söndag 13 juni 2010

The drugs don't work

Lämnar Madrid torsdag morgon och hinner precis ut till flygplatsen i tid för incheckning. Blir först hänvisad till de spanska automaterna. Samtidigt talar jag med återvinningsindustrierna i telefon. Hittar till slut engelsk text men min bekräftelse är på spanska. Ingen bokning finns. Ger upp och går till incheckningsdisken och den här gången får jag gå dit för vakten. Där finns bokningen, jag hinner precis checka in i tid men planet är sent.

I gaten möter jag Jonas från tullverket. Han känner igen mig först. Vi möttes på hundstallet när jag och Beatrice Ask besökte dem tillsammans för att prata om hundsmugglingen. Han berättar om att de samarbetar med spanska myndigheter och har varit där på studiebesök.

När tjänstemän hos tullen är utomlands brukar de på hemresan kolla om tullmyndigheten behöver några figuranter för att testa sina rutiner. Så är det idag.

När vi landat och jag står och väntar på väskan vid karusellen kommer Jonas fram.
- Nu har jag kokain i fickan.
- Nä, är det sant, säger jag och tänker att det är en ovanlig mening. De som står runt omkring ignorerar oss noga. Eller talar spanska.
- Ja. Vi ska agera figurant och testa hundarna. Vi går igenom alldeles nu. Följ med och titta.

Jag frågar först om jag får fotografera hans ficka. Det får jag. Människorna runt omkring tittar lite.Naturligtvis följer jag med i genomgången. Jonas kollega Anna får cannabis i sin väska. Och möjligen en belöningsboll i fickan. Jonas berättar att schäfern som ska hitta hans kokain kommer frysmarkera, alltså ställa sig still och markera. Men hundarna kan bli lite väl glada när någon har narkotika med sig och det har hänt att någon figurant har blivit nafsad.
- Men det är sånt som man får ta.

När vi går igenom låter jag Jonas gå lite framför. Hunden markerar precis som den ska. Och blir urlycklig av sin belöningsboll. Jonas går in i undersökningsrummet och jag vinkar hejdå.
- Tack och vi hörs!

Ett lite äldre välklätt par går snett framför mig på väg mot tåget och pratar om det som hände. Jag tjuvlyssnar.
- Vad hände där med hunden?
- Det var nog något test...
- Eller så hade han något med sig. Men det var nog bara ett prov.
- Ja. Vad skulle det annars vara?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Sofia!
Det var jättebra beskrivet om hundträffen på mig. Kan lägga till att Anna inte heller klarade sig förbi den andra hunden (springer spaniel)...

Hälsningar,
Jonas, Tullverket