fredag 12 februari 2010

Direkt från framsidan

Inte bara moderater börjar syna Miljöpartiet i sömmarna. Rickard från CUF skriver här om hur Miljöpartiet lierar sig med Vänsterpartiet i rikets andra största stad.

Vänsterpartiet vill att den som har högst bruttolön i kommunen inte får ha mer än fyra gånger så hög lön som den med lägst. Miljöpartiet hänger på. Inte alls särskilt liberalt. Och vänsterpartiet och Miljöpartiet pratar bruttolön - alltså siffran innan skatt, istället för nettolön - alltså siffran efter skatt. Nettolönen är vad som spelar roll.
- Du sätter inte mjölk på bordet med bruttolönen, som Fredrik skulle säga.

De motiverar förslaget att klämma ihop lönerna med att:
Konsekvensen av förslaget kommer att innebära en lönepolicy där faktorer som kompetens, utbud/efterfrågan på arbetskraft och prestation får en mindre synlig löneeffekt. Istället kommer de timmar som den anställde lägger ner på sitt arbete att vara en tydligare faktor för vilken lön som erhålls.

Rickard konstaterar det är självklart att ingen får lön hur som helst. Insatsen avgör lönen, inte ett standardmässigt procentuellt påslag varje år. Ett sånt system skapar ojämlikhet och cementerar löneskillnader.

Det handlar om grundläggande ekonomi. Tre procent av mycket är ju mer än tre procent av lite. Det går inte göra lönekarriär genom att få kollektiva procentuella löneökningar varje år oavsett hur kompetent någon än är.

En centerpartist som dels analyserar Mp:s vänstersympatier och dels enkelt svänger sig med ordet "cementeras" så bra måste lyftas tycker jag!


Tipstack till Sebastian!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan inte annat än tacka för berömmet från en riksdagsledamot :-)