

Miljöborgarrådet Ulla Hamilton leverarar alltid i trepack.

  1. Cykelpolitik: Först nya fina cykelplanen som ger fler cykelbanor och knyter ihop dem som finns. Sen nyheten om kampanjen Tack för att du cyklar! Plus Cykelvecka på Järvafältet dessutom. Läs mer på Stockholm.se/cykla 
  2. Kvitto på klimatarbetet: Stockholm kommer nästan först i Naturskyddsföreningens rankning av klimatkommuner.
  3. Till attack mot nedskräpningen: Möt Fimpsugen. Bara ordet är fantastiskt. Staden och tobaksbolagen går ihop. Kolla filmen:

På egna ben

Kolla! Daniel Valiollahi har lämnat över 36 skarpa förslag för Stockholms unga: grunden är bra utbildning och att efter utbildning få jobb, någonstans att bo och att känna sig trygg.

Du hittar rapporten här.

Mer moderatprat i malmö

Anna skriver på kollektivbloggen Moderatprat om att nu tar vi fighten i miljöfrågan. Tack för beröm! Och kul med en blogg med tydligt moderat Malmöperspektiv

Can I kick it?

Och en bra returnyhet till: Coop skänker 25 öre för varje burk som privatimporterats - och alltså inte ingår i pantsystemet. Miljöpant! Så smart. Icanyheter har nyheten.

My body, the handgrenade

Men hallå, den coolaste avfallsnyheten från Piteå-tidningen är ju ändå den här: En handgranat i returpappret!

Sopor som valfråga

Piteå-tidningen bevakade debatten hos Avfall Sverige. Här hittar du artikeln.

Och där på bilderna syns det tydligt att både moderator Cecilia Garme och Åsa Romson från Mp bar kavaj.
- Vi ser ut som farbröder, säger Cecilia innan och presenterar oss sen på scenen som att här står flower power till höger och kostymen till vänster.