måndag 12 april 2010

Den gröna vikingen - från Götet

Nej, det handlar inte om kollegan Lars. Idag lanseras ”Viking Green City – Det nya Göteborg”. Det är en vision för framtidens Göteborg i frihamnsområdet på Norra Älvstranden.

- Göteborg behöver profileras som miljöstad. Projektet är en fantastisk möjlighet för Göteborg att skapa en hållbar stadsdel som kommer sticka ut som ett lysande exempel i Europa på hur man bygger miljövänligt, säger kommunalråd Agneta Granberg (M).

- Detta är en stor vision, den är grön, och den sticker ut, säger arkitekten Håkan Cullberg lite Göteborskt.
Enligt pressmeddelandet förvandlar Viking Green City området kring gamla Frihamnen och Ringön till en ”grön” stadsdel med nya bostäder byggda med den senaste miljötekniken.

- Göteborg har halkat efter. Viking Green City skulle sätta Göteborg på kartan som en framtidsstad med visioner. Det skapar möjligheter för entreprenörskap, turism och nya arbetstillfällen, säger Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking (C).

Stockholm må ha Globen. Men hukar er. Nu kommer kuben: Längst ut på Bananpiren skapas Viking Green Centre som ett landmärke för det nya Göteborg och den omgivande gröna stadsdelen. Centret blir en kraftfull symbol, sju våningar hög och ha måtten 33 x 33 x 33 meter.

Den gröna staden, med landmärket Viking Green Centre, är tänkt att bli det nya navet i Göteborg och regionen.

Inga kommentarer: