onsdag 11 augusti 2010

Mexico fokuserar förväntningarna

Träffade Mr Luis Alfonso de Alba som är Special Representative on Climate Change på Mexicos utrikesdepartement i förmiddags. Han kommer, mer eller mindre, ratta klimatmötet i Cancun. I trettio år har han arbetat med FN-processer. En tvättäkta diplomat.

En stor del av diskussionen inför nästa COP-möte, alltså klimatmöte i FN, handlar om förtroende och bristen på förtroende mellan industrialiserade länder och utvecklingsländer.

FN fick en del kritik i Köpenhamn för att de arbetar med konsensus, att alla ska vara överens. Det tolkade en del länder som att det är fritt fram att blockera.
- Vi tillåter inte den bilden som sattes att fortsätta. Det finns inget annat val än FN. Vi är övertygade om att det kan göras, förklarar Luis Alfonso de Alba.

Kyotoprotokollet är grunden och ska byggas på. Det handlar om gemensamma men olika åtaganden.
- Vi vill inte ha en ny regim, säger han tydligt.

Förväntningarna på Köpenhamnsmötet var skyhöga. Inget annan stort fråga som fattigdom eller nedrustning har lösts med ett möte och ett enda avtal. Han lyckas använda en lånad sportmetafor(!)
- This is not a game of hole in one.
Allt går inte att lösa på en gång. Vi fokuserar förväntningarna.

Nästa möte handlar om att sätta upp tydliga ramar för det fortsatta arbetet. Bygga arkitektur för en överenskommelse som det heter på politiska. Det blir antagligen inga mål för utsläppsminskningar.
- Även om alla länder var överens skulle jag tacka nej, Ambitionerna är för låga. Jag vill inte ha ett löjligt intrument.

Vi måste stänga gapet mellan vad länder lovar och vad forskningen säger behövs.

På en direkt fråga från mig svarar han att det blir en annan typ av möte.Det här är inget toppmöte. Utan handlar mer om förhandlingar än om att politiska ledare ska mötas och prata om texterna. Bodil Ceballos från Mp frågar hur de involverar universiteten. Alla får möjlighet att bidra till processen, men det måste ske innan. Själva processen ska hållas formell men det finns många möten innan.Och själva FN-processen är bred.

Min bild av det Mexikanska ordförandeskapet är att det är formalistiskt och att det behövs. Men framförallt är klimatfrågan inte längre en miljöfråga utan det är utrikesdepartementet som håller i det här nu. Inte bara miljöministrarna behövs utan också jordbruk, finans, energi och andra och utrikesministern koordinerar.

Det blir intressant att se hur ett av länderna som fortfarande räknas till utvecklingsländerna hanterar frågorna om förtroende. Men mest imponerad är jag av inställningen till den formella processen.Det verkar bli lite hårda tag.
- Vi har längre... vad heter det på engelska?
- Hörntand, översätter Bodil från spanska.
- Fang. Vi har längre huggtänder, säger de Alba.

3 kommentarer:

Patrik Mörée sa...

Härligt att läsa att det finns folk med båda fötterna på jorden som jobbar med frågan. Ni behövs.

Per Lagerström sa...

Läste med nöje detta och jämförde det med Allan Larssons beskrivning av mötet. Ni var definitivt på samma grej! ;-)

Sen fick Alla Larsson möjlighet att presentera Global Utmanings rapport "A climate investement framework" vilken väckte intresserade frågor.

Janne Pettersson sa...

Du får aldrig glömma att Mexiko stavas med k i svenska. Kanada stavas också med k. Liksom Kalifornien. /En messerschmitt