lördag 19 december 2009

Minsta gemensamma nämnare

TT-meddelanden, mail och sms från Köpenhamn plus en extra EU-nämnd i går eftermiddag visar att situationen i Köpenhamn är... svår.

- Det är 193 länder här och vi har ett system med enhällighet, förklarar Fredrik Reinfeldt i fyrans morgon-tv.

Och det är ingen tvekan att när länder som Venezuela och Iran ska komma överens med alla andra så funkar det inte. Det har varit fyra dygns procedurfrågor och 24 timmars förhandlingar. Några länder är positiva och några är destruktiva. Det är svårt att vara besviken över resultatetet för den som följt en sån här internationell förhandling.
- Det är så här det ser ut, säger Fredrik.

Vissa länder vill inte ta ansvar och vill inte ha transparens och öppenhet. Det har saknats politisk vilja. Formfrågor har använts för att obstruera.
- Alternativet var inget papper, total kollaps.

Men EU står ut i mängden. Vi har redan legat bindande utsläppsmål och finansiering. Det har inte varit så enkelt att motsättningen varit fattiga mot rika. Klimatambitioner finns i både EU, afrikanska länder och små önationer. Vi måste visa trycket på de stora utvecklingsländerna som växer.

Själv undrar jag om FN-processen inte har spelat ut sin roll. Nu har vi ett system där minsta gemensamma nämnare i bästa fall blir resultatet. Det är inte hållbart.

Inrikes kommer det här att ge politiskt avtryck. Rätt förutsägbart hade Miljöpartiet redan en färdigskriven debattartikel om hur dåligt det gått.

Den publiceras idag med det lite oväntade budskapet att de nu byter fot och slutar tro att allt går att göra inom Sveriges geografi. Men sen landar förslagen ner i att olika länder, ja typ ska göra avtal med varandra. I en allians. För att inspirera andra. Ursäkta, men vilken världsbild ger det här uttryck för? När deras enda styrmedel är skatter och avgifter. Inte ett ord om frihandel eller andra morötter. Och inget om hur vi får med länderna som obstruerar.

För det hjälper inte att vi stoppar allt om stora utsläppsländer struntar i allt och bara fortsätter.

Men det lutar åt positivt att enfrågepartiet Mp äntligen erkänner att vi har höga ambitioner i Sverige. Och att EU-samarbetet är bra. De internationella förhandlingarna kanske var en ögonöppnare.

Uppdaterat. Dessutom tycker Miljöpartiet idag tydligen att det är regeringens fel att GM lägger ned Saab. Ehm... Tänk om det varit ombytta roller? Vem tror att en regering som Mp stöttat skulle bevara bilföretag?

5 kommentarer:

Anders sa...

He-he, Låter inte som de har tänkt den tanken själva.

Anonym sa...

Äntligen har Miljösmart.se stängt butiken. Förmodligen pga Climategate. Sanningen börjar tränga in i Riksdagskansliet. Slut på lögnerna. Har Fia filat på CV så hon vet vad hon ska göra efter september 2010? AF nästa? För populister finns ingen framtid efter 2010. Sorry Fia, du har satsat på fel häst.

edvin ek sa...

Varför skulle inte en sån regering kunnat ha socialiserat och ställt om produktionen?

Fia sa...

Hej Anonym! Vi har pekat om adressen eftersom så mycket av politiken handlar om miljö och klimat. Men vet du vad? Du verkar så arg och så bitter. Och lite orolig också eftersom du inte törs berätta vem du är. Det är sorgligt. Btw, jag är tjänstledig nu när jag är förtroendevald, men du frågar väl för att vara elak. Det fungerar inte. Hoppas att du får ett fint nytt år och kanske kan lägga lite tid på att göra något som spelar roll istället.

Fia sa...

Hej Edvin Ek(?), det är ju vad de säger. Lite olika och lite löst.