onsdag 19 december 2007

Kock-Fredrik vs älgtunga

Hann inte riktigt med att skriva om Miljö- och jordbruksutskottets traditionella julfest. Den blev mycket lyckad.

Som inledning fick vi besök från Restaurangakademin. Det var vår överraskning. Och alla blev så överraskade.
- Åh, jag ska ju till din restaurang imorgon, sa ordförande Anders förvånat när Eva och jag hämtat stjärnkocken Fredrik Eriksson och lett honom genom Riksdagshuset Östras korridorer.

Hanna Halpern, vd för Restaurangakademin och general för Årets kock och Fredrik Eriksson som är kreativ ledare för kök och långsiktiga strategier talade om mattrender. Akademin startade 1985. Minns ni den svenska maten då? Inte så kul. Avocado var lyx. Vi har kommit långt sen dess. Nu gäller det lokala, det äkta och genuina. De talar länge och insatt och det är otroligt inspirerande. Utskottet fastnar ofta i de rena produktionsdelarna av livsmedel. Vi hinner aldrig till matglädjen.

Det var första gången i världshistorien som utskottet suttit stilla, tysta och inte petat på sina telefoner på en halvtimme. Så många har kommit och tackat efteråt och tyckt att det var väldigt bra. Nu har vi lagt ribban. Undrar vad männen i utskottet ska kontra med nästa år?

Hanna, Fredrik och försäljnings- och marknadsbossen Markus hade med sig tilltugg till glöggen. En underbar mjuk pepparkaka med en grönmögeloströra inuti. Och en ankleverpastej på en liten brioche med en fikonmarmelad till. Vi blev knäsvaga.

Och Fredrik smakade modigt på älgtungan på vägen ut.

Inga kommentarer: