tisdag 15 juni 2010

Där skatteväxling = skattehöjning

Har en diskussion med SNF i kommentarsfältet till artikeln här, om hur SNF ställer frågor som handlar om skatteväxling och helt plötsligt vill att vi ska säga att vi höjer skatterna även om det totala skattetrycket skulle öka.

Det blir plötsligt en ideologisk och faktiskt också en hypotetisk fråga. Den nya betydelsen av skatteväxling är plötsligt någon som höjer miljöskatter hur som helst utan att balansera det med annat. Vi beskattar miljöfarlig verksamhet - förorenaren betalar. Och vi sänker skatten på arbete. Och sänker skatten på tjänster. Vilket ställer om konsumtionen. Sammantaget skiftar vi systemet. Det blir grönare.

Redan nu har vi levererat det största gröna skiftet någonsin. Men enkätfrågan är ställd på något annat sätt. För det är S, V och Mp som på lite olika sätt går till val på att höja miljöskatter OCH höja på arbete och tjänster.

Politiseringen av frågorna gör mig besviken.

Dessutom blommar på andra ställen diskussionerna om vi helt enkelt ska börja publicera våra enkätsvar själva. Så att människor själva kan ta ställning utan konstiga filter och styrda urval.

Inga kommentarer: