onsdag 20 maj 2009

Miljöpartiets mardröm

Replikskiftet mellan Fredrik Reinfeldt och Peter Eriksson visar skillnaden på höger och vänster i klimatdebatten.

Peter Eriksson förklarar först att klimatnationalism inte är något bra men att åtgärder i andra länder inte fungerar eftersom det finns korruption och ineffektivitet. Han säger också att de görs "i stället för" att göra saker här hemma.

Fredrik möter och dundrar på om hur avgörande det är med överföring av resurser. Han tar upp Gunillas arbete med att klimatsäkra biståndet och hjälpa länder att utvecklas iväg från korruption. Han förklarar också, rätt animerat, att vi står för 0,2 procent av de globala utsläppen och att vi inte klarar det här själva. Miljöpartiets inställning håller inte.
- Det är inte seriöst!

Fredrik får en stark spontan applåd.

Peter Eriksson väljer att tolka att applåden är för siffran 0,2 och inte för bredsidan mot hans trovärdighet.

Det är tydligt att Miljöpartiet driver frågor om mer och fler politiska åtgärder. De pratar inte om sänkningarna. Plikten före effekten.

- Det här måste vara Miljöpartiets mardröm, säger Fredrik. Ni har fått pålästa motståndare som har ambitioner på miljöområdet.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!
Jag är studerande vid Stockholms universitet och sitter just nu med ett arbete där jag reder ut vad Sveriges olika partier säger om uranbrytningen som förser våra kärnkraftverk med bränsle. I debatten kring kärnkraft glömmer man så gärna bort den stora del i cykeln som själva brytningen efter uranet utgör. Huruvida brytningen efter uranet är nödvändigt ont, eller något som direkt bör upphöra är inte vad jag har för avsikt att diskutera. Jag är nyfiken på hur respektive parti resonerat angående urangruvorna och brytningen efter uran, hur man vägt in den delen av kärnkraftsenergiproduktionen i sitt beslut att verka för eller emot. Jag tänker inte på debatten rörande att börja med att bryta uran i Sverige, utan den "icke-debatt" som finns kring uranbrytning i andra länder, varifrån Vattenfall importerar sitt kärnbränsle.

Mycket tacksam för hjälp! Med vänliga hälsningar Charlotte Flodin

Fia sa...

Hej Charlotte! Bra fråga, och inte en särskilt enkel fråga heller. Naturligtvis är det något vi funderar på och gör avvägningar kring. Maila mig gärna med dina frågor så får du ett längre svar!