onsdag 13 maj 2009

Klimat hela dagen!

Representanter från varje parti och WWF, Naturskyddsföreningen, Röda Korset, Svenska kyrkan och SEI hade seminarium tidigare idag. Vi behöver jobba vidare med formatet. Men det blev ändå intressant.

Det konkurrerade med ett seminarium om Kina och utvecklingen plus ett om mat och klimat. Trots det var det hyfsat mycket folk, men inte så många politiker. Min roll var att sammanfatta i slutet. Ingen lek men kunde säga att det är positivt att samla flera organisationer samtidigt och erbjuda ett forum.

Klimatfrågorna är viktiga för Sverige och i EU-nämnden ser vi att den svenska linjen är tydlig och att vi är rätt ensamma.

Det globala ledarskapet handlar om att landa ett klimatavtal i Köpenhamn, det är inte säkert hur det blir och att när alla höga förväntningar mött verkligheten så är det bara att bryta ihop och gå vidare. Köpenhamnsmötet är inte slutet på en process utan början.

Det vi tar med oss från seminariet är den positiva synen och stödet för det vi gör. Och att vi uppskattar konstruktiva förslag och att lobbyister som skäller på politiker sällan kommer långt. Att kalla dem lobbyister var inte så poppis fick jag höra sen när vi stod och tuggade på den bronsålderssega mackan.

På lördag firar Naturskyddsföreningen sitt hundraårsjubileum.
- Åh. Hur kan ni lägga festen samma dag som schlagerfestivalen, frågar jag Mikael Karlsson.
- De visste inte för hundra år sen när föreningen bildades att det skulle vara schlagerfinal den 16 maj, svarar han.

Full dag. Intervju om energifrågor innan dagens första votering. Sen efter seminariet har moderaterna i Miljö- och jordbruksutskottet varit hos Johan Rockström på Stockholm Resilience Center. Vi mötte också Garry Peterson och Steve Polasky.

Votering vid fyra. Nyss klar med möte. Missar tyvärr både Christoffer Järkeborns kick off och föreningen Globes styrelsemöte.

Inga kommentarer: