tisdag 27 juli 2010

Alliansen klarar miljöpolitiken

Så trist att DN skriver en märklig artikel som är rubriksatt som att vi inte levererar på miljöområdet. Nä, Alliansen som regerat de senaste fyra åren har inte helt kunna leverera färdiga lösningar på alla miljömål som S-regering efter S-regering struntat i. Det är ju sant. Men en riktig granskning visar att vi kickat igång politiken på miljöområdet. Bara det att vi höjt budgeten med en tredjedel, från 15 miljarder till 20 miljarder, trots en eknomisk kris säger ju att frågorna är prioriterade.

Vi når skogsmålet, det hade inte de andra kunnat göra i sin snigeltakt. Och vi har en samlad havsmiljöpolitik på plats. Den fanns inte förr. Och vi har en samlad klimat och energipolitik där utsläppsmålet gått från minus fyra till minus 40 procent för Sverige.

Och vad är det där för första mening om Fredrik? Källan till det måste vara det läckta pappret från Mp, det första riktiga bottennappet i valrörelsen. Det pappret har ju genererat den här magsura artikeln.

Jobbfrågan dominerade 2006. Nu försöker våra politiska motståndare säga att vi inte gillar miljön. Och som argument - trots att vi levererat mer än någon annan regering - kommer ett enskilt citat från Fredrik när han svarar på frågan om miljön ändå inte är viktigaste efter en aplång diskussion om jobbfrågan i det val som mer än något annat handlade om jobben. Kom igen nu. Lite intellektuell hederlighet om jag får be. Är det så vi jobbar i den här valrörelsen kanske Mp måste svara på varför de vill ut ur EU och dessutom avskaffa bankväsendet.

4 kommentarer:

Tomas M sa...

Du missade att kommenterar Naturskyddsföreningen tydliga bedömning om alliansens miljöpolitik:
"– Vi har undersökt regeringar ur miljösynpunkt sedan 80-talet. Det här är en av de sämsta som vi sett. Tidigare har man gått framåt men i för låg hastighet. Det är sällan man gjort så många bakåtsteg som under den här perioden, säger Svante Axelsson."

Hur går det ihop med din rubrik "alliansen klarar miljöpolitiken"?

Fia sa...

Hej Tomas! Nej, visst kommenterade jag inte Svantes sägning. Jag tycker den är olycklig och det gör mig ledsen att SNF väljer politisk sida så tydligt. Klimatpolitiken, havspolitiken och för första gången en koppling till biståndspolitiken är sjumilakliv. Urtrist att Svante väljer att säga så helt enkelt. Men det kommer mera - en enkät från SNF som vi får anledning att diskutera.

Tomas M sa...

Så du menar att det inte ligger något i Svantes uttalande? Att det bara är ett ställningstagande från hans eller SNF:s sida för en rödgrön regering, eller iaf mot en alliansregering?

Fia sa...

Hej Tomas! Det är ett väldigt politiskt uttalande från en företrädare för en förening som säger sig vara opolitisk. Och det gör mig ledsen. Hela enkäten var väldigt politisk till vänsterpartiernas fördel. Vad vi levererat genom att klimatsäkra biståndet. Och det gröna skatteskiftet fanns inte med till exempel utan en krystad fråga som omdefinierar skatteväxling. Det är tråkigt när SNF bara mäter några grejer.