tisdag 15 december 2009

Vad hände på toppmötet?

Nyss återrapport med statsministern i kammaren. Finns på webb-tv här. Statsminisitern har ju nyss varit på toppmöte och bland annat bestämt att EU avsätter pengar till det som kallas fast start, eller snabbstart på svenska, i klimatförhandlingarna. Sverige gick före och utlovade riktiga pengar. Föregångslandet Sverige igen.
- Jag har haft att hålla ihop EU 27, säger Fredrik. Det finns spänningar inom EU.

Själva återrapporten är snabb och effektiv.  Sen får ledamöterna ställa frågor.Det finns mycket att prata om som ekonomi och klimat. Fredrik är tålmodig och svarar på allt. Även när andra partier skaffar konstiga vänner.
- Nu hyllar ni alltså Ryssland, svarar Fredrik och konstaterar att vår uppfattning är Ryssland har låga ambitioner för sina utsläppsminskningar. Som för övrigt faktiskt är höjningar eftersom de väljer ett annat basår, alltså år att börja räkna från.

Klart intressant möte de verkar ha haft, alla EU-topparna. Det finns mycket att höra från det. Men en s-ledamot mot slutet pratar om helt andra saker och försöker sen avbryta talmannen. Inte så smidig.

Vi är hyfsat många ledamöter. Några från oppositionen går när de ställt sin fråga. I kammaren finns fyra statsministerfrisyrer - statsministern inräknat. Dessutom finns fyra röda kavajer på kvinnor. Alla från S eller V. Och två röda polotröjor, en från varje politiskt block.

Inga kommentarer: