söndag 18 november 2007

Poliser, poliser, poliser

Människor börjar samlas utanför kongresscentret mitt emot hotellet. Det är poliser överallt. Piketer med galler kring fönsterna. Poliser längs vägen. Poliser i uniform. Poliser i civila kläder. Poliser på små fyrhjulingar.
- Det här är nog det mest övervakade ni kommer att vara någonsin säger Leif, den svenska representationen, vår ciceron som följt med och förklarat och berättat om allt vi behöver veta. Vilken klippa. I morse åkte vi på utflykt till ett mosaikmuseum. Vi hann också in i souken, marknaden. Lite svårshoppat. Tittade på en träkamel till julkrubban men fegade ur själva prutningen.

Antagligen kommer presidenten Abidine att inviga hela kongressen. Han är Tunisiens andra president genom tiderna. Den sjunde november firades hans 20-årsdag som president.

Alla offentliga byggnader är prydda av små flaggor, vepor och även större bilder av presidenten från firandet. En mörkhårig stilig man som ler stadsmannamässigt. Bilderna är tagna för många år sen.

Redan har konstitutionen ändrats två gånger så att han kan sitta kvar. Han kandiderar nu till 2009. Då funderar de också på att ändra inkvoteringen av oppositionspartierna från 20 procent av platserna i parlamentet till 25 procent.

Förresten, det finns en annan anledning till alla dessa poliser. Ryktet går att Khadaffi kanske kommer förbi.

Inga kommentarer: