fredag 5 februari 2010

We hate it when our friends become successful

Vi ska inte ta om hela vem-tar-vem-cirkusen från i höstas. Men det finns två stora frågor kvar nu när alternativen formerar sig till valet.

Den ena frågan är hur mycket kannibalism i det rödgröna som Socialdemokraterna accepterar. Var går gränsen? De brukade vara det största partiet och de förhandlar - eller låter bli att förhandla - som det största partiet. Hur mycket grön framgång klarar en stressad socialdemokrati?

Socialdemokraternas partistrateger ser samma siffror som vi: det är enkelt för väljarna att gå lite modernare och vänsterut mot Mp. De som inte vill vänster väljer oss.

Alla de klassiska vänstersocialdemokrater som talade för att Vänsterpartiet måste med i det rödgröna samarbetet delar inte Miljöpartiets ideal. S-väljare som inte gillar Mona Sahlin och Wanja Lundby Wedin kan gå långt vänsterut mot V men tar snarare ett snedsteg till Sd.

Hittills har socialdemokratin legat lågt. Men de är inte uträknade.

Den andra frågan är om inte Miljöpartiet har valt fel vänner. De kommunicerar grejer de inte har skuggan av en chans att leverera. En röst på Mp är i blockpolitikens värld en röst på Mona Sahlin. Och hon kommer inte att genomföra det som Mp vill.

Två kollegor skriver om det i dagens Kvällsposten.

Bland annat skriver de så här:
MP har i riksdagen föreslagit 50 miljoner kronor för ett branschprogram för miljöteknik. Det låter ju bra. Samtidigt genomför regeringen en satsning på 150 miljoner kronor per år 2008- 2010 för utveckling och ökad konkurrenskraft för svensk miljöteknik. Är det verkligen läge för MP att kritisera regeringens politik?


Om MP vill sänka företagarskatterna så har de verkligen valt sina vänner illa. S och V står för en företagarfientlig politik som tar med ena handen och i bästa fall ger med den andra. Vill företagare bli högt beskattade bidragstagare?

Moderaternas ambitioner är tydliga. Det ska vara lönsamt att vara företagare och att anställa. Arbetsgivaravgifterna ska sänkas ytterligare

4 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Vi måste sluta vara så enkelspåriga.

Näringslivet är problemet och inte lösningen.

Vi kan se detta tydligt genom att vi ser att alltfler av de som tar examen från universitet och högskolor trillar i utanförskap efter examen därför att Sveriges arbetsgivare och då speciellt de inom privat sektor sorterar bort eller snarare diskriminerar bort "etniska svenskar" bara på grund av deras utbildningsbakgrund.

Det är en skam för nationen att vi inte diskuterar den bortsortering och bortdiskriminering som drabbar nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker.

Många med mig känner att de har ingen framtid vare sig i Sverige eller EU, utan många känner sig tvingade att emigrera/utvandra till länder utanför EU för att slippa bli just bortsorterade och bortdiskriminerade bara på grund av sin utbildningsbakgrund.

Vi ser att detta också går ner i åldrarna. Alltfler söker sig istället till grundskolan och gymnasiet i USA eller Kanada istället för att gå i skola i Sverige.

Detta för att de känner sig varken önskvärda eller välkomna i sitt eget land längre.

Det är inom flera sektorer i samhället vi ser detta fenomen.

Vi ser tex alltfler unga idrottskillar och flickor som vänder Sverige ryggen för i Sverige blir de inte accepterade. Vill man framåt och tror på sig själv så blir man utstött och utfryst i Sverige. Vi ser tex hur alltfler unga hockeykillar drar från Sverige och istället väljer vägen via OHL, WHL, QMJHL, US High School, College och Universitet därför att vi unga får aldrig chansen i Sverige därför att vi sorteras bort och diskrimineras bort på olika sätt.

Ungdomar ser sin framtid i andra länder utanför EU istället, där man blir accepterad och inte diskriminerad och bortsorterad och utsatt för påtvingad social och ekonomisk exkludering och psykisk tortyr vilket är fallet i Sverige.

Mvh

Mikael

Fia sa...

Hej Mikael, hur menar du att arbetsgivare skulle diskriminera bort etniska svenskar - för att de har utbildning?

Det senare du beskriver är nog jantelagen och den behöver vi alla arbeta med. Stötta även de duktiga.

Tharand sa...

Sofia, du skriver att mp har valt sina vänner. Ser du verkligen inte själv att Alliansen har berövat mp möjligheten att samarbeta med t.ex. c och fp. Så sent som 2002 var det mycket nära en minoritetsregering med Lars Leijonborg som statsminister men Maud Olofsson fegade ur.

Det är ni i Alliansen som har valt åt oss väljare och därmed berövat oss en del av vår demokratiska makt. Jag hade hellre sett mp samarbeta med fp och c än med v men tyvärr har ni politiker på förhand gjort upp FÖRE valet utan att ge oss väljare möjlighet att säga hur vi vill att mandaten i riksdagen ska fördelas. Först EFTER valet är det befogat att se vilka man har mandat att bilda regering tillsammans med.

Det är en mycket farlig utveckling och många av oss som skulle kunna tänka sig rösta på borgerliga partier röstar istället på mp eftersom de är det enda demokratiska alternativet för oss som vill protestera mot både Alliansen och Mona Sahlin.

Fia sa...

Hej Tharand! Jag vill inte göra dig ledsen men en röst på Mp är en röst på Mona Sahlin.

Det är ärligt att redan innan valet berätta vem man vill samarbeta med och vad vi ska göra. Det är demokratiskt. Mp är ett vänsterparti i många frågor men med liberala inslag vad gäller skatt på arbete - ibland - och friskolor. Dessutom också bland vissa av grundlagsfrågorna. Jag tror vi kan samarbeta i den praktiska politiken, men nu har de valt S och V som samarbetsparti så de förflyttar sig en bra bit på den politiska skalan.