söndag 18 april 2010

Alla var där

Årets kommunala rikskonferens var större än någonsin innan. Helt fantastiskt. Återhämtar mig nu från de två intensivaste arbets- och umgåsdagarna i år. Det är en kombo av valupptakt, kickoff och lite firmafest. Plus utbildning.

Det är en ynnest att få träffa så många engagerade människor. Att gå 100 meter i kongresshallen tar minst 20 minuter. Möter människor från hela Sverige. Åker hiss med Umeåmoderater som tvingades ta bilen ner och kom fram till Göteborg klockan fyra på morgonen. Möter två toppföreningar: Trosamoderaterna och Järna Hölo eller Jarna-Holo som de heter på internet. Låter som ett stridsrop!
-Jarna Hooolooo!

Den interna förkortningen av kommunala rikskonferensen har länge varit kriks. På twitter blir det #krix eller #kriX. Det låter hårt och lite brutalt. Men senaste SIFO säger att nu skiljer 200 000 röster mellan blocken. Nu är det faktiskt fight. Och det är tydligt vad som blir de politiska kommandohöjderna: jobben, skatterna och miljön, särskilt när det gäller skatterna. Den som ser miljöpolitik som en ursäkt för att höja skatter har fattar fel. Det krävs omställning och minskning av skatter på arbete och tjänster också.

Finansminister Anders Borg kom ut som riktig landsbygdsbo och gick igång mot de Mp-förslag på chockhöjda bensinskatter, kilometerskatt (en skatt på transporter alltså) plus alla de andra föreslagna skattehöjningarna som helt enkelt tömmer landet på människor.

Ett lite onödig populistiskt nålstick mot Stockholm poppade upp i hans tal. Nä, Miljöpartiets politik funkar inte ens i Stockholm. Tvärtom. Miljöpartiets politik är inte särskilt imponerande med skattehöjningar som sänker människors ekonomi, här där kostnaderna för att leva är dyrare än på någon annan plats i landet, och särskilt märkligt är deras nejröster till att bygga mer av staden. Hade Miljöpartiet funnits på 50-talet hade Hässelby aldrig byggts.

Per Schlingmann jämför vänstersidan med Fuskbyggarna. Och vill dra in lyxfällankillarna för att kolla deras ekonomi.
- Vi granskar det röd/gröna fuskbygget med stege, förstoringsglas och mögelhund, säger han. Per är den enda jag känner som kan få in ordet mögelhund på ett naturligt sätt i ett politiskt tal.

Och Fredriks fortsätter byggmetaforen i sitt avslutningstal:
- Vi begär väljarnas mandat att bygga vidare på föregångslandet Sverige.

Inga kommentarer: