fredag 14 december 2007

Let's talk about fastighetsskatt

Riksdagen debatterar fastighetsskatten om några timmar. Mats G Nilsson och jag har en brännpunktsartikel på temat, "bra start men vi måste göra bättre" i Svenskan i dag.

De rubriksätter med en av de konstiga effekterna: det blir dyrare för stockholmare som köper billigare bostäder på grund av de nya uppskovsreglerna, hela vinsten får inte längre uppskov och det blir sämre regler för hur mycket uppskov som du kan ta med dig vid köp av billigare bostad.

Vi har ett system som inte tar hänsyn till att stockholmare är miljonärer på pappret men att det inte är så enkelt att casha in. När du säljer går ju pengarna till nästa boende. De nya uppskovsreglerna blev en flyttskatt.

Det nya förslaget är bättre än det gamla, så det här är en start på en förändring.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att ni missar att det handlar om en reducering av ett uppskov - det naturliga vore ju att skatten faktiskt skulle betalas på vinster vid bostadsförsäljningar. Det skulle dessutom vara ett enkelt och förutsägbart system.

Uppskovssystemet är ett sätt för staten att låna ut pengar till enskilda, något som rimligen inte är en statlig huvuduppgift utan snarare något för bankerna.

Som uppskovet nu blir efter regeringens förslag har beslutats så blir det enbart ett krångel - ta bort skiten!

Lagergren sa...

Tack tack tack! Ni fick med allt från att det är en flyttskatt på Stockholmare till det att Per Nuder kommer att chockhöja "räntan" om tre år när ni åker ut. Jag blev så glad när jag läste er debattartikel över morgonkaffet. Det FINNS politiker som tycker som jag.

De flesta länder i EU har ingen som helst reavinstskatt på boende på den adress man är skriven. Om så var fallet även i Sverige så skulle kanske folk flytta till jobb. Varför debatteras inte detta?

Hur stor är majoriteten i riksdagen för att anta förslaget på måndag? Kommer ni att rösta emot eller kommer ni att lyda partipiskan?

Anonym sa...

S-marineringen sitter i sanning oerhört djupt. Paradigmen att "..det ska finansieras inom systemet" är ett utomordentligt talande bevis på detta. Sverige ÄR i akut behov av total renovering, from the top to the bottom, och det är synnerligen märkligt om Ni tror att detta ska kunna åstadkommas med sossemarinerat 'tänk.'
Go Figure, please!
Mvh/TJ