måndag 14 juni 2010

Den här gatlyktan borde få fler fans än...

Energimyndightens tidning Energivärlden skriver om hur kraven på smartare lampor tack vare ekodesigndirektivet sparar på el och kvicksilver allt eftersom gatubelysningen nu byts ut.

Vi minskar då kvicksilvret i gatubelysningen med 14 ton till 2020 från 18,6 ton till 4,6 ton. Hallå, det är 18 och ett halvt ton gift som finns ute i landet! Det händer att såna lampor pangas - förstå så bra att kvicksilvret tas bort och byts till bättre grejer.

Och den ekonomiska uppsidan är att elanvändningen går ned med totalt 38 TWh.

Ett exempel är gångtunnlarna i Akalla med gamla lampor - och ni som knatat i såna gångtunnlar i ytterstan vet att de där eländiga lamporna mest bländar och gör att allt utanför blir ännu mörkare. Mörker och tunnlar kanske är effektivt i vampyrbok men uselt i verkligheten. De gamla kvicksilverlamporna på 80 W har nu ersatts med lysrör på 18 W och varannan lampa kunde plockas bort men - så blev effektiviseringen 90 procent. Bra jobbat Stockholm!

För övrigt går det också för hugade landstings- och kommunpolitiker att söka stöd för energieffektivisering hos just Energimyndigheten. Men gå inte på det som står i Dagens samhälle om att deadline är 30 juni. Det går att söka fram till 2014.

Inga kommentarer: