söndag 27 september 2009

Fem snabba om miljön

DN:s ledarsida presenterar idag fem punkter för miljön. Det blir rätt övergripande med så korta texter och jag noterar att miljön kom sist av alla frågor i serien.

Nummer ett handlar om att använda naturresurserna bättre, produktion får större tyngd än bevarande i den här texten, det är en rejält kastad handske mot Naturskyddsföreningens linje.

Nummer två är lite orättvis mot slutet. Den börjar kalasbra och skriver om det vi brukar kalla mest miljö för pengarna, alltså kostnadseffektivitet. Men mot slutet petas det in ett par rader om att regeringens miljöbilspolitik är ett genant misslyckande med hänsyn till etanolbilarna. Men de skriver inte vilken regering som misslyckats. Svensk bilpark är ju inte tre år gammal och framreglerad av Alliansen. Den samlade bilparken är mycket äldre och innhåller en rejäl dos av hållbara, tunga och törstiga bilar från Saab och Volvo. Bilarna vi kör är en direkt effekt av socialdemokraternas gamla politik och framförallt förmånsbeskattningen. Det vi gör nu genom forskning, handlingsplanen för en koldioxidfri bilpark, bonusar och skattebefrielse är att fylla på med bättre bilar. Men om DN är arga för pumplagen som Mp drev igenom tycker jag att DN borde säga det.

Punkt tre till fem känns däremot helt rätta och rimliga även om texten om kärnkraft tyvärr lutar sig mot argumentet att vindkraft inte kan ersätta kärnkraft. Det är ju så mossigt att ställa kraftslagen mot varandra, vi behöver en mångfald och det är inget nollsummespel.

2 kommentarer: