fredag 13 augusti 2010

Svar på tal till Mp från Sodexo

Sodexo är arga och skickar pressmeddelande. Där skriver de bland annat att de är stolta över sina medarbetare och att kompetens kan mätas på fler sätt än i akademiska poäng. Men så bra skrivet. Det är viktigt att fortsätta vara stolta över sina medarbetare och det arbete de gör, särskilt när retoriken från vänstersidan skalas upp nu i valrörelsen.

Men några saker som jag blev positivt förvånad över, som står i pressmeddelandet:

  • Andelen ekologiskt är en fjärdedel.
  • De har minskat matsvinnet med 80 ton mat per år. Tidigare hamnade stora mängder mat i soporna innan de ens nådde fram till patienterna. Minskningen motsvarar ett normaltstort akutsjukhus årliga konsumtion av patientmat.
  • Matavfallet används. På Danderyds sjukhus går allt matavfall till rötning och framställning av biogas. Deras målsättning är att införa det på samtliga sjukhus.
  • Från 2011 kommer all mat till sjukhusen att köras ut med biogasdriven lastbil.
  • Alla pannbiffar, köttbullar och kryddblandningar är ekologiska. 
  • Sodexo var först i branschen med att utesluta all fisk som är upptagen på Världsnaturfondens röda lista över utrotningshotade arter.
  • Färska grönsaker och bröd köps från lokala underleverantörer.
Ett citat är intressant:
I media framhålls ofta patienternas missnöje med maten. Faktum är att i den senaste enkäten anser 69 procent av patienterna att maten smakar bra. Det är bra men inte tillräckligt bra. Tillsammans med uppdragsgivaren tar vi fram en handlingsplan för varje fråga som inte får tillräckligt bra resultat i enkätundersökningen. Synpunkter från patienter och sjukvårdspersonal är självklart värdefulla i förbättringsarbetet.
Sen handlar pressmeddelandet också om mathygien, tillagningsmetoder och att maten är sammansatt av dietister och kockar. Allt näringsvärdesberäknat efter vad Livsmedelsverket rekommenderar för patienter beroende på sjukdomsgrad, behov och ålder. Företaget har kontroll på alla ingredienser och ursprunget. Innehållsförteckningarna finns här. Men det är vad vi förväntar oss av ett stort matföretag.

Uppdaterat: jag hade stavat Sodexo lite liberalt. Ursäkta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men hallå! Det är väl ändå Sodexo eller förrut Sodexho m3ed "h" på ett annat ställe

Anonym sa...

Bästa Sofia A. Du vet väl att Sodexho tvingas lägga extra proteinpulver i "svarta lådan" för att uppnå acceptabelt näringsvärde i maten som skall serveras patienterna?!? Hur vore det om de satsade på riktiga råvaror i stället? Anna-Lena Johansson

Anonym sa...

Jaså, det är cencur på den här sidan. Du vågar inte ta in min kommentar? Anna-Lena Johansson

Fia sa...

Hej Anna-Lena, det är ingen censur, men jag modererar kommentarerna. Nä, jag visste inte om proteinpulvret - bra med källa på den uppgiften. Har du? Jag uppfattar det som att deras mening är att de använder bra råvaror. 25 procent ekologiskt var nytt för mig.

Magga sa...

Detta visar ju att Sodexho inte förstår kritiken! Visst Ekologisk är bra och mycket pk! Men när råvaran misshandlas till en smaklös oaptitlig sörja då spelar det faktiskt ingen roll om den var ekologisk eller ej, utan då känns det mest som slöseri med pengar! Även ekologiska råvaror måste tillagas med kärlek!

Anonym sa...

Hallå Magga!
Håller med dig i stort men stopp på denna punkt: det spelar kanske ingen roll för patienten om råvaran var ekologisk från början, om den förstörts i hanteringen sedan. Men för JORDEN är det enormt viktigt! Samhällsekonomiskt/globalt är det konventionella jordbruket idiotiskt./Linnéa