onsdag 23 december 2009

What have you done for me lately?

Fyrans lokalnyheter berättar om vad treorna på Stockholmsvalsedlarna i de olika partierna har gjort för stan. Det görs genom att kolla motionerna. Och det är ju ett sätt att mäta. Ett sätt som alltid gynnar oppositionen eftersom vi som sitter i majoritet inte bara jobbar med motioner. De Stockholmsspecifika motionerna gör sällan eller aldrig någon riktig skillnad. Men visst, det är ett sätt att göra utspel.

Att arbeta för sin hemstad går att göra på många sätt. Vad har vi gjort då? För det första så är moderat politik bra för Stockholm. Alla frihetsreformer betyder mycket här. Något av det allra viktigaste vi gjort för stockholmarna är att sänka skatten. Stockholmarna har dyra levnadsomkostnader och får nu mer pengar att röra sig med. Vi har börjat fixat fastighetsskatten som verkligen var en Stockholmsskatt.

För det andra har vi lagt riktiga pengar till infrastrukturen, inkluderande vägen runt Stockholm så att det går att flytta trafik. Intressant här i infrastrukturdiskussionen är att Socialdemokraterna i landet gärna vill ha kvar Bromma flygplats men att stockholms-S är emot. Fast de gjorde ingen reservation när frågan behandlades i riksdagen precis innan jul.

För det tredje har vi jobbat stenhårt med tryggheten och säkerhetsfrågorna och nu finns fler poliser och vi har stärkt hela rättskedjan. Det är verkligen Stockholmsfrågor. Det finns mer att göra för butikssäkerheten såklart men vi har kommit en bra bit på väg.

Små beslut med stora miljöeffekter också för staden är också att vi har sett till att dubbdäcken inte får finnas kvar och förgifta människor på Hornsgatan (finns motion på typ det här), landströmmen för fartyg blir skattebefriad (som resultat av min interna arbetsgrupp), miljöbilarna blir skattebefriade de första fem åren (också från moderaternas interna miljöpolitiska utvecklingsarbete). Vi gör det enklare för fler att erbjuda tjänster i avfallssektorn och för fjärrvärme. Och vi avreglerar gamla tågmonopolet.

Vi sitter i riksdagen, inte i Stockholm. Men alla har inte samma uppfattning. I den här diskussionen behöver vi också prata om hur det är att vara i riksdagen. Jag brukar beskriva hur det var i början när jag presenterade mig.
- Hej, jag heter Sofia och kommer från Moderaterna.
- Men var kommer du i från?
- MODERATERNA!
Fast det var inte vad de undrade. I riksdagen ville de veta varifrån i geografin jag kommer från. Ganska ointressant tycker jag egentligen.

Inte för att så många av dem vet var Hässelby ligger, men de flesta har ju sett en tunnelbanekarta i alla fall. Just därför tycker jag att fler riksdagsledamöter ska se mer av stan. Hela stan. Nu äger riksdagen bara hus nära riksdagen och vid Slussen och på Östermalm. Det kan utvecklas. Stockholm är hela Sveriges huvudstad.

Motionerna är en annorlunda del av den politiska världen. Jag tror inte att någon vinner på att riksdagspolitiker egentligen vill vara kommunala eller göra lokalpolitiska utspel. Nu skriver riksdagspolitiker motioner som enbart är kraftfulla slag i luften eller rent av pinsamma eller inte direkt statlig kärnverksamhet. Men det är kanske en annan diskussion.

Några av stockholmsfrågorna som är kvar att hantera är det bisarra förslaget i en SOU att staten skulle gå in och ändra öppettiderna för krogarna så att alla skulle tvingas stänga senast tre. Det är ett Stockholmsfientligt förslag. Precis som skatteutjämningen. Den försöker vi också lösa.  

Inga kommentarer: