torsdag 16 april 2009

Hajar, smågrisar och förbud mot djursex

Innehållsrikt utskottsmöte med Miljö- och jordbruksutskottet idag. Vi börjar klockan 8.00

EU:s hajpolitik är uppe på agendan. Vi har ett strikt förbud mot att fiska haj. I våra vatten är det främst pigghaj som finns. Men för att de inte ska slängas om de blir bifångst finns en liten kvot ändå.

Sverige är mot att det finns dispenser, undantag, från förbudet att skära av hajarna deras fenor för att sedan släppa tillbaka dem i havet för att dö av kvävning eller rovdjur. Förbudet mot finning som det kallas har funnits sen 1992 och gäller alla EU-vatten och framförallt alla fiskare inom EU även om de är utanför EU och fiskar.
- Djur ska behandlas med respekt och värdighet, säger Eskil som tycker att det är helt oacceptabelt med finning.

Vi går igenom de andra ärendena. Det är fortfarande oklart vad jordbruksministrarna ska göra åt sjöröveriet utanför Somalia som den spanska delegationen vill diskutera.

Sen går ministern på regeringsmöte och vi pratar vidare om våra utskottsärenden.

Föreningen Svensk vindkraft är på besök och pratar om att de inte tycker att kommuner ska bestämma detaljplaner för byggande av vindkraft.
- Det är demokrati, säger Claes från Centern.
Men de är inte övertygade.

Dagens ärenden är först förstärkt strandskydd och landsbygdsutveckling.

Sen inför vi ett djurskyddskontrollregister där vi nationellt registrerar människor som plågar djur. Förr var det bara kommunerna som visste om det och då kunde djurplågare bara flytta och fortsätta. I samband med det tar vi upp ett gäng motioner om djurskydd och två bra saker som vi börjat jobba med: dels att se till att smågriskastrering utan bedövning ska bli överflödig och dels förbud för människor att våldföra sig på djur. Tre saker som det är obegripligt att det inte redan är gjort, men vi jobbar så fort vi kan. Intressant att se vad oppositionen kommer tycka, de har ju struntat i de här frågorna i tolv år.

Inga kommentarer: