Fick dåligt samvete - vänsterbloggen Alliansfritt har uppenbarligen väntat på ett svar. Det stod i en kommentar nyss. Lång arbetsvecka, men såklart ska de få det. Det blir lite snabbt nu innan nästa möte.
För det första är det viktigaste just nu i en diskussion om miljöpolitiken att det finns två politiska alternativ. Är stolt över vårt alternativ. Vi levererar och vi har pengar att göra det för.
Jag fattar att Mp är emot allt vi gör. Det ingår liksom i valrörelsekonceptet. Men vad är det andra politiska alternativet? Vad vill egentligen Mp? Och framför allt vad vill Vänsterpartiet och Socialdemokraterna?
Det är enkelt för Mp att mörka och inte berätta för väljarna vad de vill eller hur det ska betalas. Åh, jag ser verkligen fram emot att vi kan ställa två förslag mot varandra. Inte för att det kommer hända genom ett par blogginlägg, men kanske kan vi få några svar om vad de verkligen vill. Annars kanske något kommer i budgeten, men det trodde jag sist också fast då kom tre olika förslag från S, V och Mp.
Ännu finns ingen gemensam miljöpolitik och absolut ingen energipolitik från vänstersidan. Bara enkla skrivningar.
Så jag undrar ett par grejer som kanske Mp kan svara på. Hur skulle skogsmålet nåtts om vi inte ändrat arbetsformerna och lagt så stor del av budgeten på det plus använt statlig mark? De har varit emot det hela tiden.
Vill Mp fortfarande bestämma vart fjärde år om kärnkraften ska finnas kvar? Eller vill ni fortfarande snabbavveckla den?
Vill Mp fortfarande plocka bort den småskaliga vattenkraften från stödsystemen? Och att vattendomarna ska minska uttaget av el?
Vill Mp minska uttaget av biobränsle från skogen? Vad är då det nya arealmålet? Hur mycket skog ska få formellt och statligt skydd och vad ska skogsägarna ha för roll? Kan någon äga skog i Mp:s Sverige? Får det tas ut virke eller biobränsle ur skogen? Är det inte enklare att nationalisera hela klabbet?
Röstar Mp fortfarande emot vindkraftsetableringar? Vill de fortsätta med stöden till solkraftsetableringar?
Som det ser ut nu vill Mp inte ha varken kärnkraft, vattenkraft eller rätt många olika sorters förnybart. Det blir liksom inget kvar av energin då.
Vill inte vara taskig men även Miljöpartiets bilpolitik är en källa till förundran. Det är inte "naturligt" att vi äntligen fått igång miljöbilsmarknaden. Det är ett resultat av vår politik. Få marknader är mer styrda än bilarna med tekniska utsläppskrav, säkerhetskrav, upphandlingar, skatteregler som drivmedelsskatt, fordonsskatt och förmånsbeskattningsreglerna. Vad vill Mp ändra där? Förutom skattehöjningen med 2 kronor på bensinen.
Och var ärliga, Miljöbilspremien var Mp emot. När vi införde skattefriheten istället - har aldrig sagt ngt annat - röstade de emot den men föreslog istället en... miljöbilspremie! Och ett bidrag för att bygga om gamla tunga bensinbilar till etanolbilar.
Mp har inte stöttat bilarnas tekniska utveckling - tvärt om valde de pumplagen som viktigaste styrmedel. Trots att de visste att det inte är teknikneutralt och de införde inga skarpa hållbarhetskriterier för bränslena.
Det är ingen nyhet att Mp inte gillar bilar. Mp:s trafikpolitiska talesperson vill lägga ner bolaget som är till för att stötta forskning på ny teknik, som är en del i fordonspaketet. Men vill hela partiet det?
Tycker Mp att staten skulle köpt Saab?
Övergödning är svår att lösa. Vi har infört en rad olika sätt att styra, vattendirektivet tror jag kommer få många goda effekter på detta tillexempel. Vi testar också ett cap-n-trade-system för forsfor och kväve. Och stödet till de lokala vattevårdssatsningarna gör skillnad. Vi förbjuder toalettavfall från båtar, både stora och små. Mp lät bli. De gjorde inget av detta. Skatten på handelsgödsel har spelat ut sin roll eftersom den inte längre har någon miljöstyrande verkan. Kostnaden gått upp med 150 procent. I kammardebatten i veckan förklarade Mp att den bara är 28 kronor per enhet. Hur miljöstyrande är det? Och vad vill Mp att gödselskatten ska vara? Eller egentligen är frågan ska det vara en miljöskatt som styr eller en inkomst för staten?
Havsmiljöpolitiken är bra - och samlad. För första gången. Det handlar om ekosystemansatsen och att inte vara styrd av den politiska organisationen. Under Mps tid som regeringsstötta var fiskefrågorna näringsfrågor och inte miljöfrågor. Det måste svida idag.
Och ja, jag är avundsjuk för att Mp värvade Isabella Lövin, hennes bok är urbra och beskriver precis hur EU:s fiskeripolitik misslyckats kapitalt. Och att den inte varit särskilt bra här heller med S-styre och allt.
Fast det går att försöka förändra. Den förra s-regeringens ministrar åkte inte ens själva på EU-mötena, de skickade tjänstemän. Vi förhandlar ner kvoterna. Ni gjorde inte det. Men jag är glad för att det verkar som om Mp skiftat policy där. Bra jobbat! Det blev kanske enklare för dem när utträdeskravet med svag majoritet röstades ned. Det är oklart hur S och Mp ska göra med Vänsterpartiet som fortfarande är emot. Men det kanske meddelas "i god tid innan valet" som allt annat.
För första gången når vi upp till enprocentsmålet i biståndet. Ingen, läs ingen, regering har gjort det förr. Och den är klimatsäkrad. Ingen annan regering har gjort något sånt. Sen tycker säkert Mp att det kunde gjorts på annat sätt och att de kunde gjort bättre, men det fanns ingen sån politik för tre år sen. Jag säger inte att bistånd och utvecklingspolitik är enkla frågor eller att allt funkar perfekt. Tvärtom är det tufft att hjälpa länder med brutala brister i mänskliga rättigheter och korruption som förstör för så många. Men jag har stor respekt för den länderfokusering och satsning på SRHR som Gunilla Carlsson gjort. Och rapporten Closing the Gaps är riktigt bra!
Sammanfattningsvis: under vår mandatperiod har vi lagt 20 miljarder till miljö. Under förra mandatperioden lades 15. Vi hade en ekonomisk kris under vår tid.
En grej till om ekonomin. Egentligen brukar Mp vara för att tjänster ska bli billigare, de var ju för RUT-avdraget ett tag tills S satte ned foten. Lägre pris på tjänster och högre koldioxidskatt som vi genomfört lirar väl med gamla Mp som brukade föreslå grön skatteväxling. Den lilla växling som trots allt genomfördes var ju bara en flytt av pengar i en stor socialdemokratisk budget. Fast den var ett steg på vägen. Men allt tänk om att skifta ekonomin till att bli grönare verkar helt borta från Mp nu. Det är bara skattehöjningar som föreslås. Och friår. Fanns medborgarlönen kvar i förslaget häromveckan?
Well. Regerandet handlar inte bara om att vilja - eller att kunna samarbeta med andra partier. Det handlar också om något så värdsligt som pengar. Hur ska Mp kunna finansiera allt de kommer föreslå när de faktiskt går till val på att sätta Vänsterpartiet i regering och att människor inte ska jobba?
11 kommentarer:
Vill Mp fortfarande bestämma vart fjärde år om kärnkraften ska finnas kvar? Eller vill ni fortfarande snabbavveckla den?
Det första alternativet är exakt den typ av velighet som satt oss i den situation vi nu har där regeringen måste ryta till för att få ordning på kärnkraften.
Kärnkraftverk är projekt som körs under lång tid, typ 50-80 år(!). Att då hålla på och fjanta sig som sossar och miljöpartister gör, där man aldrig ger reaktorägarna raka klara besked vad som kommer att gälla i framtiden, ställer till med kaos.
Det värsta är ju dock att detta spelar kärnkraftshatare som miljöpartiet i händerna: de saboterar bäst de kan, och sedan skyller de på bolagen.
Kärnkraften måste få veta: skall den få finnas kvar, eller inte? Om inte, när skall vi stänga? Allting annat... alla former av "njaaaeee... kanske, kanske inte, vifårselitesenare" måste försvinna. Annars får vi mer av vinterns kaos och energibrist.
Men du: Varför svarar du inte på artikeln? Lundgren tar ju upp punkt för punkt som du presenterat och motbevisar den.
Att du "glömmer" alla punkter du blivit motbevisad på, och istället börjar ställa frågor som "Tycker Mp att staten skulle köpt Saab?" kanske skulle passa en trängd skolpolitiker, men inte en miljöpolitisk talesperson.
Just nu verkar det inte ens säkert om du läst Lundgrens inlägg eller inte: http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/03/mars-31-2010-replikskifte-med-arkelsten.html
Lundgren skriver:
Det Arkelsten inte svarat på däremot är varför Alliansen valde att skära ned satsningarna på klimatet med två miljarder kronor, varför man röstade ner den europeiska koldioxidskatten trots att man vill lösa problemen internationellt, varför man inte stoppar Vattenfalls satsningar på kolkraft utan istället låter de öka, varför man tog bort skatteavdragen för havsbaserad vindkraft, sköt fullt friska vargar ur ett hotat vargbestånd och varför man tycker att man ska betrakta oljeborrning på arktis som en affärsmöjlighet.
Var är svaret?
Med vänliga hälsningar
Anders
Mycket Mp blev det...
Ingen samlad politik på miljöområdet från S + V + MP är fortfarande BÄTTRE än det som har hänt under denna mandatperioden!
Hej Anders Utbult, känner ju inte dig men det är snällt att du hjälper till. Har ju gjort ännu ett inlägg, men svarar inte på artikeln på din blogg. Vet inte hur du brukar göra sånt här, brukar alla lägga svar på era inlägg på just din blogg?
Jacob har helt andra uppfattningar än jag och Mp är konsekvent emot allt vi gör. Trots att vi levererar mer än S, V och Mp gjort under sina tolv år. Vi lägger 20 miljarder på klimat och miljö under vår mandatperiod, förra mandatperioden lades 15. Oklart vilka två miljarder ni pratar om.
Ni kommer ju aldrig att godta mina svar, det är tydligt. Och visst kan jag fråga vänstersidan om vilka förslag de har. Det är många som är nyfikna.
Redan 2000 började Vattenfall expandera och köpa andra företag. Det vi ser idag är en effekt av svensk politik som förts länge. Nu ändrar vi ägardirektiven. Det var verkligen inte gjort för tre år sen. Hur vill ni att de ska se ut? Är S, V och Mp överens? Vi fyrdubblar vindkraften genom ett enda regeringsbeslut, stödsystemen ses över och utvecklas hela tiden. Vi har gjort det enklare att bygga vindkraft och mer lönsamt. Allt går inte att lösa med bidrag. Den samlade rovdjurspolitiken bygger på att både förbättra genetiken, och ja, vargarna som sköts var friska och närmare släkt med varandra än syskon. Är extremt skeptisk till oljeborrning på Arktis. Men också nyfiken på hur ni försöker lösa detta via internationell rätt. Hur vill ni göra det?
Pratar gärna om koldioxidskatten! Varför vill ni sänka den svenska koldioxidskatten och istället införa en lägre europeisk skatt? För det går inte att tolka vänstersidans preferens för EU-CO2-skatt på något annat sätt. Beskattning ska ske nationellt, bäst är att alla länder har CO2-skatt men jag vill absolut inte att EU ska sköta skatterna.
"Men du: Varför svarar du inte på artikeln? Lundgren tar ju upp punkt för punkt som du presenterat och motbevisar den."
Jag håller med Anders. Bemöt Jakobs artikel där han klart och tydligt motbevisar alla dina punkter.
Kan du inte försvara dig?
Vi godtar gärna dina svar. Problemet är bara att du inte ger några utan bara försöker skifta fokus.
Hej Anton! Men du: har skrivt svar. Och fokus i en diskussion om politik är just att två alternativ ställs mot varandra. Nu är det skuggboxning. Måste jag vänta till maj och er budget?
Tänkte bara berätta att mitt svar ligger uppe nu :)
http://jakoblundgren.wordpress.com/2010/04/18/sofia-arkelsten-m-forsvarar-inte-ens-alliansens-miljopolitik/
Ok Jacob! Fint att du jobbar första maj - men det roliga kommer väl imorgon när era förslag kommer. Då kanske jag får riktiga svar. Måste kolla, har du lämnat vänsterbloggen nu eller? :)
Nej jag har inte lämnat Alliansfritt, om det är den bloggen du refererar till. Men mitt fokus är på min egen blogg :) Och förslagen har legat upp ett tag nu, så jag väntar ivrigt på ett svar
Hej! Ok. Du är kvar på vänsterbloggen heter och du har inte svarat på mina frågor och ni har inte presenterat några finansierade förslag. Det blev liksom inget av budgeten från vänstersidan. Hur tänker ni betala?
Skicka en kommentar