måndag 23 augusti 2010

Tio pumpar och 240 miljoner till byråkrati

Ok, klimatpolitiken vi väntat på så länge från S, V och Mp blev till slut:
  • Ett kommunalt investeringsprogram. I det gamla gick fyra av tio kronor till byråkrati. Jag är alltid emot att lägga skattepengar på omställning som är lönsam. Följer de sin gamla politik går alltså ungefär 240 av de 600 miljonerna till administration. 
  • En biogasstrategi. Fint. Och vi håller ju på med det.
  • Bidrag till biogaspunpar. Det här är kul, de lägger 30 miljoner till biogaspumpar. Det blir ungefär tio stycken pumpar.
  • Konverteringsbidrag för att bygga om bilar. Fattar inte att de vill ge bidrag för att bevara en av de tyngsta och törstigaste flottorna. Energieffektivitet är det nya gröna, kom igen!
  • Ett ROT-avdrag för några. De tar ju bort det gamla och villkorar ett nytt avdrag med klimatnytta. Lycka till med gränsdragningen. Men det är positivt att de föreslår ett avdrag! Bra tänkt. Synd att det inte blir för alla. Och hur blir det när de inför fastighetsskatt igen, du straffas dirket för värmepumpar, tilläggsisolering och treglasfönster.
  • Nettomätning av el. Klart intressant men överger S, V och Mp alla stödsystem vi har då? Eller ska det dubbelstyras? Hur lirar det här förslaget med elcertifikatssystemet? Funkar det med näten? Vad kostar det? Finns pengar att bygga ut smartgrids eller i allafall elnätssystem och mätare som klarar det här?
Det blev ett stort jaha. Var det här allt från deras arbetsgrupp eller är det valmanifest?

Alliansarbetsgruppen för miljö och klimat hittar du här.

Inga kommentarer: