torsdag 17 december 2009

Årets sista votering


Vi följer noga allt som händer i Köpenhamn via Facebook, sms och mail.

Här i riksdagen har vi bara några saker kvar att leverera. Kammarfoajen stimmar och surrar. Ledamöterna följer på tv:n vad som händer där inne. Folkparti-Gunnar tomtar i talarstolen. Sista debatten går mot sitt slut.

Riksdagen stänger inte helt för året. Några av oss jobbar på. Imorgon är det interpellationsdebatter och EU-nämnden har naturligtvis möte.

Utanför kammaren står ledamöterna och väntar på de sista voteringarna för året och talmannens tal. Årets tal innehåller inget om kaffemaskinen och vår omedelbara arbetsmiljö men är ändå mycket trevligt och uppskattat. Talmannen talar faktiskt mindre än hans titel låter ana.

Utanför i vänta på absolut sista voteringen står de flesta av kollegorna. Vi pratar mest om julfestskvaller och hur de nya Nokiamobilerna funkar. Eliza som är IT-människa och Lars som är ingenjör vet mer om telefonerna än de flesta. Det märks eftersom de ser glada ut när de tittar på telefonerna. Ingen förtvivlan i blicken som vi andra har.

Och i sista voteringen, förutom själva statsbudgeten så röstar vi bort ännu ett monopol!

Efteråt står jag utanför kammaren med kollegan Göran Petterson. Vi kramar kollegor som lämnar stan för att åka hem till sina valkretsar. Vi står precis under en luftig stålskulptur som hänger i taket. Med lite god vilja kan formen kallas organisk.

- Näst år ska jag hänga en riktig mistel här, säger han glatt.

2 kommentarer:

Anders P sa...

Vilket monopol då? Apoteket är väl redan borta.

Fia sa...

Well, det är bilprovningsmarknaden som nu öppnas upp för fler! :)