söndag 1 februari 2009

Stwixdag

Socialdemokraterna, eller egentligen socialdemokrater som arbetar med Almedalsbloggen, har startat en tjänst som heter Twixdagen som ska samla riksdagens twitter. Politikerbloggen berättar om den här. Den lanserades nu under socialdemokraternas framtidsdagar.

Kan bli bra. Men känner oro för hur intressant det är att ha en heltwittrande riksdag. För normala människor menar jag, inte för andra politiker. Vilken väljare bryr sig om heltidspolitikern Anders Ygeman håller ett seminarium för sina egna partikamrater?

Det talas om Obamakampanjen som föredöme, men en twittrande George W eller McCain hade inte hjälpt upp valresultatet.

Det är så lätt att hamna i fällan att fästa sig vid informationsmediet före budskapet.

Och apropå valet av informationskanal, plockas förresten jaiku in? Eller bloggy?

Twitter är som vilken informationskanal som helst: intressant när budskapen är intressanta och sanna eller åtminstone relevanta. S borde lärt sig läxan efter de bombat med sin ekoblogg som de ödmjukt kallat världens viktigaste fråga.

6 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Sofia, varken Almedalsbloggen eller Sveriges Twixdag är några socialdemokratiska angelägenheter - trots att två av initiativtagarna (Magnus Ljungkvist och undertecknad) råkar vara sossar. Ambitionen med båda satsningarna är att öka insynen i politiken; såväl i form av tal, möten och seminarier som korta statusuppdateringar.

Du har förstås rätt i att genomsnittsvenskens intresse för när ni folkvalda deltar i partiinterna aktiviteter sannolikt är lågt - men det är ju upp till ledamöterna själva att välja vad de använder en kanal som Twitter till. På 140 tecken kan man också efterlysa och ta emot synpunkter på en aktuell fråga, bjuda in till ett öppet möte eller nästa vad som helst.

Och det faktum att lanseringen av Twixdagen sammanföll med socialdemokraternas framtidsdagar (liksom, för övrigt, kd:s kommundagar) hängde framförallt ihop med att vi blev klara med det tekniska just då.

Sist men inte minst så har vi valt att hålla koll på Twitter eftersom det är den största kanalen för mikronbloggande just nu och den där vi hittade flest riksdagsledamöter.

Wille sa...

Först och främst är det väl högst frivilligt att twittra.

För det andra ser jag ett värde i det: ge den ansiktslösa politiken ett mänskligt ansikte, öka transparens, och kanske ge lite inblick i hur saker fungerar och vilka resonemang som ligger bakom beslut.

Transparens och mänsklighet, eller bristen därav är antagligen ett par av de stora orsakerna till det utbredda politikerföraktet. Politiken är en ansiktslös sörja som vanligt folk bara får inblick i via tv rutan vart fjärde år.

Anonym sa...

Du har visserligen rätt att de som i jobbat mest med Twixdagen är socialdemokrater. Men Almedalsbloggen är långt från socialdemokratisk. Och jag tycker nog du är lite orättvis...

Fia sa...

Hej Jona Wille och Stina! Jag vet att hela Almedalsbloggen inte är socialdemokrater - tvärtom är det ett av de få tvärpolitiska projekten som funkar. Hurra för det. Och bra att ni förtydligade det opolitiska och varför bara Twitter. Hm. Jag tycker inte att jag är orättvis, faktiskt. Allt som gör att politik inte är en ansiktslös sörja är ju bra, "kan bli bra" skrev jag ju men min oro var att det raskt blev en sörja av felstavade hyllningar till socialdemokraternas framtidsdagar. Och vad blir det när inte framtidsdagarna ger material att twittra om? Men det är ju enkelt att motbevisa mig om det funkar! Och ekobloggen blev ett rejält misslyckande just för att de fäst sig vid formen och inte innehållet.

Anonym sa...

Det är ju i sig en nyhet att våra riksdagsledamöter är så förfärligt dåliga på svenska. Och om majoriteten råkar vara socialdemokrater bör du väl bara jubla?

Poängen med twixdagen är att visa vilka som finns där och vad de gör. Samt förstås sätta press på de som inte är där att börja. Men konceptet kommer att fortsätta utvecklas.

//Stina

Fia sa...

Hmmm. Stina, du har en poäng. Men jag är inte så skadeglad av mig. Fast...kanske ska vi anmäla dem till Janne Björklund. Han kommer få spel... :)