lördag 29 december 2007

Nyhetstorka

Den enda riktiga nyheten i media just nu är fortsättningen efter mordet på Benazir Bhutto. Fruktansvärt med politiskt mord och Pakistans otroligt svåra position blir en lång och sorglig berättelse.

På expressens webb-tv går det att se Jan Malmsjö bryta revbenen. (Jag vägrar länka.) En kvällstidningsnyhet handlar om oddsen för att kronprinsessan gifter sig och Katrin Schulman skaffar barn. Fristående från varandra såklart.

Annars skrivs det om vem som tjänar mest. Dyra hus. Gratisprogram till datorn. Någon dag efter julafton var det ett nyhetsinslag på tv om att konsumera mindre. Redaktionen hade nog sparat det inslaget ett tag. Den enda kändisen som intervjuades var Birger Schlaug. Som sa att han inte vill handla och det har han tidigare sagt i en debattartikel. Tråkslag.

Så, hej alla pr-konsulter. Hoppa ur ledigheten. Kan ni inte jobba fram lite roligare nyheter! Just nu kan ett välskrivet pressmeddelande med någon kul statistik och lite "åh-fanism" totaldominera pressen. Politiska utspel funkar sådär.

Tur att alla slutet-av-året-topplistor kommer snart. Jag älskar att få året komprimerat i snygg grafik och bildsatta listor.

fredag 28 december 2007

Läslistor under uppehållet

Julklappsböcker
1. Allt: Martina Lowden. Tack Janne!
2. Stil: Maroukian, Woodruff. Tack Olof!
3. Pink: Peter Norman. Tack Mamma!

Uppdragsrelaterat
1. Tyst hav, Isabella Lövin
2. 6 grader, Mark Lynas
3. Margret Thatcher, min väg till makten

Och så har jag sagt upp DN igen eftersom kultursidorna hyllar Naomi Klein helt oreserverat. Igen.

Hej vänner!

Nu har vi firat jul med kraft och kläm! Har gjort pepparkakshus från byggsats men med lätt autistiskt färgsatt non-stopmönster på taket. Det är mitt viktigaste bidrag till det Arkelstenska julbordet. Har också lagt in sill och gjort pepparkakskola och slagit in fina paket.

All julkraft kom från pepparkakor med stark mögelost på och den här fantastiska glöggmartinin!

Hunden Hjördis har firat sin första jul. Paket är otroligt roligt. Hon får inte får tugga på granen. Så det gör hon i smyg. Hon höll på att äta upp en silverängel och en mekanisk gris hos föräldrarna. Julbocken i halm kom inte ens upp i år. Hennes bästa julklapp är en egen kvast, det är den bästa leksaken.

Nu är jag tokförkyld. Det är höstens samlade bakterier som fått chansen. Försöker bli frisk till mellandagsreorna.

fredag 21 december 2007

Ledningen blir politik


- Min sista fråga blir ett påstående. Det är socialdemokraterna som bytt fot! säger Ola i talarstolen. Han läser i ett gammalt svar som Mona Sahlin lämnat från gamla s-regeringen. Smart.

Mona smyger fram för att tala med Anders som debatterar för s. De letar försvar.

Gasdebatt

Tutan ekar genom det halvtomma riksdagshuset. Det är dags för gasledningsdebatt.

Ska gå och titta på den men har inga förhoppningar om att höra något nytt.

torsdag 20 december 2007

Näst sista arbetsdagen

Man vet att det blir en bra dag när man möter en man i orangutangkostym på Riksgatan som tillsammans med Greenpeace lämnar över en tavla av 3 000 orangutanger till Hans på Klimatberedningen.

Idag hade beredningen ett femtimmars möte. Tv4 hängde utanför, de kastade sig inte in som förra gången.

Mötet avbröts av votering och nu har vi beslutat om statsbudgeten och fått ett jultal från talmannen.

Och sen har jag haft ett uppsamlingsheat med miljömoderater och arbetsmöte med Ida, min pol sek. Ska bara rensa lite i mailen innan jag går hemåt.

En ganska normal arbetsdag tycker jag faktiskt. Och imorgon ska min kollega Ola debattera gasledning.

Klimatberedningen får present av Greenpeace


Och en dikt om hur dålig palmolja är.

onsdag 19 december 2007

Julhälsningar

Julkorten trillar in och det är så trevligt. Bäst är kortet från Jenny med bild som visar när hon åker ismaskin på NHL-arenan inför 40 000 åskådare. Hon vann det på föreningen Swea i Atlanta. Och jag tycker mitt liv är skumt ibland.

Det är många fina bilder. Per på posten har naturligtvis skickat ett fint pappersjulkort med postsymboler. LRF har skickat en hälsning som illustreras av ett köttigt julbord. Statsminister Fredrik har skickat en fin Rosenbadsbild. Svensk Kärnbränsleshantering berättar att de planterar ett träd i Vi-skogen för varje julkort. Andra mailar och berättar att de ger pengar till olika verksamheter.

Nyss kom en hälsning från betongindustrin. De har skrivit om en julsång, för att göra den till sin.

Midnatt råder, tyst det är i husen
tyst i husen
Alla sova bakom tunga väggen
tunga väggen
Tunga stommar, tunga säkra stommar
av betong!

Äntligen!


Nu blir det möjligt för fler än statliga Apoteket AB att sälja nikotinläkemedel.

Ovanliga människor

SR Metropol lägger upp stillbilder från i går. Hur kul ser vi ut så dags egentligen?

Mötte tre tjejer från Östra Real igår förmiddag och pratade om hur det är att vara riksdagsledamot. Första frågan var arbetstiderna. Härligt när dagens första debatt börjar klockan 07.00 och dagens sista debatt börjar 19.00.

Deras lärare hade skrivit ett par frågor som de ställde. En handlade om hur vi ledamöter pratar med vanligt folk. Så himla dumt. Som om riksdagsledamöter helt plötsligt är en annan art och inte människor som fått möjligheten att syssla med politik. Ovanliga människor kanske men inte ett annat folk.

Ett par av frågorna handlade om vad vi ledmöter gör på måndagar och fredagar så jag har förklarat vad EU-nämnden är, hur vi reser, har möten, hur mycket post och mail vi får och de förväntningar som många har att vi ska kunna svara på alla frågor och veta allt som pågår. Och ha en åsikt om allt. Det är inte ett glidaruppdrag det här.

Förklarade att vi jobbar med människor som är fritidspolitiker och har riktiga jobb och gör politik på kvällar och helger. Stämmor, möten och talarkvällar. Läraren hade i och för sig inte skrivit någon fråga om vad vi gör på helgerna, så det fick jag säga själv.

Småskvaller från julfesten

Maten var som förväntat mycket bra. Trots den obscena gråaktiga älgtungan.
- Jag har själv skurit ut den ur älghuvudet, förklarar Helen.

Rune bidrog med fantastisk ättiksströmming. Sånghäftet var välfyllt. Bengt-Anders ansvarade för tempot i sjungandet. Det är flera i utskottet som faktiskt sjunger riktigt bra.

Sosse-Bosse hade med en gitarr och kompade.
- Spela Sven-Ingvars, önskar S-Anki från Värmland. Och det blev spontan allsång till Fröken Fräken. Sen tog Bosse upp några läsarsånger som oväntat många kunde. Ovan där och Pärleporten funkade fint.

Vi städade till min cd, Elvis sjunger julpsalmer. Det visar sig att både Kd-Irene och jag har den när vi städar. By and by är en favorit. Mot slutet var det bara borgerlighet och Eva från kansliet som var kvar. Vi pustade ut i sofforna, jag fick en lyxöl av Irene och vi åt godis som var över.

Bra fest faktiskt.

Kock-Fredrik vs älgtunga

Hann inte riktigt med att skriva om Miljö- och jordbruksutskottets traditionella julfest. Den blev mycket lyckad.

Som inledning fick vi besök från Restaurangakademin. Det var vår överraskning. Och alla blev så överraskade.
- Åh, jag ska ju till din restaurang imorgon, sa ordförande Anders förvånat när Eva och jag hämtat stjärnkocken Fredrik Eriksson och lett honom genom Riksdagshuset Östras korridorer.

Hanna Halpern, vd för Restaurangakademin och general för Årets kock och Fredrik Eriksson som är kreativ ledare för kök och långsiktiga strategier talade om mattrender. Akademin startade 1985. Minns ni den svenska maten då? Inte så kul. Avocado var lyx. Vi har kommit långt sen dess. Nu gäller det lokala, det äkta och genuina. De talar länge och insatt och det är otroligt inspirerande. Utskottet fastnar ofta i de rena produktionsdelarna av livsmedel. Vi hinner aldrig till matglädjen.

Det var första gången i världshistorien som utskottet suttit stilla, tysta och inte petat på sina telefoner på en halvtimme. Så många har kommit och tackat efteråt och tyckt att det var väldigt bra. Nu har vi lagt ribban. Undrar vad männen i utskottet ska kontra med nästa år?

Hanna, Fredrik och försäljnings- och marknadsbossen Markus hade med sig tilltugg till glöggen. En underbar mjuk pepparkaka med en grönmögeloströra inuti. Och en ankleverpastej på en liten brioche med en fikonmarmelad till. Vi blev knäsvaga.

Och Fredrik smakade modigt på älgtungan på vägen ut.

At your service

Kul debattklimat igår. Bra publik framförallt. Särskilt glad att Simon, Calle och Nicklas var där, kände stödet. När jag pratade med kollegorna på moderata gruppmötet om att det var debatt med öl för alla glada och intresserade frågar Patrik:
- Vem ska du möte?
- Zaida Catalán från MP, gammalt språkrör för grön ungdom, svarar jag.
- Ha! Det kommer bara vara killar i publiken.

Och lite rätt hade han. Övervägande del män. Ovanligt många centerpartister. Jag som stockholmare har aldrig sett så många i grupp förut. Men de är trevliga och liberala nu för tiden. Har så svårt att fatta att de regerat med sossar.

Några journalister och ledarskribenter var där också, proffsiga Cecilia Garme bland annat. Mötte Torbjörn från Fokus i baren och han hintade om en kartläggning. Eller så är det journalisthumor. Nu har jag varit tydlig med att Hjördis är en hund och inget barn som jag lämnat ensam hemma.

Debatten var rätt kort. Jag ska inte recensera, det gör säkert andra. Befriande att få prata visioner och visa den tydliga skillnaden på höger och vänster i miljöpolitiken. Synen på människan och marknadskraften skiljer hårt.

Vi fick en uppgift att lösa tillsammans. Förutsättningarna var att vi har en del gamla flygplan och bilar om tio år men dyra konstgjorda träd som tar upp 100 gånger mer koldioxid än de vanliga träden. Det blev lite hagglande men vi löste klimatfrågan med att plantera de artificiella träden bland bostäder på Bromma och jag fick bygga ut Arlanda för större plan. Sen byggde vi ut ett artificiellt-träd-forskningscenter bakom KTH och startade en business. Vi sålde idéer och frön, inte stora träd.

Efter debatten var det mingel och jag fick svåra tekniska frågor från en engagerad kille bland annat om den avtagande marginaleffekten för koldioxid, hämtat från en hemsida. Och olika lutningar på uppvärmingskurvor från en annan sida. Som tur är så är jag inte forskare utan politiker så jag kunde svara på politikfrågorna.

Skönt att prata politik lite roligare än en budgetdebatt tillåter.

måndag 17 december 2007

Ål & tunga


Förberedelse för julbordet.

Vänster-Jacob


Debatten är på upphällningen.
- Ständigt denna marknad, säger Jacob, som Ture Sventon, typ. Han vill förpassa ordet marknad till historiens skräphög.

Andreas om Bali


- Klimatfrågans Berlinmur har fallit förklarade Yvo de Boer, säger minister Andreas.
Vi har många konkreta och kraftfulla mål. Och det är ett långt steg från Balimötet till en svensk budgetdebatt.
- Jag vet att det inte alltid är roligt att vara i opposition. Men måste man visa det så tydligt?

Miljöbudget


Debatten pågår. Snart talar miljöministern. Oppositionen är splittrad och jag har ätit djungelvrål till lunch.

Jordbruksdebatt


- Vi har gjort livet bättre för fyra miljarder kycklingar i Europa, säger minister Eskil.

söndag 16 december 2007

Budgetdebatt & julfest

Imorgon debatteras budgeten i Miljö- och jordbruksutskottet. Och sen på kvällen är det traditionellt julbord.

Förra året var det karlarna som höll i festen. I år står kvinnorna för kalaset. Det handlar om att leverera lokala specialiteter. Irene från Småland gör ostkaka. Helen från Norrland har med sig älgtunga. Jag åkte till IKEA och köpte ljus, servetter och pappersdukar.

Men jag har fixat en överraskning med hjälp från Tomas Tobé.

Mingelreportage från Metropol

SR Metrolpolfesten var himla trevlig. Erik och Nina var välmatchat värdpar. Redaktionssekreterare Melinda hade vrålsnygga glitterarmband. Redaktionen fylldes av massor av människor som inte har mycket mer gemensamt än att vi är med i radio. Prylkillen Wille, Staffan som recenscerar trailers, Diva som dj:ar en massa andra trevliga människor. Hög ljudnivå redan tidigt. Kanalchefen tittade förbi och sa hej. När jag gick mötte jag trevliga Firo i dörrslussen.

Vi hade med en julklapp också, en riksdagsskål gjord av Ingegerd Råman hos Skruf, som Maryam envisas med att kalla "Skruff".
- Den är parlamentarisk, förklarar Maryam och berättar om de skumma blickarna vi fick från de andra politikerna när vi bestämde möte för julklappsshopping efter EU-nämnden.

Tyvärr kunde jag inte stanna länge, hade middag inbokad. Missade den fantastiska frågesporten. Hunden Hjördis var med som ljudklipp, skvallrade Erik. Hon var med i liveradio i somras och låg och sov och snarkade så högt att det hördes genom halva programmet. Undrar om någon av de andra kunde gissa det.

fredag 14 december 2007

Julkalas på SR Metropol


Matchiga programledare!

Let's talk about fastighetsskatt

Riksdagen debatterar fastighetsskatten om några timmar. Mats G Nilsson och jag har en brännpunktsartikel på temat, "bra start men vi måste göra bättre" i Svenskan i dag.

De rubriksätter med en av de konstiga effekterna: det blir dyrare för stockholmare som köper billigare bostäder på grund av de nya uppskovsreglerna, hela vinsten får inte längre uppskov och det blir sämre regler för hur mycket uppskov som du kan ta med dig vid köp av billigare bostad.

Vi har ett system som inte tar hänsyn till att stockholmare är miljonärer på pappret men att det inte är så enkelt att casha in. När du säljer går ju pengarna till nästa boende. De nya uppskovsreglerna blev en flyttskatt.

Det nya förslaget är bättre än det gamla, så det här är en start på en förändring.

torsdag 13 december 2007

Alliansen hårt prövad idag

Det blev lite taskig stämning när Folkpartiet sänkte hela mailsystemet Lotus Notes. De skickade ut en för tung inbjudan till alla. Alla. Lagom många autosvar på det gjorde att Notes sjönk som en sten.

Nu är mailen uppe igen. Men verkar skakig. Eller så är det bara min gamla häckiga dator.

Vem är avvikaren?

Läsvärt från min kollega Olof!

Personligt och bra om hur media kan beskriva ett brott och vad vi ska fokusera på: den som gjort något fel - inte den som råkar ut för idioter.

EU-kompetensen

Nu klockan 8.00 ska vi samråda inför miljöministrarnas och jordbruksministrarnas möten. Det handlar om allt möjligt. Flyget in i handeln med utsläppsrätterna, EU:s vinpolitik och markskyddet.

Och så sista frågan på jordbruksdagordningen som Tyskland har spelat in: Behovet av en gemensam handlingsplan i EU för hajarna.

Jag skojar inte.

Sveriges ståndpunkt är att välkomna att detta arbete påbörjas.

onsdag 12 december 2007

Moraliskt imperativ från Al

- We have to reach out and inform, förklarar ordförande för FN:s klimatpanel IPCC Rajendra K. Pachauri. Det räcker inte bara att forska och hitta kunskap, den måste föras vidare.

Och IPCC har haft god hjälp med informationen av Al Gore, en gammal politisk räv som talartränats i 30 år i senaten. Al Gore är så skicklig på att föra fram sitt budskap. Både jag och Anna var impade direkt. Men också Rajendra var en mycket bra talare. Efter en rejäl problembeskrivning tog han upp det positiva och att allt inte är förlorat.

Lösningarna finns redan tack vare tekniken.
- Den goda nyheten är att teknikerna finns. Vi behöver inte vänta på något från en annan planet. Allt finns på den här, förklarade han.

Sveriges roll är att arbeta med teknikutveckling och tekniköverföring.

Han betonade också biståndsarbetets koppling till miljö. Och att det krävs lokal förankring och lokalt arbete på plats med människorna som berörs. Inte bara helikoptersyn och fallskärmsinsatser.

Sen lämnar talmannen Per över ordet, som på engelska blir golvet.
- The floor is yours.

Efter inledning där Al tackar den svenska regeringen och det svenska folket för ledarskapet vi visar i klimatfrågan berättar han att Sverige rankas som etta i klimatarbetet i en rapport som nyss kom ut.

Han föredrar att man höjer koldioxidskatten och sänker inkomstskatten. Precis som vi gjort. Det stämmer med den gammelmoderata devisen "förorenaren betalar".

Men så tar han i:
- Vi måste stoppa detta vansinne. Det kan låtar skarpt men det är vansinne som pågår.

Det är roligt att lyssna när han talar. Al Gore namedroppar bland andra Einstein, Martin Luther King, Svante Arrenius och i början drar han en anekdot om hur en dam han mött på en snabbmatsrestaurang sagt att han skulle se ut som Al Gore om han bara färgade håret svart. Så länge har han hållit på. Al talar gärna genom andra och använder kända citat.
- It was the best of times, it was the worst of times.

En jämförelse av Jorden och Venus åskådliggör hans poäng om vad som händer när en planet inte kyls av. Venus är varmare än Merkurius som ändå ligger närmare solen och på Venus regnar det svavelsyra.
- Det är en väderprognos man inte vill höra, skojar han.

Nu är han på väg till Bali. Planen är att försöka tidigarelägga agerandet med två år, 2010 måste vi komma igång.
- Hur kan vi lägga fem år på att bara prata om det? Det är ett moraliskt imperativ att agera.

Sen skapar han sammanhållning.
- Vi är generationen som alla de som kommer efter ska titta tillbaka på och istället för att fråga varför de inte gjorde något, fastän de visste vad som pågick, ska de fråga sig: hur fick de det moraliska modet att göra det. Vi skapar vårt eget mandat.

- Vi har möjligheten, förutom möjligtvis politiskt vilja. Men det är en förnyelsebar resurs.

Lysande talare


- Vi har sett hur det blir med 100 000 klimatflyktingar när vi misslyckades efter Katrina, förklarar Al Gore.
Höjs haven blir det en miljon flyktingar. Minst.

Fredrik inleder


- Du fick oss att lyssna. Tack för att ni kom hit, säger Fredrik och får applåder.

Al hälsar på Bert Bolin


Fredrik syns i högerflanken!

Kaffe innan Gore



tisdag 11 december 2007

Skinkor & musslor

Imorgon kommer Al Gore hit till riksdagen och pratar. Han konkurrerar med det traditionella skinkskyttet som går av stapeln i luftgevärshallen i källaren.

Nu är det julfest med moderaterna i Miljö- och jordbruksutskottet. Fördrinken har börjat. Vi ska äta musslor och dricka öl. Klimatsmart och gott.

It's ham n' clam här i huset.

Politikliv

Är nu tillbaka på kontoret. Igår var det utflykt till Ängelholm. Träffade 19 stycken intresserade som ville prata moderat miljöpolitik. Vårt möte hade tuff konkurrens av ett lokalt möte med Svenskt Näringsliv, Nobelfesten och dessutom Rotarys julfest. Men Ängelholmsborna är mycket engagerade och organiserade

Det är lättare att ta sig till Ängelholm än att ta sig därifrån. Så jag bodde över på Best Western hotel Paletten. När jag springer in för att lämna min väska på rummet möter jag min kollega Fredrik Federley.

Så är det glammiga politiklivet. Vi pratar på kvällen efter våra respektive möten.

Fredrik har blivit oprovocerat misshandlad. Han skriver bra om det här och här. Media ringer och han berättar flera gånger vad som hänt, från en ful soffa i Best Westerns lobby. Nyhetssöket på eniro visar att det blir en nyhet, TT plockar upp det och artikeln sprids i landet med hyfsat samma formuleringar. Andra skriver eget. Några ringer inte ens upp utan använder citat från blogg och andra intervjuer. Det kommer sms, mail och snälla kommentarer på bloggen. Stödet är massivt.

"Riksdagsman misshandlad på grund av sin homosexualitet" skriver någon på en tidning. Det är så stendumt. Fredrik blev misshandlad på grund av att han råkade möte ett gäng idioter som har problem med hur han lever sitt liv. Det är en viktig skillnad.

måndag 10 december 2007

Relativism

Hunden Hjördis fick problem med ena ögat i förra veckan. Det lyser rött och ser ut som onda ögat när hon ligger och blänger.

Idag är hon på operation för en justering av tårkanalen. Ingen vårdkö här inte.

Och hade Göran Persson varit en labrador hade han fått höftoperationen inom fyra dagar och sluppit halta runt och ha ont. Det är en billig poäng. Men förra veckan, eller veckan innan, hade vi en debatt här i huset om det ska vara tillåtet att erbjuda barn vård, utanför landstingens olika system.

Det finns alltså människor som vill förbjuda att människor väljer andra alternativ än landstingen - även fast de platserna inte hade funnits hos landstingen och de som använder platserna betalar helt själva.

De låtsas att det är ett nollsummespel, alltså att det finns ett fixerat antal vårdplatser och ett fixerat antal pengar som går till vården. De låtsas att någon tar vård från någon annan, "köper sig före" trots att den vården inte hade funnits alls i systemen vi har och nu blir det alltså färre i kö hos landstingen.

Allt är verkligen relativt.

Return to sender

Riksdagsförvaltningen är fantastiska. Breven kommer fram oavsett hur de är adresserade. Jag har fått till Sofia Arkelsten, Sverige. Och namnet plus Regeringen. Moderaterna. Miljöutskottet, Jordbruksutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet. Stadshuset. Stockholmsbänken.

Tidningen Café skickar senaste numret med Fredrik på förstasidan och ett reportage och en naken tjej i olika vinklar på mittsidorna. De skickar till Sofia Arkelsten, nummer 51. Det är mitt bänknummer. Tog en sekund av svindlande panik innan poletten föll ned.

fredag 7 december 2007

Blandat & bandat som Janne O skulle säga

Trodde jag hade möte med EU-Coffe nu men han dyker inte upp. Helt plötsligt vann jag lite tid.

Hade riktigt bra möte med moderaternas miljöpolitikutvecklingsgrupp i förmiddags. Det här blir bra. Riktigt bra!

Funderar över att jag också i år inte fick gå på den fina balen i Finland på självständighetsdagen. Nästa år måste jag göra ett försök. Och Nobelmiddagen kommer jag äta på biblioteket i Ängelholm innan vi har talarkväll.

Nobelfesten blir det nog inte förrän Jenny får Nobelpris. Men pristagarna Rajendra K. Pachauri från FN:s klimatpanel IPCC och Al Gore kommer hit till riksdagen och pratar den 12:e.

Blev nyss intervjuad och fick svara på den lysande frågan:
- Varför är er miljöpolitik bäst?
- För att den fungerar!
Så skönt att ha ett bra svar. Som är sant. Planekonomi har ju aldrig funkat.

Tänker också passa på att tipsa om julkalendern med underbara moderatrim:
"Vi älskar att bada i vår Östersjö
Dagens julklapp en politik för bättre havsmiljö"

Liberal miljögrupp

Igår var det möte med center-liberala gruppen på tema miljö och fri marknad. Lene Johansen från en amerikansk tankesmedja talade och jag och förkylde CUF-Magnus kommenterade.

Annie och Fredrik hade bjudit in och det var rätt fullt. Många bra människor som jag definitivt träffar alldeles för sällan.

Lene talade mycket om hur vänstern har varit duktig på att äga debatten och vi talade mycket om vikten av kommunikation och kraften i frihandel.
- Miljöengagemang är ingen ursäkt för att driva vänsterpolitik, sa jag, som jag brukar. Och då såg alla nöjda ut.

Gladast blev jag efteråt av en person som kom fram och pratade.
- Du är så inspirerande att jag funderar på att byta parti!

Fast sen ville hon inte riktigt byta men vi är vänner ändå. Klart intressant och kul seminarium. Och en fin bok om skyskrapor fick jag i talarpresent.

Sen direkt iväg till bästa middagen och födelsedagsfirande!

torsdag 6 december 2007

Att vara Eliza


Min kollega är med i boken att vara Per Gessle. Nu kom den signerad med posten.

100 kilo kärlek

Kom precis in på mitt röriga kontor. Och då står ett fint, prassligt paket med rosa snöre fyllt av lyxiga, organic-eko-fairtrade-chokladtryfflar och eko-mango-citrongrästhé från Ida och Sebastian, min nya och gamla pol sek. De är bäst och jag är glad att få arbeta med dem.

Och mitt bland alla jobbsms från EU-nämndens kansli och kollegor kommer glada hälsningar och hela Facebook är fullt av glada meddelanden.

Jag har så bra vänner och medarbetare. Och är så tacksam för det. Nu lovebombar jag er allihopa!

Klass 6E från Gnesta


Har just haft riksdagsvisning med proffs-Camilla från infoenheten.

Kul klass och bra lärare. Det är min gamla mellanstadielärare Mats Brander som tog med sin klass och kom hit. De sjöng också. Mycket vackert!

Vardagsdrama i riksdagen


Den här skrivbordslampan har tydligen börjat brinna. Eller ett "olyckstillbud" som det heter.


Men jag är safe, fick nog av mörkret förra veckan och åkte till IKEA och har köpt fyra lampor till rummet och stängt av det gräsliga lysröret i taket. Nu går jag på lågenergi.

tisdag 4 december 2007

Granska kommentarer

Den främligsfientlige bloggaren muckar i ett par kommentarer som jag inte publicerar nu. Jag är tydligen "makalös". Fast han menar nog inte på ett positivt sätt.

Förresten kommer han nog vara upprörd över att jag inte stannar hemma från julfesten för att bemöta honom.

Jag prioriterar samvaro med kollegorna mer än att skriva långa svar till någon som inte ens bryr sig om svaren utan bara vill göra billiga poänger i sin blogosfär.

Världens långsammaste kollaps

Nu ska moderata riksdagsgruppen på julfest.

Vi vet bara att vi ska samlas vid Stenbecksgranen.

Lyssnar på Säkert! och kammar oss i kapp här i korridoren.

Gasledning som hävstång

Socialdemokraterna i utskottet försöker göra politik av gasledningen som Gazpromägda Nordstream vill bygga genom Östersjön. Men det är inte enkelt.

När vi hade en stor hearing om ämnet så blev rättsläget otroligt klargjort.
- Kan vi stoppa den, undrade s. Svaret var nej. Sverige kan bara ändra sträckningen av en ledning som läggs i vår ekonomiska zon - alltså utanför våra gränser. Vi kan inte stoppa att den läggs där. Det regleras av internationell rätt - som säkert sossarna varit med och infört här förresten.

Idag kommer socialdemokraterna att lägga fram ett så kallat utskottsinitiativ. Säger de i allafall. Det betyder att utskottet kommer att be regeringen om något. De ber antagligen att regeringen:
"skall återkomma med en redogörelse för vilka Miljökonsekvensbeskrivningar som kan anses nödvändiga i samband med genomförandet av för havsmiljön i Östersjön väsentliga projekt."

Ett redigt slag i luften.

Fast på frågestunden i förra veckan verkade Anders Ygeman vilja att Sverige ska kräva en svensk miljökonsekvensbeskrivning för byggen som ligger utanför Sverige. Det är ju ett sprillans nytt juridiskt grepp. Hm. Men det känns lite unket och kolonialt att exportera sina lagar till andra länder som antagligen vill lagstifta själva.

Men det hade varit otroligt mycket mer trovärdigt om de ska agera mot själva gasledningen om inte Mona Sahlin varit med i s-regeringen som 17 mars 2005 beslutade om att ge tillstånd att undersöka den svenska delen av kontinentalsockeln för en dragning av en gasledning mellan Ryssland och Tyskland. Och redan 2004 var Mona Sahlin med och godkände en ansökan om en gasledningsdragning mellan Tyskland och Trelleborg, den lär ju också påverka miljön på samma sätt som Gazpromledningen.

I oktober i år tog alliansregeringen tag i själva miljöfrågan. S har sett detta som en energifråga. Så vem är utskotts-s i opposition mot? Oss eller Mona?

Ännu har regeringen inte fått in någon ansökan om att få bygga, någon miljökonsekvensbeskrivning eller några förslag på dragning från Gazprom till regeringen.

Verkar konstigt om s vill att frågan inte ska hanteras efter gällande regler. Vi får se om det blir klarare efter mötet.

måndag 3 december 2007

Allt är upplyst

Trotsade nyss mörkret i Gamla stan och gick ut på ett möte med belysningsbranschen.

De har intressanta siffror på hur mycket el som går åt i onödan i Sverige. Kontorsbelysning byts ungefär var 33:e år och gamla lysrör i ännu äldre fästen gör att belysningkostnaden tickar på okontrollerat. En femtedel av elförbrukningen går till belysning i gamla kontor.

Men branschen har både tekniken och idéer. Underbart att träffa människor som kommer med lösningar och inte bara problem.

TT:s personkoll impar

Jag och handläggar-Magnus tog en kaffe efter maten i riksdagsfiket.

Då dyker en trevlig tt-journalist upp ur rökrummet bredvid och frågar om klimatberedningen och moderaternas inställning till koldioxidskatt. (Den är såklart positiv, men inte som enda ensamt styrmedel. Vi gillar ju att belöna de som gör rätt också. Vi är ett morotsparti inte ett piskparti.)

Och jag blir lika förvånad varje gång som någon vet vem jag är utan att jag har presenterat mig.

"If she had partaken of myflesh"

"He started out as a socalled phone phreak
who got his kicks.

The veterans are thought likely
to put in a bid for the contract to."

Spampoesi. Direkt ur min mailbox.

Vilken måndag

Det händer mycket idag.

Toppmötet i Bali sparkar igång ordentligt. Världens ögon riktas mot hela världens samlade politiker. Det är nu eller aldrig som första steget mot verkligt globalt samarbete i klimatfrågorna ska tas. Förväntningarna är låga men insatserna är höga.

Gratulationer till Venezuela som äntligen sagt emot Chavez. I morgonnyheterna lät det som att Chavez erkände sig besegrad för att behålla lugnet i landet. Det hade varit ärligare att han gjorde det för att han förlorat.

Den andra stora politiska händelsen, valet i Ryssland, gick som förväntat. Kantat av rapporter om fusk, snygga riggningar och oegentligheter. Carl kommenterar under rubriken "dagen efter".

Och gratulationer till Kd som ändrat riktning i bensinskattefrågan. Och tar offensiv ställning i fråga om kraven på bilproduktionen. Det gör alliansjobbet enklare.

På biltemat, snart kommer nybilssiffrorna från BIL Sweden. Ska bli intressant att se hur miljöbilsförsäljningen går!

Scolios

Jag vet inte om det verkligen är den främligsfientlige bloggaren som har lämnat en kommentar till mig här på bloggen. I allafall är det någon som använder hans namn.

Kommentaren var så här:
"På vilket vis är jag främlingsfientlig? Om du inte vill att dina grannar sover hos dig, är du då fientlig mot grannarna?" Undertecknat Weine Berg.

Men det argumentet känns lite väl lågt för att komma från honom. Vem vill att hans grannar ska sova hos honom?

fredag 30 november 2007

Beds are burning

Peter Garrett, gamla sångaren i Midnight oil blir ny miljöminister i Australien.

Deras monsterhit har orden:

Time has come
To say fair's fair
To pay the rent
To pay our share

Sitter som en smäck så här många år senare.

torsdag 29 november 2007

Utshoppad

Birger vill inte shoppa mer.

Okdå. Låt bli.

Det är enklare att vara en lagom rik medelålders man med boende och livet fixat som sen kommer ut med att inte gilla handel.

När lyxen är demokratisk blir det finare att inte köpa och ställa sig utanför.

Stackars Carro

Också Carolina Klüft har råkat ut för den märklige främlingsfientlige bloggaren som jag skrivit om förr. Detta är min enda koppling till sportsverige. Så sorgligt.

Tack till sportbladsläsar-Janne för tipset.

Topp tre talarpresenter

Lördag: En koltrast som sjunger på riktigt när den trycks på ryggen. Från Naturskyddsföreningen när jag träffade traineeprogrammet i helgen.

Måndag: En fanfar på munspel innan seminariet om moderat miljöpolitik jag höll på Medborgarskolan i Örebro. Och en öl efteråt från Johan som snällt nog följde mig både till och från tåget. Tack!

Torsdag: Ett USB-minne med Avfall Sverige-loggan efter den mysiga frukostpaneldebatten om biogas alldeles nyss.

onsdag 28 november 2007

Mötestätt

Dagens schema:
8.00 - 8.50 Möte med RFSU i SRHR-gruppen. Bra möte, tuff inledning för de nya säkerhetsdörrarna i eldamotshuset fångade Julia med famnen full av morgonkaffe. Livsfarligt.
8.50 - 9.00 Hämta papper på rummet och springa vidare.
9.00 till 15.50 Klimatberedningens möte. Två professorer pratade under lunchen. Fyran kastade sig in på kafferasten. Har pratat med Ekot och berättat att jag inte har något att berätta förrän vi är klara - annars blir det bara spekulationer.
16.00 - 16.20 Votering.
16.30 - 17.10 Fortsättning på klimatberedningen.
17.15 - nyss, möte med min tåliga politiska sekreterare Ida. Städa undan skräpmailen. Blir lite trött på viagraposten, de började komma efter jag hade svarat på mail från en arg och märklig främlingsfientlig man som uppenbarligen inte ville ha svar. Eller så är det en slump.

Nyheterna kastade sig just in i mötet


Vi har 5 minuters rast och då kom 4:an in med en kamera. De vill fråga om kärnkraft. Tror vi. De står längst bak och filmar. Bisarrt.

tisdag 27 november 2007

Gör som Niclas Carlsson

Avboka telefonkatalogen. Rädda några träd och ta bort helt onödiga transporter av tjocka böcker som bara blir hyllvärmare.

Klicka här om du vill vara med i Fejjangruppen.

Och här ligger länken till Eniroformuläret.

Skillnaden på c och k

I morse var det riksdagstisdag i SR Metropol. Kommenterade nyheterna tillsammans med Zaida Catalán. Vi kommer att gå från public service till publik service med debatt den 18:e december.

Och programledar-Erik har börjat med oskicket att fota oss fastän det är tidigt, tidigt på morgonen och jag ser ut som en mullvad. Men det är bättre än momentet "gifta, ligga, döda" när han försökte få oss att välja vad vi ville göra av de tre sakerna med tre olika personer som dykt upp i nyhetsflödet. Min småborgerliga sida var klart emot det.

måndag 26 november 2007

The German Times

Går igenom posten och hittar den inplastade papperstidningen The German Times.

Andranyhet efter de europeiska hårda politiska nötterna som ska knäckas i Lissabon är två tyska hus som lutar mer än det lutande tornet i Pisa. Viktigt för EU- eller Tyskland i allafall. De mest lutande husen sätter nog Tyskland på kartan. Och visar italienarna var skåpet ska stå.

666

Det är en billig poäng men jag kan inte låta bli:

Sverigedemokraterna får 666 600 i partistöd.

Vi känner ju igen de tre sexorna. The number of the beast. Undrar om de fipplade med ansökan så att de landade på just rätt siffror? Och en extra sexa i bonus.

Det här är det enda som är hårdrock med sd.

Nyfiken som jag är har jag naturligtvis snabbkollat det rent numerologiska. Mycket vetenskapligt. Om tidningen världen idag läser detta kommer de tro att jag fallit för ockultismen. Socialdemokraterna är siffran 4. Moderaterna är siffran 6 (bara en!) medan Sverigedemokraterna är siffran 3 enligt beräkningen av Astro hos Astrid.

Karaktärsdragen för en som är en 6:a är bland annat det här enligt Astro-Astrid:
  • Du låter ingen rubba dina cirklar och har en stark känsla för vad som är rätt och riktigt.
  • Du har ett mycket gott hjärta och tål inte att se någon ensam eller olycklig i din bekantskapskrets. Mest av allt ömmar du för din familj och du trivs alltid bäst hemma hos de dina.
  • Men din iver att ordna för andra kan ibland gå till överdrift. Fler än du kan faktiskt stå på egna ben! En del säger att du lägger dig i andras göranden och låtanden för mycket.
  • Personer med siffran 6 är ofta mycket konstnärligt lagda, men eftersom samvaron med andra människor betyder så mycket för dem, får målningen, författandet, musicerandet förbli en hobby. Förmodligen fastnar du för något vårdyrke - kanske sjuksköterska eller läkare eller kurator.
  • Du passar både att leda andras arbete och att själv underordna dig andra. Men du får se upp så att ditt goda hjärta inte gör så att du stupar på kuppen! Du måste inse att du inte kan ordna det perfekt för alla som söker din hjälp!
  • Visserligen ömmar du för alla som har det svårt - men det går aldrig så långt att du lånar ut dina pengar till dem.
  • Du är ytterst sparsam, ja nästan snål. Du har aldrig känt på hur det är att vara riktigt pank, för du ser alltid till att du har pengar kvar även i slutet av månaden.

fredag 23 november 2007

Mer om shopping

Är på väg att lämna kontoret för sen lunch och principshopping. Den här eländiga Buy nothing day kommer ju imorgon. Den är större i media än i verkligheten. I många, många år har jag letat efter demonstrationerna på stan. De finns inte. Det är fullt av shoppare. Ett år såg jag Grön ungdom men det räknas inte, de är proffsdemonstranter och BND låtsas ju att de är en gräsrotsrörelse.

Läser nu yppighetens lov. Det var för länge sen jag var på en boklansering. Det är ju roligt. Massor av människor som jag inte sett på länge och den här gången var det en bra bok också med handel som ämne. Eftersom handel är den starkaste drivkraften för utveckling så tilltalar det mig.

Marie Söderqvist Tralau kommenterade boken och sa så bra saker. Dessutom kommenterade Katarina Bjärvall som skrivit en bok som heter vill ha mer och hon gillar inte handel. Hon hade varit mer trovärdig om hon inte haft en sidenklänning från Odd Molly på sig. (Uppdaterat, My bad: det var inte Odd Molly sa Katarina i kommentaren!)

Mysigaste kläderna på tillställningen, stickat tröja och stor halsduk hade Per. Och han har ju matchande mysaccent
- Det här måste passa dig perfekt, säger Per när han minglar med Erik efter presentationen. Jag presenterar Ida som jobbar med mig och förklarar att hon är ett stjärnskott.
- Två stjärnskott som funnit varandra, smickrar Erik. Proffsigt.

Det som saknas i diskussionen om konsumtionskritiken är som vanligt skillnaden mellan konsument och kund. Konsumenter samlar sig i föreningar som är mot handel. Kunder träffas i kundklubbar och gillar att handla. Men det är bara konsumentorganisationerna som får prata i media.

Snart dammar jag av min plan på Happy customer - en världsomspännande klubb för oss om gillar att handla. Som jag brukar säga: jag är så trött på att shoppinghatare för min talan.

torsdag 22 november 2007

Årets julklapp


Är ju gpsen. Men god tvåa är boken Yppighetens nytta av Jonas Frycklund. Presenteras nu hos Timbro. Handlar om handel som drivkraft och granskar konsumtionskritiken. (Japp, det stod konsumtionstekniken - tack för det T9.)

Mp har fattat hotet


Direkt från frågestunden:
- Du har lovat att göra mitt parti onödigt, säger Peter Eriksson från Miljöpartiet. Det är visserligen jag som har det målet men Fredrik får det gärna, vi gillar ju teamwork. Peter Eriksson är inte nöjd med regeringen och fortsätter med några punkter om att vi bygger vägar och avslutar med:
När ska du börja det jobbet?
- Peter Eriksson har fastnat i att bilen måste försvinna, svarar Fredrik. Utsläppen i Sverige sjunker. Miljöbilspremien har gjort att vi har en 20-procentig miljöbilsandel i nybilsförsäljning. Snart kommer andrahandsmarknaden.

tisdag 20 november 2007

Glammigt politikliv


Har fått kallt rum på Comfort Hotel. Här har någon rökt och bekämpat insekter. Orange rayonöverkast och toiletkit från Air France.

Air France+master card=sant


Vi var försenade i Tunis. Missade anslutningen. Är nu lost in Paris.

Direkt från Tunis

Sitter i den stora salen: Carthage 1. Hittade just ett trådlöst nätverk som heter Autodesk 11.

Direktrapporterar. Vi sitter med i workshopen: "Required tools to Integrate Adaptation in Development".

Talarna tar upp fler lösningar idag. Igår handlade mycket om att samlas kring problemen.

Men ingen tar upp korruptionen eller bristen på äganderätt eller hur viktigt det är med pressfrihet. Om ingen skriver eller beskriver vad som händer när miljöförstöring händer - hur ska det då gå att koppla regeringarnas vilja till lokala samhällen. Då blir det bara små projekt efter små projekt, beroende på finansiering. Men det kan vara nästa steg.

- Resilience - motståndskraften - i våra ekosystem kräver mer, säger Dr Richard Thomas som är expert på torka.

Vi åker hem i eftermiddag. Mannen som ordnar hela konferensen hjälper oss med en bil till flygplatsen. Han har en god anledning att se till att vi kommer iväg ordentligt.

Igår var hela programmet mellan en timme och en halvtimme sent. Bussen till "Cultural event and dinner" skulle gå 18.45. Och döm om vår förvåning när de verkligen gick exakt 18.45. Wiwi-Anne och jag såg dem åka ifrån oss.

En av vakterna försöker hjälpa oss med taxi men det går trögt. Då kommer Angela, en fransk kvinna med en tysk förälder som numera bor i Grekland och arbetar med Medelhavets vattenfrågor. Hon har en tunisisk vän, Sara som skjutsat henne till bussen.

Sara offrar sitt biobesök och kör oss till restaurangen som ligger i en pittoresk del av stan. Ett vägarbete gör att vi måste svånga runt och köra en omväg. Det är mörkt och katter och hundar på gatorna. En man står vakt men Sara säger att hon är med ministern och att hon har två svenska parlamentariker i bilen. Mannen bara skrattar och vinkar henne vidare. Vi parkerar vid en liten marknad och hittar två tomma bussar. Sen promenerar vi längs de krokiga gatorna. Vi är otroligt glada att ha Sara där och det säger vi. Hon är glad och guidar till och med lite.

Vi besöker alla tre restauranger i området som har öppet. Vid den första hittar vi en bil från eventfirman, men ingen är där och det finns inget mobilnummer på bilen. Vi försöker komma in på en fjärde restaurang men den är igenbommad. Vi letar desperat efter 400 människor och ett cultural event som spårlöst försvunnit.

På den sista restaurangen stannar vi och försöker hitta någon att ringa. Det går uselt. Snart har en timme gått. Det är rätt svalt.

Rätt som det är kommer två män till, en av dem är från Burkina Faso, båda pratar bara franska. De har tagit taxi hit och tror att de är på rätt ställe. Personalen tror inte det. Vi försöker alla hitta någon att ringa. Till slut får Sara napp genom en kompis som ger henne ett telefonnummer till en kille som arbetar med eventet. Han lovar att komma och hämta oss om vi står still där vi är.

Då helt plötsligt kommer alla gående. 400 personer i ett tåg genom gränderna. Vi blir glada och följer med. Det visar sig att vi ska till det första stället. Men vi hade pratat med fel person när vi frågade. Och de andra har varit på ett museum, ett palats fyllt med musikinstrument.

Vi serveras olika fruktjuicer, sött och hett thé med pinjenötter i och små snygga snittar, kakor och tårtor. Utsikten är över havet och ljusen från presidentpalatset speglas.

På väg hem får vi frågan från Khalid som varit i Sverige och tyska Malte om vi vill följa med och röka vattenpipa men vi väljer att åka med bussarna. "Don't leave the group" är vår läxa som vi upprepar. Vi är från Sverige och har haft nog med ostruktur för en kväll. Tur att inte mamma vet att jag varit runt i Tunis helt vilse en kväll.

På bussen tillbaka pratar jag med Tassere, min vän från Burkina Faso. Vi är glada att åka buss men min brist på franska gör att samtalet blir ett grupparbete med diverse personer från runt omkring som hjälper till.
- Men pratar du inte franska, ens lite grann, säger han på franska.
- No, svarar jag på engelska och bestämmer att jag ska ta en av riksdagens franskakurser nästa sommar.

Vi träffar danska Miljöministeriet på baren Africana i kongresscentret och pratar klimatfrågor och politik istället för vattenpipa på lokalt hak.

måndag 19 november 2007

Sista rundan i panelen


Vi kom igång med workshopen 15.30 ungefär. Nyss skulle vi ha slutat. 17.29 användes uttrycket "lågt hängande frukt" första gången här. Mycket vanligare i Sverige och EU. Där är det nästan tävling om vem som hinner först med att säga det.

Officiellt började workshopen för 12 minuter sen



söndag 18 november 2007

Opening adresses


Nu görs de många inledningstalen. Mycket på franska som tolkas och en del på engelska. Vi fick lämna våra idkort i pant för att få låna lurarna. En man framför oss har dem upp och ned med mottagaren uppe på huvudet.

Poliser, poliser, poliser

Människor börjar samlas utanför kongresscentret mitt emot hotellet. Det är poliser överallt. Piketer med galler kring fönsterna. Poliser längs vägen. Poliser i uniform. Poliser i civila kläder. Poliser på små fyrhjulingar.
- Det här är nog det mest övervakade ni kommer att vara någonsin säger Leif, den svenska representationen, vår ciceron som följt med och förklarat och berättat om allt vi behöver veta. Vilken klippa. I morse åkte vi på utflykt till ett mosaikmuseum. Vi hann också in i souken, marknaden. Lite svårshoppat. Tittade på en träkamel till julkrubban men fegade ur själva prutningen.

Antagligen kommer presidenten Abidine att inviga hela kongressen. Han är Tunisiens andra president genom tiderna. Den sjunde november firades hans 20-årsdag som president.

Alla offentliga byggnader är prydda av små flaggor, vepor och även större bilder av presidenten från firandet. En mörkhårig stilig man som ler stadsmannamässigt. Bilderna är tagna för många år sen.

Redan har konstitutionen ändrats två gånger så att han kan sitta kvar. Han kandiderar nu till 2009. Då funderar de också på att ändra inkvoteringen av oppositionspartierna från 20 procent av platserna i parlamentet till 25 procent.

Förresten, det finns en annan anledning till alla dessa poliser. Ryktet går att Khadaffi kanske kommer förbi.

lördag 17 november 2007

Tre i en

IPCC, FN:s klimatpanel har just avslutat sitt 27:e möte, den här gången var de i Valencia i Spanien. Nu har de släppt den fjärde rapporten om klimatförändringarna, den sammanfattar de tre tidigare och kallas en syntes.

Rapporten kommer i god tid till Balimötet om det globala klimatsamarbetet som hålls den 3-14 december.

Här hittar du sammanfattningen för beslutsfattare. Rejäl läsning. Nu slår forskarna i panelen fast ännu tydligare att den globala uppvärmningen beror på mänsklig aktivitet och att vi alla måste göra saker. Nu.

För övrigt anser jag att...

Palmerna vajar och det 13-14 grader här i Tunisien. Jag tycker det känns som vår men tunisierna klär sig i dunjackor och täckkappor.

Wiwi-Anne (v) och jag representerar Miljö- och jordbruksutskottet på den stora konferensen om klimatförändringarnas effekter här i Tunis. Startade supertidigt. Och ja, den sjungande fulla mannen kom inte med planet. Öl klockan 8.00 är inte ett bra tecken. Den upprullade Jack Nicholson-mössan var det andra varningstecknet. Sången och försöken till kontakt måste ha avgjort det.

Efter att ha gått mycket snabbt genom halva Schiphol och så lite tillbaka igen för Tunis airways var lite svårt att hitta så kom vi på ett lite försenat plan.

Vi möttes på flygplatsen av den svenska representationen, Leif Rinquist. Han och Ahmed som tidigare jobbat på ambassaden när den var större guidar oss runt.

Vi ser den tillfälliga nordiska ambassadhuset. Finland, Norge och Sverige delar hus. Men bara tillfälligt. Det är viktigt. Det ligger ute på en halvö som kallas "kusten" ungefär. Det är ett stort område som byggts och betalts av saudiarabiska pengar. Massor av restauranger och ett pariserhjul. Men ingen alkoholservering alls.
- Det är fullt här på kvällarna. Inget på dagarna. Men ungdomarna sitter här och dricker myntathé i flera timmar, förklarar Leif.

Vi ser Kartago, stället som Cato hatade. Nu är det mest fina hus där. Men området som kallas Kartago utvidgas lite hela tiden. Det har blivit som ett varumärke.

Passerar det vackra presidentpalatset. Vakter, poliser och civilklädda poliser överallt.

- Nu körde vi om den finska ambassadören, säger Leif. Det går att se för bilen har skyltar från Ukraina, där ambassadören tidigare var stationerad.

Snart ska Leif ta med oss ut på restaurang och briefa oss mer inför mötet.
- Vad vill ni äta? frågar han och räknar upp lite förslag.
- Inte köttrestaurang, säger jag.
- Inte kinesiskt, säger Wivi-Anne som var med på utskottets Kinaresa. Det är jag rätt klar med ett tag.
Leif lovar oss fisk.

Arlanda


Trådlösa nätet funkar inte här längst ut på terminal 5. Väntar på flyget till Amsterdam och sen konferens i Tunis om klimatförändringar. En otroligt onykter man sjunger James Blunt-sången "you're beautiful". Han har ett plastglas med öl i handen och försöker prata med människorna som väntar.
Jag och Wiwi-Anne Johansson, från utskottet, tror inte att han kommer med planet.

fredag 16 november 2007

Hurra för Kicki!

Politiker är också människor. Men med mer ansvar och fler som tittar och tycker till. När det privata blir offentligt är det inte så enkelt.

Just därför är jag så imponerad av Kristina Axén-Olin.

Kristina är modig och stark. Hon börjar att lösa problem med behandling, trots att hon vet att politiska motståndare kommer ta chansen att försöka vända det mot henne.

Hörde att det kom lite gliringar från vänsterkartellen i Stadshuset om det. Fegt och lågt. Hoppas de skäms. Men Carin Jämtin hade en bra säjning i DN i morse. Hedervärt.

Snart kommer säkert frågor i enkätform från media. Vägrar rescensera vänner och arbetskollegor.

Man har det inte roligare än man gör sig

Och just därför är det nog roligare att gå i Harry Potterskolan.

Bäst, personligt och sämst

Mötesintensiv vecka. Nu pågår ett maratonmöte i EU-nämnden men jag är inte med den här gången. Ska snart på lunchmöte som planerats otroligt länge.

Bästa mötet var med min adept från Unga moderater, Katja. Kul att vi kunde hitta lite tid!

Mest personliga lobbymötet var Greenpeace som bjudit med Yayat Afianto från den indonesiska miljöorganisationen Telapak. Jag och centerns Claes Västerteg förklarade att det finns stor politisk enighet - ingen gillar palmoljan och effekterna den tillverkningen har. Även om det rent tekniskt klassas som ett biobränsle.

Sämst var att jag inte hann till Naturskyddsföreningens höstmöte. Sist jag var där trodde jag att jag var på MUF-stämma. Förutom killen som satt bredvid mig och försökte ge mig information om "Nej till EU". Han kändes hyfsat överspelad. Alla andra verkade prata marknad.

torsdag 15 november 2007

Kass reklam


Sveriges enda dygnet runt-öppna-apotek gör reklam: "En miljon svenskar skulle kunna ha mindre ont."

Ja, just det. Om inte Apoteket AB hade monopol med usla öppettider i varje annan butik. Tänk när mackar, 7- eleven och jourlivs får sälja läkemedel. Tillgänglighet gör att människor får mindre ont.

Den här omregleringen går långsamt tycker jag.

Nu har vi röstat


Och förhoppningsvis blir det färre osäkra och olagliga aborter.

Rymdtrend

Nyss träffade EU-nämnden Rymdstyrelsens boss. Nu är det en trend.

Rymden, rymden, rymden...jag vill bo i rymden

Det verkar som en rejäl lobbyinsats för rymden är på gång. Utbildningsutskottet är hos Rymdstyrelsen idag. Och igår var vi i Miljö- och jordbruksutskottet hos Rymdbolaget.

Kommer en tredje grej så är det en trend.

City- & Vasastansmoderaterna kör hårt

Igår efter votering och panikläsning av mail var det miljöutbildning med City- och Vasastansmoderaterna.

När jag var klar efter en timme kom meterologen Katarina och körde ett pass till. Seriös utbildning. Kul gäng.

Och apropå mailen. Åkte hiss med Gunnar Axén. Han hade just gått igenom sin mailbox.
- Nu har jag bara 35 kvar!

Mina ohanterade mail är flera hundra. Måste bli bättre på att slänga. Men det funkar som arkiv också.

Jaha. Nu slänger jag allt från förra året. Förstår inte varför det är kvar.

Det är bara att göra.

onsdag 14 november 2007

Qualitätsapfel


Kvalitetstrenden tar mystiska vägar. Nu finns kraftäpplet Arnold som fått namn efter the Gouvernator. Eller egentligen hans mamma.
Och som de själva säger: An Arnold a day, keeps the doctor away!
"Apples like me are created to be enjoyed immediately. Why waiting, why bringing me home in a flabby bag? Enjoy me in a moment, do it in public! Get the experience to have an apple as a strong and healthy alternative to refreshments like burger or chocolate bars!"

Hemma hos Rymdbolaget







Ingen lekstuga. Men de har Astrid

Temat för besöket hos Rymdbolaget var just att visa nyttan med rymdforskningen.
- Rymden är inte en lekstuga. Det är en infrastruktur, förklarar Anna Rathsman, informationsdirektör.
Mer än varannan satellit är till nytta för allmänheten. När hon trycker fram bilderna i powerpoint är det några rymdljud inlagda.

Rymdbolaget jobbar på systemnivå. Hela systemet måste funka, de har ansvaret för allt de producerar.
- Det man inte testar fungerar inte. Man testar till förbannelse.
Allt som skickas upp måste fungera direkt. Det går inte att reparare något som ligger och flyter i rymden.
- Det finns inget utrymme att misslyckas i den här branschen.

Dessutom har Rymdbolaget tagit fram ett nytt miljövänligt bränsle av vatten, salter och metanol som bara blir vattenånga. Den kan kallas green propelling och vi får se en av de små motorerna. Stor som en dubbelvikt tvärflöjt. Fast de tror inte att det går att använda för det vanliga flyget.

1995 skickas en satellit upp som de döpte till Astrid, efter Astrid Lindgren som just idag skulle firat 100. Men innan de döpte den frågade de henne.
- Det blir bra det. Jag ska snart fara till väders själv, svarade Astrid.
Sen gav flera av figurerna som Astrid skapat namn till olika tekniska saker. Den stora antennen uppe på taket fick heta Karlsson.

Här skruvas hårdvara



There's a starman waiting in the sky

Om tio minuter går utskottsbussen till Rymdbolaget.

Det ligger i Solna.

Fettskatten är död men det rycker i köttskatten

I januari lagom till nyårslöften och önskan att vara bättre människor kommer en rapport om köttskatt. Dagens miljö skriver om det här. Miljö-Jan från LRF är voice of reason.

Köttskatt liknar fettskatten som Göran Greider lanserade för länge sen. Han testade också förslaget att på politisk väg avskaffa julen för få bort julmaten. Fettskatteförslaget fick skumma konsekvenser, om bara själva fettinnehållet beskattas blir skatten på olivolja högre än på späck.

Vad är det som gör att vänsterpolitiken dyker upp så fort det handlar om miljö och hälsa? Förslag på skatter, pålagor och tagelskjortor ska visa handlingskraft på något sätt. Bara skattens begränsande verkan används. Det kollektiva dåliga samvetet ska skattas bort hela tiden. Men enbart piskor funkar inte. In med morötterna. Var är kraven på momsbefriade grönsaker?

tisdag 13 november 2007

Stans minsta park


Kungsklippan.

Firar CFR


Johan, Paula och lappen med Norrorts partyservice. Vi firar att Centrum för rättvisa fyller fem!

Natursnö

Vi bereder och bereder klimatet. Är ute på Lidingö och det toksnöar. Mycket vackert. Hoppas bussen tillbaka har vinterdäck.

I morse var det sovmorgon. Vi började klockan åtta. Annars är det innan sju som gäller på tisdagsmorgonen. Tack Anna König som tog min plats på barstolen hos SR Metropol i morse!

måndag 12 november 2007

Klimatberedare

Vi jobbar på i beredningen. Strategin från ordföranden är att vi inte får några raster.

Men nu börjar vi bli trötta.

Middag klockan sju.

1089

Mitt under klimatberedningens arbete visar ordförande Hans att han kan förutse siffror.

Fast det är ett trick. Men snyggt.

På väg till klimatinternat


Vi mötte just en hjort med halvstora horn. Är på mörkaste Lidingö. Två dagars möte startar nu.

lördag 10 november 2007

Hyrbil i Örebro


Hämtningen funkar fint! På väg till Kilsbergen.

Hej mitt vinterland

Är på väg till Örebro för att prata miljöpolitik på MUF-utbildning.

Har varit en tuff vecka. Den minsta gemensamma nämnaren är miljö och globalisering: Global forum Göteborg. Järna. Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Återvinningsindustrierna. Lunchmöte med Taiwans representation - där vi bondade över grönsakerna eftersom ambassadören också är vegetarian, och han är buddist. Morgon-tv. En timmes telefonsamtal med en man som vill skjuta alla björnar, svart, och ingen politiker förstår någonting, förutom jag nu, kanske. En politikfri fika, hurra! EU-nämnden med en frispråkig Anders Borg och miljöinriktad beskattning av bilar. En miljon mail och en halvmeter post.

Tack och lov att min nya politiska sekreterare Ida kommit igång. Vi hann ses en halvtimme.

fredag 9 november 2007

Nya raka rör

Nya raka rör heter nyhetsbrevet från Länsmusiken i Stockholm, Stockholms läns blåsarsymfoniker.

Vi kanske har fått den eftersom förstanyheten är att de Stockholms läns Blåsarsymfoniker var med på gudstjänsten när riksdagen öppnade.

Jag känner inte igen nyhetsbrevet, det ska vara nummer fyra i år.

På sidan två ligger en stor bitter krönika från socialdemokraten Margareta Israelsson som gör reklam för att s nu gör om sin kulturpolitik, hyllar ett LO-projekt och kallar Lena Adelsohn Liljeroth för handlingsförlamad.

Det står helt oemotsagt.

Brevet trycks på finpapper och skickas ut med a-post och allt betalas av Kulturrådet, Stockholms läns landsting och SL. Alltså står vi Stockholmare för notan.

Nu mailar jag ansvarig utgivare Yngve Nordin. Vad är den publicistiska idén egentligen?

torsdag 8 november 2007

Godmorgon Sverige

Jag gillar morgontv. En trist torsdagsmorgon i november blir man hämtad och ledd till sminket och fixad. Och så pratar vi tio minuter och så hinner jag hem en sväng innan nästa möte.

Först blev jag kallad toppolitiker. Svårt ord, toppolitiker används mest i media om den som gjort något fel - oavsett vilket politiskt uppdrag den har.

Men nu har vi pratat om att politiker också är människor och hur svårt det är att hålla ihop livet. Och alla äktenskap som kraschar. Lite konstigt att diskutera eftersom jag inte är gift. Men jag har hyllat min karl i tv. Det går inte att jobba som jag gör om jag inte har stödet hemifrån.

Och så kom vi in på mordet på Anna Lindh. Så sorgligt och det skakade alla i grunden. Särskilt för Ylva och Luciano som var vänner och arbetskamrater till henne. För mig blev det också nära eftersom jag var med på moderataffischerna. Någon av kvällstidningarna körde spåret: det var en galning som bara kände igen henne från bilden han nyss såg. Då var det inte roligt längre.

Efteråt kom producenten förbi och sa tack för att vi kom. Han var nöjd med att det var en annan bild av politiker som kom fram.
- Tack, det är så sällan vi får säga de här sakerna, sa jag. Och jag är verkligen glad för det.

Tv-huset


Bolibompadraken häckar i en korridor.

onsdag 7 november 2007

November spawned a monster

November slog till med full kraft. Det är mörkt och jag är trött. Alla mail skriker på uppmärksamhet. Pappershögarna ropar.

Då finns Facebook i datorn där människor säger snälla saker, tycker att jag är en bra shoppingkompis, någon har kallat mig atletisk, ahahaha. Andra skickar kramar, plastflamingos till trädgården och virtuell öl.

Balans liksom.

Och 280 personer är med i gruppen I'd be gay for Morrissey.

Gräva grundligt

Fick just tips på lathunden för grävande journalister. Allt går att ta reda på såklart.

Och apropå allt detta så ska jag vara med i morgontv imorgon för att prata om villkor för politiker. Har just haft försnack med God Morgon Sverige. Om allt från hur svårt det är att rekrytera politiker till vad jag tycker om allt som hänt med skandalerna till var gränsen går mellan personligt och privat och om alla toppolitiker som skiljer sig. Vet inte var allt det här ska landa.

Luciano Astudillo, Ylva Johansson och jag är panelen.

Antropomoderaterna

I går var jag på besök i Järna. Först var det studiebesök och åkte runt med Kent och Richard. Nu har jag sett var i Järna det byggs. Och svaret är: överallt. Järna växer så det knakar.

Vi tittade på Antroposofernas anläggning. De är tredje största arbetsgivare. Och kulturhuset kallas Yllegloben. Varje helg är det något där och det är nästan alltid utsålt.

Den nya hemsidan heter moderaterna.net/jarna-holo. Love it: Jarnahoolooo! Vilket stridsrop. Och det kommer de att behöva när de kämpar för att bli en egen kommun och inte som nu vara en del i Södertälje.

Sen var det miljömoderatmöte. Kul gäng. 19 stycken trotsade det otäcka novembervädret. En av männen hade inte varit på Ljungbacken sen det var dansbana. Nu är det äldreboende.

Bra frågor hade de också. Fast det börjar lite allmänpolitiskt redan ute i garderoben.
- Nu har Ewa Fröling varit ute och pratat JAS, säger en av medlemmarna.
- Björling heter hon, säger jag, och det är helt rätt att ställa krav på att vi inte jobbar med korruption.

Fick skjuts av Richard till Södertälje Hamn. Pendeltåget 21.10 blev helt plötsligt inställt. Eftersom det är en kris börjar människor prata med varandra. Alla började tokringa till Södertälje taxi som uppenbarligen ljuger i sitt telefonmeddelande. Det kan inte ha varit ett samtal före i tio minuter.

Rätt som det är blinkar skylten till och tåget är tillbaka. Den utländska studenten som försöker förstå broschyren med SL:s resegaranti ser glad ut. Taxin är beställd och vi törs inte avbeställa innan vi vet att tåget verkligen går. Alla springer in genom spärren och upp på perrongen. Där står ett tåg. Men på skylten står det Södertälje C.
- Jag kör till Södertälje! säger tågföraren irriterat när han tvingats öppna dörren så att vi kan fråga. Väntar bara på grönt ljus och jag vet väl inte vad det står på skylten.

Alla springer tillbaka igen. Lite som sällskapsresan när alla springer mellan bagagebanden. Men nu står taxin där och jag delar med en IT-kille från Scania som ska till nästan samma ställe. Igår blev en bra dag för Södertäljetaxi. Och en dålig dag för SL som står för notan.

Vi pratar om lite av varje. Mediadrevet kommer upp. Det skulle behöva ett politikerkloster där alla som vill bli politiker eller jobba i den politiska sfären kan leva utan att komma i kontakt med något som helst olämpligt. Det kräver ju att de bestämmer sig som barn men då är det så. Ingen annan har en chans.

Beg, steal or borrow

Nyss ringde aktuellt för en enkät.

De undrar bland annat om jag någon gång har laddat hem upphovsrättskyddat material som musik eller filmer.

- Det är anonymt och kommer bara redovisas med partitillhörighet, säger intervjuaren Maria.

Undrar hur mycket det kommer synas att valresultatet gjorde att ett gäng gamla från vänster åkte ut och rätt många unga från Alliansen kom in.

För svaret är ja. Det har hänt. Och dessutom ser jag grejer på Youtube ibland.

Håller med mina kollegor Tomas och Lars som skrivit med såna storheter som Andreas Wilson och Miss Li. Ny teknik och upphovsrätt måste samsas.

tisdag 6 november 2007

måndag 5 november 2007

Överhörning

Sitter på X2000 och försöker att inte vara åksjuk.

Bakom mig sitter två män som vet allt. Jag tjuvlyssnar inte men hör ändå allt de säger. Kan inte koncentrera mig på vare sig mail eller suduko. De har just förklarat att ingen politiker kan särskilt mycket. Allt som har med klimat att göra skulle ju ha skett för tjugo år sen.
- Men den där Stern tänker ju rätt.

Och i Storbritannien bygger de mycket mer än i Sverige.

Nu pratar de om mat. Den som pratar mest har varit i Barcelona och handlat dyra ekogrönsaker.
- De tog lite mer betalt.
- Det är klart att det gör, säger den andra. Människor är ju beredda att betala.
- Jag tror att fler och fler kommer handla ekologiskt. Det blir en klassfråga, säger den första som nyss berättat att han har en villa i Enskede. Du som är i matbranschen borde titta på det här, säger han till den andra.

Omgruppering


Eleverna går runt och pratar med oss. Snart kommer nya. Logistiken är inte enkel. Rummet fylls på nu.
- Greenpeace är borta igen. De är jämnt borta, säger en av arrangörerna. Och går ut för att leta.

MUF-montern!



Blue monday

Svår morgon. Min tågbiljett gick inte att hämta ut i automaten. Men efter passivt-aggressivt köande och motvillig hjälp från SL så fick jag en utskriven bokningsbekräftelse och hann på tåget med en minut tillgodo.

Nu har jag fått kaffe och internet från den snälla konduktören.

Är på väg till Global Forum i Göteborg för att möta människor och prata om globalisering.

söndag 4 november 2007

Climbing up the walls

Enligt GP idag är Lars Hjälmered, Tomas Tobé och jag framtidsnamn som klättrar snabbast. Vi är kartlagda som en del i den innersta kärnan i moderaterna. Eller så är det bara så att vi är några av de som jobbar mycket och har roliga uppdrag som syns.

Men snart ska jag träffa de riktiga unga stjärnskotten. Är på väg ut till Frälsningsarméns kursgård i Nacka där Unga moderater idag pratar miljöpolitik med Lennart Dalerus och Mattias Bengtsson. Och så kommer jag sista passet och knyter ihop säcken.

lördag 3 november 2007

Trainspotting



Igår var det tågtema, musikalen Starlight express landade i Globen.

När jag var tio år var det här helt otroligt. Musik och rullskridskor och glitter. Jag och min kompis Sofia B åkte runt, runt i hennes källare med musiken på kassettband. Fortfarande är det maffigt och numera förstår jag texterna.

Lite andra grejer är kul numera. Smoking-vagnen. Det fettiga dieselloket klädd i Elvis-style säger som Arnie:
- I'm pumping iron. Och det finns lite dubbeltydigheter som helt passerade när jag var liten.

Det är fortfarande oklart varför alla i slutet vill bli konverterade till ånga. Särskilt som ångloket mest vann för de andra slogs med varandra. Men det spelar ingen roll. Det är musikal, lika logiskt som opera.

Och politiskt är budskapet från de sjungande vagnarna helt rätt: Freight is great!

onsdag 31 oktober 2007

Mellan 90 och 20+

På tåget på väg hem. Full dag idag. Först moderata seniorer, 32 personer, engagerade och intresserade med bra frågor och skön attityd. Den äldsta deltagaren är 90 år och ursnygg i rosa blus, liten fjärilsbrosch på kragen och stilfull sminkning.

Sen ut till Preem, oljebolaget som är störst i Sverige och har häckande berguvar bland sina cisterner i Göteborgsraffet. Vi pratar miljö. De har mycket på gång men det är inte enkelt att driva offensiv miljöbusiness som oljebolag. Två och en halv timme intensiv kunskapsinhämtning. Mycket bra om att återvinna energi, värmen från processerna används för lite.

När jag ska därifrån hittar inte riktigt miljötaxin jag beställt fram. Men snälla Evelyn från informationsavdelningen väntar med mig och vi pratar företagande, flyttar och hundar i 45 minuter. Alla andra stämplar ut och går hem.

Åker direkt till MUF som är på en intältad uteservering på Linnégatan. Taxichauffören är före detta moderat kommunpolitiker i en liten kommun utanför Göteborg, men flyttade till en annan kommun när de inte fick plats för barnen på montessoriskolan.
- Nu är jag bara vanlig medlem, sägar han. Vi kommer fram i bra tid för talarkvällen men inte för att förfika med Sarah Adolfsson som planerat, vi har inte sett på ohyggligt länge. Vi fortsätter väl att ses på Facebook och sms.

Ungefär 30 personer hade samlats till MUF 20+ onsdagstalarkväll. En del jag känner, till exempel Jenny - hon rattar MUFs miljösatsning en blå planet. Och en del nya. Men alla verkade hänga med i tänket.

På tågstationen träffar jag Jimmy och Anna, ICA-vänner, som ska gå fiskkurs i Smögen. Blir så glad när jag ser dem. Måste åka till ICA-huset och hälsa på. Saknar alla.

Götet


Har nyss träffat moderata seniorer här. Bra gäng! Är på väg till studiebesök och ikväll är det MUF!

Dagens ord: subvention

I måndags hade vi heldagsmöte med Klimatberedningen. Det går framåt. Nu börjar det landa. Men det finns många politiska nötter att knäcka.

En är vad ordet subvention betyder.

För vänsterkanten betyder en skattesänkning en subvention. De utgår från att alla pengar tillhör staten. Vi pratade om det på kaffepausen. Jag tycker alla pengar tillhör den som tjänat in dem.
- Men för mig är den naturliga skattenivån på inkomst noll. Allt ovanför det är skatt som vi lagt på. Då kan det inte vara en subvention med en sänkning av den skatten, säger jag.
- Är du en såndär anarkist? undrar Carl B Hamilton från Folkpartiet.
- Nä, men vi måste väl prata om finansiering från båda hållen. Både för staten och för den enskilda.

Så. Subvention betyder alltså att någon får av skattepengarna som kommit in.

Bosman & Arkelsten

På natten efter stämmobanketten pratade Anna Wiklund, kommunstyrelsens ordförande i Enköping "the most central town i Sweden" med Sten Nordin, förbundsordförande i Stockholm "the Capital of Scandinavia". Och jag var med på ett hörn.

- Var bor Fia om ett år? frågar ombudsman Lars-Peter som jobbar med Anna.
- Enköping! svarar Anna. Vi ställer dig i tomtkö. Inga problem.
- Vänta lite nu, säger jag.
- Det här måste du fråga din förbundsordförande om, säger Sten.

Och sen börjar någon slags förhandling.
- Det här är precis som man gör med fotbollsspelare, förklarar Sten.

Då gick jag på efterfest.

Vett & etikett

I dagens pappers-DN skriver Sveriges mest väluppfostrade människa Magdalena Ribbing ett par regler för politiska journalister. Hoppas det är ironi.

Som regel fyra står, fritt ihågkommet, att en journalist alltid ska misstro det en politiker säger. Politiker vill ju bara få mer makt. Ett nej är inte ett nej. Ett kanske ska alltid landa i ett beslut - även om inte beslutet fattats ännu.

Det avslutas med att politiker bara är material till texter och bilder. Ingenting annat.

Det gör mig bedrövad. Inställning till andra människor är sorglig. För det är faktiskt så att politiker också är människor. Och hela texten är riktigt ohyfsat skriven.

För det slutar inte med den inställningen. Allt vi gör granskas - och det är rätt. Men granskas verkligen rätt saker? Motioner går att räkna och därför lägger många människor tid och kraft på saker som inte ens är tänkta att gå igenom för att inte hängas i lokaltidningen. Det finns röster som vill att alla riksdagsledamöters tillgångar och skulder ska redovisas offentligt. Närstående också, för annars är det ju ingen idé. Samtidigt stängs Ratsit av integritetsskäl. Andra vill göra listor över officiella lobbyister. Så alla som pratar med oss ska registreras.

Någon har föreslagit att riksdagen skulle ha människor som vi politiker skulle "låna" från riksdagsbiblioteket för att prata med och bryta fördomar. Uppenbarligen är tvärt om viktigare.

Vem tror att vi som sysslar med politik är elaka människor som bara vill maktmaximera men samtidigt är utan vilja och som rön i vinden för lobbyister och andras påverkan eftersom vi lever som i en säck utan kontakt med omvärlden?

Jaha. Hej fördomar!

Och nu är de värsta fördomarna sanktionerade av Magdalena Ribbing, högsta ort för uppförande. Så vem vill bli politiker?