måndag 23 augusti 2010

Äntligen lite ideologi i valrörelsen

I morse efter att jag lämnat hunden på dagis cyklade jag via centralen och mötte duktiga kampanjmoderater som delar ut information om butlerförslaget. "Varför butler för vissa när RUT finns för alla? "

En helt rimlig fråga.

Vi har skrattat mycket åt de socialdemokratiska förslagen som skulle vinna röster från stan. Förutom det rent dumma i att försöka styra butlerkonsumtionen politiskt och genusaspekterna på att S hellre gynnar mäns företagande än kvinnors så kokar det ned till ideologi.

Alla ser att människor i storstäder har problem och utmaningar med att få livet att hålla ihop. Check. Men det intressanta är synen på lösningarna. Här skiljer vi oss.

Socialdemokrater vill identifiera en svag grupp: stressade Stockholmare som åker tunnelbana. Men hamnar direkt i diskussionen om gruppen istället för problemet. Är det bara i städer som stressen finns? Eller i tunnelbanan? Nynäshamnsborna då, som har pendeltåg men inte tunnelbana? Samma med Spångaborna. Honnörsorden "riktade satsningar" funkar dåligt på en så bred grupp som Stockholmare i tunnelbanan.

Vad gör vi för att lösa samma problem? Jo ett ROT-avdrag och ett RUT-avdrag för alla. Du som är stressad får det, och du som inte vill bli stressad får det. Och jobben ökar. Då ökar pengarna till välfärden också. Dessutom får du behålla mer av din lön eftersom vi har råd att sänka skatten.

Vi tror inte att vi kan lösa människors vardag åt dem. Men vi ger verktygen. Det är skillnaden på vänster och höger.

Jag ser att Socialdemokraterna försöker rädda det de kan från förslagen. Ibland låter det värre när du klampar runt i klaveret än när du ställde dig där från början. Nu förklarade Ilja Bataljan att de gärna vill ha fler bankomater i tunnelbanan.

Samtidigt har SL kämpat hårt för att få bort kontanterna ur kollektivtrafiken. På grund av rånrisken.

Ps. En rest från mitt gamla jobb på ICA, men du vet väl att du kan ta ut pengar i ICA-butiken? Varma, säkra och upplysta bankomater.

Inga kommentarer: