onsdag 14 november 2007

Fettskatten är död men det rycker i köttskatten

I januari lagom till nyårslöften och önskan att vara bättre människor kommer en rapport om köttskatt. Dagens miljö skriver om det här. Miljö-Jan från LRF är voice of reason.

Köttskatt liknar fettskatten som Göran Greider lanserade för länge sen. Han testade också förslaget att på politisk väg avskaffa julen för få bort julmaten. Fettskatteförslaget fick skumma konsekvenser, om bara själva fettinnehållet beskattas blir skatten på olivolja högre än på späck.

Vad är det som gör att vänsterpolitiken dyker upp så fort det handlar om miljö och hälsa? Förslag på skatter, pålagor och tagelskjortor ska visa handlingskraft på något sätt. Bara skattens begränsande verkan används. Det kollektiva dåliga samvetet ska skattas bort hela tiden. Men enbart piskor funkar inte. In med morötterna. Var är kraven på momsbefriade grönsaker?

3 kommentarer:

Janne Pettersson sa...

Nu är du orättvis. Sänkt och/eller slopad matmoms är en gammal paradfråga för vänsterpartiet och dess föregångare vpk.

Fia sa...

Nja - de ville ju senast ha enhetligt moms för allt. Som skulle hamna på 21,5 procent eller något sånt. Och här i huset är inte vänstern kända för sina skattesänkningsförslag... Det kanske var bättre förr?

Anonym sa...

Pa den tiden da Goran Greidet satt pa sin favorit-olhall pa Soder brukade jag reta honom for att han var fet. "Vansterns Svullo" hade nagon sagt om honom och jag vidarebefordrade det med gladje. Gladjen var dock inte delad. Kanske hans fetskatt-forslag var ett forsok till redemption.