fredag 10 oktober 2008

Moderator + Mp = sant

I förmiddags var jag med i panelen på en märklig debatt hos UFS om EU och miljön och det globala klimatavtalet. Ämnet var Sveriges och EUs roll i de globala klimatförhandlingarna. Men nu i efterhand är jag lite osäker på hur väl alla kände till upplägget. Schemat var lite försenat, men det är sånt som kan hända. Vi fick kaffe innan.

Först inledde vältataliga och extremt kunniga Lars-Erik Liljelund och målade en ganska mörk bild av de globala förhandlingarna. Moderator Dennis Pamlin från WWF startade igång paneldebatten genom att ge ordet till panelen i skönhetsordning. Först att tala blev då Maria Wetterstrand från Miljöpartiet.
- Strålande, säger Dennis när Maria talat. Sen kastar han in en fråga om vi kunde säga två städer i Kina och två stora företag. Sen kom Stefan Fölster från Svenskt Näringsliv. Han svarar inte på frågan om Kina utan han håller sig till sina budskap.

När jag fick ordet inledde jag med att säga något kort om att vi, Maria och jag, pratat innan om att det kan finnas en viss könsaspekt på hur länge de olika paneldeltagarna talar. (Och ja, det blev en tydlig skillnad.) Särskilt som Dennis inte styr debatten med järnhand. Jag berättar om Christian Holm som just kommit tillbaka från Kina där han varit i Chong Ching, med reservation för stavningen. En stad i tillväxt där skyskrapor byggs överallt och där de redan har nio miljoner invånare. Sen svarade jag på de otroligt relevanta frågorna om vad Sverige bör göra för att klimatförhandlingarna inte ska haverera. Försöker hålla mig till min tid. Glömde bort den andra frågan men fick komma in i trettio sekunder för att förklara hur vi ska lyfta klimatfrågorna genom att låta alla politiker ta ansvar. Klimat är inte enbart en fråga för miljöministrar utan för stadsministrar och premiärministrar.

Intressant var också att moderator-Dennis plötsligt gav sig in i debatten och rostade Svenskt Näringsliv. Annars brukar det vara Mikael Karlssons paradnummer.

Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen hinner för övrigt kolla via sin dator efter två kinesiska stora företag och tar upp två städer till. Han talar länge när han får ordet. Han tycker att Maria och jag kan komma överens och visst är det så. Vi har ingenting emot varandra och kan säkert förhandla. Men sen säger han att vi egentligen tycker lika och insinuerar att vi borde sluta vara osams om småsaker som att Miljöpartiet bytt åsikt i EU-frågan.
- Jag har inte sagt ett ljud om att de har bytt åsikt i EU-frågan, protesterar jag. Debatten blir väldigt hackig eftersom politiken och intresseorganisationerna delar på tiden och det inte blir några direkta debatter utan fristående inlägg. Det blir lite märkligt.

Jag försöker i runda två komma in efter Maria istället för att Stefan ska in direkt efter och reta upp Mikael som då får replik och då får inte jag prata. Det går hyfsat. Jag talar om vad politikens uppgift är, att skapa bra regler, kratta för uppfinnare, värna äganderätten och se till att frihandeln funkar. Och stödja forskningen. Men senare går Maria i opposition mot forskning som ska få fram en enda ersättning till oljan. Jag vill svara att det är inget vi heller tror på. Det är ingen som tror det finns. Så det passar jag på att möta nästa gång jag får ordet eftersom debatten då raskt gått över till frågor från publiken.

Det kom tre bra frågor från publiken. Hur ska det globala avtalet verkligen bli av, där Peter Kleen från Global utmaning har ett rätt uttömmande svar. Sen frågas det om vad som händer med flyget och vad tror vi om energi och kärnkraft. Jag svarar kortfattat om att flyget måste in i handeln med utsläppsrätter och att flygskatt är en rätt dålig end of pipe-lösning som minskar resandet men inte förändrar branschen och förklarar moderaternas teknikneutrala hållning att vi gillar alla kraftslag. Andra talar mer.

Mikael Karlsson talar nog längst av alla men han förklarar ändå att patriarkatets sammanbrott är bra för miljön. Javisst.

När vi avslutat tackar vi varandra och småpratar.
- Jag älskar dig, säger Dennis Pamlin till Maria Wetterstrand.

Debatten filmades, förutom slutkommentarerna, och kommer på SVT24 någon gång i framtiden.

2 kommentarer:

Janne Pettersson sa...

Verkar som om vissa paneldeltagare hade druckit innan.

Fia sa...

Tror inte det. Men det var en konstig debatt. Väldigt skumt.