måndag 10 december 2007

Relativism

Hunden Hjördis fick problem med ena ögat i förra veckan. Det lyser rött och ser ut som onda ögat när hon ligger och blänger.

Idag är hon på operation för en justering av tårkanalen. Ingen vårdkö här inte.

Och hade Göran Persson varit en labrador hade han fått höftoperationen inom fyra dagar och sluppit halta runt och ha ont. Det är en billig poäng. Men förra veckan, eller veckan innan, hade vi en debatt här i huset om det ska vara tillåtet att erbjuda barn vård, utanför landstingens olika system.

Det finns alltså människor som vill förbjuda att människor väljer andra alternativ än landstingen - även fast de platserna inte hade funnits hos landstingen och de som använder platserna betalar helt själva.

De låtsas att det är ett nollsummespel, alltså att det finns ett fixerat antal vårdplatser och ett fixerat antal pengar som går till vården. De låtsas att någon tar vård från någon annan, "köper sig före" trots att den vården inte hade funnits alls i systemen vi har och nu blir det alltså färre i kö hos landstingen.

Allt är verkligen relativt.

1 kommentar:

Per sa...

Hej! Jag håller med dig om att det måste finnas privata alternativ. Eftersom jag själv jobbar i ett landsting och har inblick i vårdköerna så inser jag att landstingen är för stora och svåradministrativa.

Hälsningar

Per