tisdag 30 mars 2010

Bring it on!

Det är roligt när oppositionen är arg.

Idag fick jag tips om att bloggen Alliansfritt Sverige förklarar det här med miljöpolitiken ur ett renlärigt oppositionsperspektiv som att alliansen inte är bra. Intressant. Men inte sant.

Gilla läget. Alliansen driver en otroligt offensiv miljöpolitik

Några greatest hits:
  • Vi når målet om att skydda skogen. Det hade eventuellt nåtts 2020 eller 2030 i S, V och Mp-takten.
  • Vi har använt skattesystemet för att premiera fram miljöbilar och beskatta bort bensinbilar. Först en premie och sen en skattebefrielse plus höjd skatt på drivmedel. Det funkar. Omkring tio gånger fler miljöbilar rullar nu på våra gator.
  • Vi har nu en samlad havsmiljöpolitik. Det fanns inte förr. Ingen alls faktiskt. Vilket tryck det är i frågorna nu.
  • Vi har nu en klimatpolitik. S, V och Mp lade sitt mål på minus fyra procent. De vågade inte ens ta det i riksdagen utan regeringen gömde siffran i en skrivelse. Lite ledarskapsbrist kanske? Vi lägger ribban på minus 40. Och Fredrik driver med personligt engagemang frågorna i EU.
  • Vi har för övrigt en klimatpolitik som numera är kombinerad med energipolitiken. Gamla låsningar hos oss har hanterats. S, V och Mp är ju inte alls överens om vad de vill där.
  • Vi har klimatsäkrat hela biståndet. Som för övrigt når upp till en-procentsmålet för första gången någonsin.
  • Vi bygger järnväg. Allt planerat byggs. Och vi bygger andra vägar också, men det funkar för vår politik riktar sig mot utsläppen - inte mot bilen.
  • Vi har också sänkt skatten för tjänster genom ROT och RUT. Det är smartare att köpa tjänster än att bara konsumera grejer.
Och hur har vi haft råd med alla investeringar i hav, klimat, skog och infrastruktur? Jo, arbetslinjen!

En enkel analys av det där första inlägget är så här: Alliansfritt gillar inte moderater så mycket. Det är rätt tydligt. Den politik vi levererar finns inte med i recensionen. Det verkar som om var liksom bättre förr när moderaterna inte hade förnyats så mycket.

Ja, förr sa moderaterna saker om bland annat bensinskatten, när vi hade världens högsta skattetryck. Nu har vi höjt den. Men det handlar hela tiden om att balansera så att vi kan sänka skatten på något annat - som arbete. För oss är inte hög skatt på allt något egenvärde.

Ja, jobbfrågan var stor 2006, men det betyder inte att miljö blir oviktigt. Tvärtom hör de frågorna ihop.

För den som tänker ekonomi är det kostnaden, inte skattedelen, som har den miljöstyrande verkan. Gödselskatten hade noll i miljöstyrande verkan när gödselpriset gått upp med 150 procent. Däremot tog vi bort en del av skatterabatten på diesel som Socialdemokraterna inte gjort, dieseln blev dyrare och det får bra miljöeffekter. Dessutom finns pengar att söka för den bonde som bygger biogasverk - och då blir det bra material över som kan gå direkt till åkrarna. Peak-fosfor har redan hänt.

Och på Eskils första möte fick han ned torskkvoten med 20 procent. Istället för att Sverige skickade en tjänsteman som surade skickade vi en minister som dealde. De 15 procenten som höjdes i senaste rundan var efter rekommendation av forskarna på ICES.

Vi har förändrat ändamålsklausulen för Vattenfall - men rätt mycket av bland annat kärnkraftshoppingen gjordes ju under S-styret. Och med ett enda regeringsbeslut fyrdubblade vi vindraften i Sverige.

Jaha. Alliansen kickar rumpa.

Sen tycker jag det är lite fult att gå på min kristdemokratiska kollega Liza Maria Norlin som varit här i riksdagen i sammanlagt ett år, för hon kom in som ersättare och har också varit barnledig. Men det kanske inte funkar så i ett alliansfritt Sverige.

Ok, det är lätt att sura i opposition. Men vad är alternativen? Vilken ny policy ligger i pipeline? Vad föreslår Socialdemokraterna? Vad föreslår Vänsterpartiet? Och vad föreslår Miljöpartiet? Det finns en massa frågor som är spännande där de partierna skiljer sig åt.

Det är svårt att veta vad som skulle hända om alliansen förlorade makten. Gödselskatt eller ej? Hur hög ska den vara? Socialdemokraterna vill också ha en reglerad jakt på varg, vad säger V och Mp? Vad vill de tre partierna egentligen göra åt köttkonsumtionen? Är det köttskatt som vänsterpartiet föreslår - trots massiva subventioner från EU? Varför ROT men inte RUT? Vill de ha kvar det gamla oanvändbara miljömålssystemet? River de upp våra reformer för hav, klimat och skog?

Och några roliga frågor till: ska staten äga Saab? Ska staten äga SAS? Hur vill de avskaffa kärnkraften? När? Och vad vill de med småskalig vattenkraft? Och vindkraftsetableringarna? River de upp reformerna i Plan och -bygglagen? Får miljökvalitetsnormer obegränsad rättsverkan? Blir det ett system med personliga utsläppsrätter som kränker alla integritet massivt?

Åh. Jag vill ha valrörelse. Nu!

20 kommentarer:

John Ridby sa...

Bring it on? Cut the crap!

Du är så sjukt nöjd över insatserna för miljön, men förklara varför djurplågeriet fortsätter i samma takt.
Hur självgod får man bli?

Bring it on? You couldn´t handle it, if I did.

John Ridby, tvekande M i Södertälje

Anonym sa...

yes absolut Sofia! Om opposoitionens miljöpolitik i Stockholm skulle få genomslag så vet jag exakt vilka som skulle få betala för det kalaset - stockholmarna. Att köpa tillbaka Fortum Värme och avveckla kolet under 4 år är knappast en billig sak och notan hamnar säkert som amen i kyrkan hos stockholmarna. Och den politiken drivs av en opposition som redan idag klagar på att fjärrvärmen är dyr. sic!
Ulla

Anders Utbult sa...

Wow.

1. Först avfärdar du ett inlägg med en flodvåg av källor som "inte sant", utan att påpeka vad som skulle vara fel i det.

2. Sedan spaltar du upp diffusa statements som ex. "Vi bygger järnväg" som om det vore en unik miljöpolicy.

3. Vidare menar du att Lundgren "går på" Norlin, trots att han inte nämner henne vid namn, utan skriver "att läsa de få artiklar deras miljöpolitiska talesperson har skrivit gör inte det hela klarare". Vilket påhopp! Och på någon som bara vara ett år i riksdagen också. Vilket fuling han är.

4. Sen försöker du koppla miljöpolitiken till RUT. Det är väl ett tecken om något om vad Moderaterna försöker mena är miljöpolitik.

5. För att avsluta sedan med det gamla toppstyrda kortet "attackera de Rödgröna för att de inte alltid håller med varandra". Senast idag var Alliansen öppet ej överens i skatteklyftan mellan pensionärer och arbetstagare. För bara en kort tid sedan föll regeringens linje om att inte erkänna det armenska folkmordet, och det är fortfarande oklart om er kärnkraftspropp går igenom, bla. för att centerpartister inte vill svika det de arbetat för i decennier, och för att Thingwall känner sig partipiskad nog. Stenkastningen i glashus tar Seattle-proportioner.

Jag ska kolla med Jakob Lundgren om han vill besvara detta. Det kan bli lite svårt eftersom du inte riktigt tar upp någon punkt där han har fel, men man kan ju alltid fråga. I så fall hittar du ett svar på Alliansfritt inom ett litet tag.

Väl mött och god debatt :)
Anders Utbult

Tobias sa...

Kul!

Massa tänkvärda ord och analyser. Blir att skapa en RSS-prenumeration :-)

Hittade hit via Nya Moderaterna på FaceBook

D S sa...

Såå härligt att känna kampanjpulsen stiga.

Grymt bra inlägg Fia.
Du rockar!

Keep it up och du blir Sveriges nästa miljöminister. *håller tummarna*

Fia sa...

Hej John! vad menar du? Vi har ju flyttat tillsynen till staten just för att det inte funkade i många kommuner. Det fanns ju kommuner som inte ens hade tillsyn! Dessutom ser vi över hela djurskyddslagstiftningen. Dessutom kriminaliserar vi sexuella handlingar mot djur - S-regeringen lät bli. Och vi försöker styra upp EU:s jordbrukspolitik med de bisarra köttsubventionerna. Du har inget case här.

Fia sa...

Hej Anders! Du verkar upprörd. Och ja,jag tycker att skrivningen om Liza-Maria var ful. Halvkväden kanske, men ändå ful. Kolla gärna om din kompis vill svara. Har ju länkat så han har säkert koll på att jag skrivit. Vi kommer ju aldrig tycka lika. Men det vi gjort är bra. Och vi måste fortsätta reformerna. Förklara gärna varför S,V och Mp vill göra tjänster dyrare! Hur hållbart är det att bara konsumera grejer? Enigheten är en politisk utmaning. Alliansen klarar samarbetet. Vänstergänget vet jag inte alls hur det går med. Vi får ju aldrig några samlade besked. Ja, Göran T har ju tyvärr lämnat M, men det är hans val. Vi i alliansen har ibland olika åsikter - vi är olika partier - men vi är samskrivna och har tränat i snart fyra år på att jobba ihop. Jag litar nte på att S,V och Mp kan samarbeta. Kolla bara hur starten gick, det var ju en show vi aldrig sett maken till. Den enda vinnaren var V. Men vi ser alla fram emot när de samlade beskeden kommer. "I god tid före valet" som vi hört i snart ett år. Men det ska bli kul med mer debatter :)

Björn sa...

Att Anders inte ser skadan på miljön av hög konsumering, och därmed inte förstår relevansen av RUT/ROT, för mig att skratta lite inombords. Men ibland hinner man inte tänka på allt.

Tack för läsningen!

Anders Utbult sa...

Jag stödjer helt klart de Rödgrönas ovilja att skattesubventionera städning i hemmet - då det används mest frekvent av höginkomsttagare tror jag de gott och väl har full möjlighet att betala kostnaden själv. Vill man subventionera städning borde man istället göra det i sjukvården, där den kommer alla till nytta. Men det är inte det miljöpolitiken handlar om, eller hur?

Gå in på Alliansfritt ca 08.00 imorgon så kommer svar ligga där. Förbered gärna ett svar så fort som möjligt så publicerar vi det på sidan.

Wonder Warthog sa...

"Det är roligt när oppositionen är arg."

Ännu roligare att läsa hur grabben steker dig!Big smile! Big, big smile!

Fia sa...

@Warthog: Hahahaha!

Anonym sa...

Som ungdomarna brukar säga: ÄGD!!

Anonym sa...

Vi träffades i Karlstad för något år sedan, även om Du säkert inte minns mig. Hur som helst, där hävdade Du att M nu hade tagit initiativet från mp i miljöfrågor och de kommit i bakvattnet. Nu ser det emellertid ut som mp ändå leder, inte minst i oponionsundersökningar. verkar som folk skiter i att man drabbas av skattehöjningar och annat elände om de rödgröna kommer till makten. Kan du kommentera detta?
För övrigt somnade tydligen M´s miljögrupp i Karlstad in för gott,tråkigt!
v. hälsningar Owe Karlson i Filipstad

Fia sa...

Hej anonym/Jacobs kompis. Skulle inte tro det. :)
Hej Owe - ska kolla Karlstad. Och till din fråga: förtroendet för moderaterna är högt, men opinionsundersökningarna räknas inte, det är valresultatet som gör det. Vi moderater brukade vara svenska mästare på att komma högt mellan valen... Svenska folket är alltid i opposition. Och till sist, vår miljöpolitik leverar. Det behöver vi prata om. För det är urtrist och onödigt om vi förlorar mot Mp bara för att de har ett bättre namn.

peppelorum sa...

Hej!

Kommer du med något svar på Jakobs svar till dig?

http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/03/mars-31-2010-replikskifte-med-arkelsten.html

Fia sa...

Hej peppelorum! har inte hunnit se det. Och replikskifte... vilkt ord. Ni är såna formalister i grön ungdom ibland :)

peppelorum sa...

Hej Fia! Fast nu är jag inte miljöpartist, och Grön Ungdom har jag sedan länge passerat skulle jag chansa på. Däremot är jag intresserad av miljöfrågor och hur Alliansen har skött dessa.

Fia sa...

Hej igen peppelorum. Sorry, det var inte meningen att kalla dig miljöpartist! Det bara lät så i ditt inlägg. Förstår att alliansfritt vill ha en fight. Kul, hoppas ni håller uppe tempot!

Anonym sa...

Hej!
Jag tror nog att du har hunnit se svaret, du kommenterade på om det Facebook den tredje april och nu den sjunde har du fortfarande inte sett det?
Jag får väl anta att du sett det nu däremot och därför kan svara snart, det ser jag väldigt mycket fram emot :)

Fia sa...

Hej Jakob! Sorry, kan läsa Fejjan i mobilen thats why kommentaren. Har sällan haft ett "replikskifte" på en vänsterblogg förr. Jobbar idag också - svarar ngt senare. :) Ska bara se vad du skrivit först. Tänker att du är så engagerad så att ett längre svar passar.