måndag 14 december 2009

Till Stefan/Robban/Anonyma bloggaren

Hej!

Jag ser det du skriver som kommentarer bland annat. Det är tydligt att du är frustrerad. Du väljer att låta dina fördomar spela fritt. För det första är det ingen som föreslår det du är emot. För det andra blir du uppenbarligen provocerad av ordet shopping. För att inte tala om hur arg du verkar vara på moderater i allmänhet.

Shopping är ett uttryck för handel.
1. Handel driver utveckling och häver människor ur fattigdom.
2. Handel leder till specialisering och effektivitet
3. Handel öppnar upp kontakter mellan människor och länder och det skapar fred.

Den som vill stoppa konsumtion måste först förklara varför han vill stoppa utveckling, fattigdomsbekämpning, specialisering, effektivisering och kontakter mellan människor.

Du väljer själv vad du vill konsumera/köpa/shoppa. Det är personligt och inte politiskt. Däremot kan politiken användas för att ställa krav, tekniska krav eller miljökrav tillexempel. Det gör vi hela tiden.

Den som känner till mitt uppdrag vet att sopfrågor är en favorit. Avfall är en resurs, även den som bara fattar ytterst lite fysik vet att energi är oförstörbar. En av de mer intressanta idéerna just nu är vagga till vagga.

Om jag minns rätt tror jag att du tog upp mobiltelefonerna i kommentaren. För det första var jag del i kampanjen Mobilkomposten som just gick ut på att samla in mobiler och återvinna på ett bra sätt. Pengarna gick till Plan Sverige. För det andra har mobilerna lett till att länder som tidigare inte kunnat ha telefonsystem plötsligt kan ha det, som Guatemala. Där kan människor nu fritt byta information och till exempel kvinnor med företag slipper hamna i klorna på samvetslösa uppköpare. Dessutom kan de starta webbshoppar. Information är makt och mobiler är en del av det. Men tror du mobiltelefonerna funnits om det inte fanns en grupp early adopters – de som var snabbast ute och visade företagen att det finns en marknad här?

Frihandel borde finnas mer – särskilt som alternativet är begränsad handel och protektionism. Konsumtion är en av de starkaste styrmedlen. Det behövs upplysta och engagerade konsumenter, såna som jag som gillar att shoppa och handla rätt grejer.

Utveckling behövs. Det finns inte en kris eller utmaning i världen som vi sparat och späkt oss ur.

Och bara för att vara tydlig så är inte Carl Bildt överstepräst. Han är utrikesminister.

3 kommentarer:

Anders Persson sa...

Den typen av kommentarer kan man vara utan, men du har nog gjort intryck på personen! Håller med dig om frihandeln, absolut bästa sättet att lyfta folk ur fattigdom är att köpa det de producerar, och låta bli att dumpa våra spannmålsöverskott hos dem.

Fia sa...

Hej Anders! Håller med dig helt. EU:s gemensamma jordbrukspolitik är ett elände.

Hej anonyma bloggaren! 1. Det är miljövänligt att bo i staden, då måste staden kunna växa. 2. Bussar går på väg. 3. Det är trångt i stan och det här är ett sätt att flytta ur trafiken ur innerstaden. 4. När förbifarten är färdigbyggd är utsläppen från fordon brutalt mycket lägre än de är idag - och dagens bilpark är en direkt effekt av socialdemokraternas politik för 15-20-25 år sen.

Fia sa...

Btw bloggmannen - jag publicerar sällan anonyma kommentarer. Berätta gärna vem du är.