lördag 28 februari 2009

I stället för choklad


På kudden ligger ett litet kuvert med en liten urklippt pappersfigur. Klockan är halv tio på kvällen här i Chongqing, precis som i resten av landet, alla har samma tidszon. Vi har ätit middag med Connie från det som bäst översatts med det lokala utrikesdepartementet. Hon fick sitt namn från sin lärare i engelska och förklarar att alla unga har ett västerländskt namn också. En av receptionisterna heter Apple.
Är lite trött, vi reste länge. Tappade sex timmar. Plus tre timmar sent och missad transfer med ytterligare två.
Hittade kinesiska idol på tv. Och motsvarigheten till Stefan och Krister på en annan kanal. Vissa saker är universiella. Tydligen.

Äntligen i Beijing


Tre timmar sena. Sovit sittande. Obegripligt dålig tysk bilfilm på planet i morse. Försöker hitta ny transfer. Men vi är i Kina!

fredag 27 februari 2009

Delayed


Jag och magväskan äter det enda vegovalet som fanns att välja på i kiosken till middag medan mekanikern försöker laga planet. Det är fel på en reservdel säger mannen i den självlysande jackan.
- Nu igen, säger reseledar-Lars som var här på flygplatsen i sju timmar innan han kom till London, sist han reste.
- Monopol är dåligt, säger Jessica apropå de ohemula priserna i kiosken. Men hon är glad att de kollar att planet funkar innan vi lyfter.

Resan startar


På Arlanda nu. Boarding om fem minuter. Många avundsjuka blickar mot magväskan på Arlanda Express.

Vännerna på ICA


Underbara människor som skickat över ett guldpaket med en alldeles egen magväska! Tack.
Som jag lovat, den åker med till Kina och kommer att fotograferas här och var, likt en stulen trädgårdstomte!

Apropå Global intifada

Det är ingen slump att vänstern ger sig på handeln. Igen. Den organiserade extrema vänstern är sig lik.

Jag är för återanvändning men gammalt handelshat är bara unket.

Global intifada är en argare och mindre salongsfähig gren av vänstern. Men människor med vänstersympatier som tycker Göteborgskravallerna var kul, hyllar Buy Nothing Day och gillar filmer om Ulrike Meinhof kan nog kokettera med att känna sympati för saken. Men det är oacceptabelt att bränna butiker. Människors livsverk raseras. Hoten blir till verklighet och de ansvariga måste gripas, ställas till svars och inte gömma sig fegt bakom "aktionsnamn".

Nu går jag till EU-nämnden. Idag känns EU-samarbetet, en fri inre marknad och samarbete mot klimathotet ännu viktigare än vanligt.

Omröstning

Alla som tror att de tre oppositionspartierna faktiskt ville komma överens med Alliansen i energisamtalen räcker upp en hand!

torsdag 26 februari 2009

Redo för Kina


Utanför ambassaden. Lars är vår reseledare. Det syns på magväskan.

En Selma för din lampa

Varför inför vi inte en pant på lågenergilampor? En tjuga vore lagom och så inför vi ett enkelt och säkert system så att vi inte får kvicksilver i naturen.

Webfinanser och Fri Köpenskap tog pressmeddelandet trots att Kronprinsessan förlovade sig samma dag. Förslaget är bra. Timingen var urusel.

"Jag gör det stenhårt för miljöns skull",

Ett lysande citat från Miljöminister Andreas Carlgren på mötet i morse, apropå att han försvarar kostnadseffektivitet. Det är vår kille det här.

Igår avslutades kvällen efter åtta med kaffe i fin porslinskopp med krona i guld på och centerminister Eskil. Och idag började vi lite innan åtta imorse med kaffe i pappmugg och centerminister Andreas.

Nu åker jag till Kinas ambassad och får en briefing. De gillar frihandel i DI idag också. Hittade det på nätet här.

onsdag 25 februari 2009

Hemma hos Eskil


Vi är på andra sidan vattnet, på Rosenbad. Jordbruksministern har bjudit hela utskottet på middag. Genomgående snygg mat och små goda chokladbitar till efterrätt. Nu börjar dragningarna och informationen.

Sorgligt

Kondoleanser till David Cameron idag. Hans son Ivan har gått bort. Hederligt att PM:s Question time flyttades.

David och Samantha Cameron har bett om respekt för deras privatliv. Undrar hur brittisk media kommer behandla det här? De är inte kända för sin nyansrikedom och respekt.

Mer att läsa från BBC finns här.

tisdag 24 februari 2009

Vad är det för dag idag?

Jo både fettisdag + kunglig förlovning. Så jag undrar, när kommer första prinsess-semlan?

Minimalism


Borde inte Miljödepartementet åtminstone ha lite blomlådor på balkongen? Något grönt? Vad som helst?

Stockholm, Europas miljöhuvudstad

I tuff konkurrens med andra städer har Stockholm kammat hem titeln: Europas miljöhuvudstad för 2010!



Ännu ett kvitto på att moderat miljöpolitik fungerar.



- Bland de nominerade fanns idel värdiga vinnare. Det är otroligt positivt att så många europeiska städer kan visa upp så många goda exempel. Att utmärkelsen tillfallit Stockholm mot bakgrund av den hårda konkurrensen är extra roligt och ett resultat av stadens långvariga och genomgående miljöarbete, säger miljö- och trafikborgarrådet Ulla Hamilton.

Hela pressmeddelandet från Ulla och Sten att läsa här!
Och artiklar här och här bland annat.

söndag 22 februari 2009

Tack till MUF Stockholm!

Två dagars intensiv stämma lämnar spår. Är lite seg.

Några förtjänar lite särskilt extra tack. För det första hela stämman - som trots flera personval som blev långdragna och slitsamma höll humöret uppe. Bra jobbat! Imponerande med alla som var uppe och talade för första gången. Alltid lika kul med de gamla rävarna som höll debatterna igång också.

Sen: Tack till Rasmus, Mikaela och Pauline som var tåliga rösträknare. Snälla Lars-Joachim som lånade ut sitt kontor i landstingshuset och dessutom kom med en bricka med både kaffe och kakor. Aldrig sett honom så huslig någonsin. Tack till de andra i presidiet, Kristina Alvendal som tog tag i personvalslogistiken, Anders Hall som körde röstningen som ett bingoproffs. Anders Blom som kom in med glatt humör, Carl Höglund som uppskattar en logistisk utmaning. Gunnar Hökmark som både presidierade och talade inspirerande.

Tack Anna Kinberg Batra, Filippa Reinfeldt, Andreas Krohn och Rolf Könberg som också talade inspirerande. Och tack till Håkan Wallensten som blev dörrvakt. Ett jättetack till Cathis som verkligen hjälpte till med stöd och organisationen av den slutna voteringen.

Dessutom tack till Alexander Malmgren som är stabil och har hållit oss i presidiet glada med kaffe, godis och långa röstlängder.

Trots att det är trist med voteringar i personvalen är det ändå bra att det finns så många i distriktet som vill ta ansvar och som söker sig till politiken. Valberedningen till nästa års stämma har ett stort ansvar för att ta tillvara engagemanget och se till att de vi verkligen slåss mot är SSU, Grön Ungdom och Ung Vänster.

Och slutligen ett tack till Hanif Bali, tack vare honom blev det sista som stämman gjorde att prata om politik och inte att vänta på ännu en rösträkning.

Politik är lagarbete. Tro inget annat.

Dagens ros

Dagens ros i fredags går till Carina Ohlsson, socialdemokrat som sitter i Miljö- och jordbruksutskottet och EU-nämnden som jag. Hon kommer fram innan mötet i fredags och säger att hon förstår att jag är vegetarian av etiska skäl. Hon och Anders Ygeman var tydligen beredda på att jag skulle svimma när filmen om återanvändande av försöksdjuren visades.

- Du såg inte ut som du brukar, säger hon. Vi var beredda om det skulle hända något.

Och jag tackar för omtanken.

MUF Stockholm 100 år!

I helgen firar MUF Stockholm jubileum. 100 år. Min första stämma var för tio år sedan. Nu är jag gammal och stämmoordförande.

Tillbringade alltså gårdagen med stämmoförhandlingar. Och klockan 11 är det dags igen.

fredag 20 februari 2009

"Misstaget vi inte gör om"

Idag är jag i Miljöaktuellt och skriver om hur viktigt det är att Alliansen presenterar gemensam miljöpolitik inför nästa val. Och att moderaternas miljöarbetsgrupp är en viktig del av det jobbet.

Både rubriken och ordet "fadäs" har de journalistiska hjältarna på tidningen stoppat in för att spetsa nyheten.

Skrev inte där att vi väntar och väntar på oppositionens arbetsgrupper. Men det gör vi. Väntar!

Oppositionens Maudskräck

Har en spaning. För en korrekt spaning krävs tre saker som pekar åt samma håll.

  1. Mona Sahlin vägrar debattera med Maud Olofsson. Det blir otroligt tydligt nu när Saab diskuteras i morgon-tv. Först är Maud gäst. Senare kommer Mona. Aldrig i samma rum. Det var lika i båda kanalerna.
  2. När det är Mauds tur att tala i partiledardebatten brukar socialdemokraterna och andra ur oppositionen resa sig och gå. En härskarteknik som heter duga.
  3. Och nu imorse lästa jag att socialdemokraterna vill att bara partiledarna ska vara med i energisamtalen. De tvivlar på "Näringsdepartementets mandat" säger dem. Trots att de vet att Maud talar för regeringen.

Ergo: Oppositionen är rädda för Maud.

60-tal förslag på lördag

På lördag presenteras hela miljöarbetsgruppens rapport. Några smakprov har ju redan kommit. Gruppens ordförande Lars Lindblad berättar redan idag i en notis i DN (hittar den inte på nätet) om att vi vill skärpa EU:s utsläppskrav för lastbilar och också tillåta längre bilar.

Men som sagt, på lördag kommer hela listan.

torsdag 19 februari 2009

Kungsholms skärgård

Essingemoderaterna höll årsmöte igår kväll. Förutom att jag råkar svära i församlingshuset går allt bra. Temat är naturligtvis EU och miljö. Åker buss dit med Carl och vi skvallrar om kansliet.

Ordförande-elect Fredrik räddar faktiskt dragningen genom att hämta en kanon i Gamla Stan så att jag kan visa bilder. Det blir roligare då. Stort tack till Lars Rådén på MUF som uppenbarligen jobbar alldeles för sent om kvällarna men ställer upp och hjälper oss.

Träffar en kvinna där som heter Hjördis. Hon är naturligtvis trevlig, spontan, förtjusande och har möteskoll. Och bara ett s i efternamnet. Jag sa aldrig att hon lite liknade min hund. Vet inte om komplimangen gått fram på rätt sätt.

Rösta på ICA

I Europaparlamentsvalet i Eskilstuna kan det gå att rösta hos sin lokala matbutik. Varför inte? Matbutikerna har ju länge skött apoteksservice, varit systembolagsombud, erbjudit bank och post - med poströstning också antar jag.

Nästa naturliga steg är ju röstningen på själva valdagen.

onsdag 18 februari 2009

Biofuels till slut

Nu tillbaka på kontoret efter att ha deltagit i paneldebatten med en snäll moderator. Fick kasta in som sista inlägget från mig att biobränsle handlar om kundernas förtroende och att en märkning vore bra men inte om den används för protektionism.

De hade fem politiker på scenen i en timme men vi fick bara ställa en fråga och sen en kort avslutning. Hann undra om finanskrisen och kopplingen till decoupling, alltså att tillväxten ska vara hållbar.

Till nästa år måste jag lära mig lagom mycket spanska så att jag kan charma publiken som Gunnar Wieslander gjorde. Men han har bott 16 år i Malaga. Tacksam att mamma gav mig en spansk språkkurs förra veckan. Men det vågade jag inte berätta uppe på scenen.

Latin America Day i full gång


Pierre Schori pratar om Kuba. Det får mig att komma ihåg varför jag gav mig in i politiken.

Geografiskt nyspråk

- "I en nordisk elmarknad tycker vi att de baltiska länderna ingår".

Citat från socialdemokraterna från EU-nämnden i fredags. En halvpudel eller en oväntat liberal inställning till geografi?

Do you know?

Idag handlar det om utrikespolitiken. Värm upp med Carls artikel om mer samarbete österut. Sen är det utrikespolitisk debatt i kammaren.

Klockan 10.30 börjar Latin America Day i förstakammarsalen och går såklart att följa på webb-tv. Gunnar Wieslander som jobbar med handelsminister Ewa Björling talar om relationerna mellan Latin America and Sweden. Pierre Schori talar under rubriken "Do not ask what Obama can do for you, Latin America"

Sen talar Enrique V. Iglesias, alltså inte sångaren med pingislåten utan ekonomen. Johan Schaar från klimatkommissionen, Stefan de Vylder och Dr Inés Bustillo talar också så det blir en bra dag.

tisdag 17 februari 2009

Vill du jobba med oss?

Moderaterna söker en miljö och jordbrukshandläggare till riksdagskansliet med tillträde snarast.

Som politisk handläggare har du ett utmanande och stimulerande arbete som ställer stora krav på lyhördhet, servicekänsla och egen drivkraft. Arbetet sker ofta under tidspress och ställer stora krav på omdöme och förmåga att prioritera. Du måste kunna samarbeta med såväl riksdagsledamöter som kollegor och själv vara pådrivande i olika projekt.

Du bör vara analytiskt lagd och en god skribent med pedagogisk förmåga. Vi förutsätter att du har en akademisk examen och dokumenterad sakkunskap inom miljö och jordbruksområdet. Självklart delar du våra moderata värderingar, men du kan också hjälpa oss med förnyelse och utveckling av vår politik.

Din huvuduppgift blir att handlägga de ärenden som bereds av miljö och jordbruksutskottet, så som miljö, jordbruk och skogsbruksfrågor samt fiske och viltvårdsfrågor.

Vi erbjuder en spännande och dynamisk arbetsplats där du får möjlighet att vara med och påverka hur Sverige utvecklas. Vårt mål är att fortsätta att utveckla moderaterna för att därmed få väljarnas fortsatta förtroende att förbättra Sverige.

Tjänsten är placerad på riksdagskansliet. Vi arbetar för en jämn könsfördelning och en etnisk och kulturell mångfald bland medarbetarna.

Närmare information om tjänsten lämnas av vikarierande handläggarchef Pål Jonson 08-786 40 00.

Ansökan sänds till jobb@moderat.se eller Moderaterna, Box 2080, 103 12 Stockholm senast den 17 februari. Märk din ansökan med miljö och jordbrukshandläggare.

Förnuft och känsla

Utskottet blev nyss uppvaktade om lagstiftningen som rör försöksdjur.

Logiskt sett förstår jag att djur används och jag vill verkligen få fram vaccin för HIV. Men känslomässigt är det så svårt. Bilder på apor där burarnas galler ger skuggor över ansiktet gör ingen glad. Filmen med glada beaglar med inopererade sändare hjälpte inte. Inte alls faktiskt.

måndag 16 februari 2009

På 13:e våningen


I Sollentuna syns det att vi är med i EU. Och snart är det årsmöte med miljötal.

söndag 15 februari 2009

Inte kasta handduk!

Duktiga Christian skriver personligt om näthat. Han berättar om någon som velat kommentera på bloggen men som blivit bortmodererad. Som sen tycker att det är rimligt att skriva och hota. Christian funderar alltså på att sluta med politik på grund av det här. Men han behövs och gör bra saker!

Ingen behöver acceptera personangrepp och otrevligheter. Inte ens vi som sysslar med politik på heltid.

Riktiga samtal, diskussioner och argument med andra människor är en förutsättning för att vi ska kunna göra ett bra uppdrag. Men sånt som Christian råkat ut för är tyvärr en del av vår vardag. Nyss har jag själv plockat bort ett tiotal kommentarer som inte publiceras här. Politiker är inte internets slasktratt.

Miljövänlig Frankenfood?

Slate skriver om genetik och mat. En del tycker tekniken är läskig - andra konstruerar en "enviropig".

Från en låtsasfeminist till en annan. Tydligen.

En ledare av Sakine Madon i Expressen handlar om ett riktigt problem, att Kristina Axén Ohlin slutar i partistyrelsen och att en rad andra duktiga kvinnor försvinner från toppositioner i moderaterna. Det börjar som en diskussion om någon slags feminism men landar i en taskig mening där jag namnges som "stjärna", just så inom citationstecken, och att min hjärtefråga "tycks vara att göra om moderaternas partisymbol till en morot".

Men snälla. Det var väl lite trist och lågt. Men hon är kanske inte intresserad av miljö- och klimatpolitik.

36-26 i Stockholm

Moderaterna spöar Socialdemokraterna i opinionssiffror i Stockholm. 36 mot 26.

Och alliansen leder över oppositionspartierna med 54 mot 42. Fantastiska nyheter som rapporteras av Svenskans ledarblogg.

D-day i oktober

Har varit bortrest och går igenom muren av helgens tidningar som låg innanför dörren.

Hittar inbjudan till Dagen D, branschdagen för detaljhandeln som ordnas av ICA-nyheter, SSLF och Svenska Handel. Högst upp på uppslaget visas bild och namn på höjdare inom handeln som ska vara med. 14 män varav elva vd:ar, en säkerhetschef, en handlare som också är styrelseledamot och en ordförande för ett fackförbund. Och jag.

Har faktiskt jobbat med sex stycken av de andra inbjudna så det känns rätt hemma ändå.

Apropå detaljhandel så ska jag göra en grej med tidningen Fri Köpenskap också. Inte bara för att hitta balansen mellan de två stora branschtidningarna. Det är kul, bra och intressant också.

Och till min vän Janne som kommenterat det här vill jag bara säga att Fri Köpenskap innehåller så mycket så den tar jag hem från kontoret för att hinna läsa ordentligt. Och ICA-nyheter får jag också hemskickad. De enda andra som gör det är tidningen Fjäderfä och Svensk Gris med knorr.

fredag 13 februari 2009

Vad får vi skriva på Fejjan?

Såklart få vi skriva vad som helst på Fejjan som inte kränker någon annan. Vi har ju yttrandefrihet. Men en miljöpartist skriver i en text på en debattsida det mest småborgerliga och inkonsekventa jag läst på länge - och det bisarra är att det handlar om några meddelanden som en av våra ministrar skrivit. På Facebook. Och hon är mot det. Inte för att hon är polare med någon inblandad - hon har inte ens frågat och blivit ignorerad- utan det är för att... ehm... ja...det verkar vara språket och att det är sms-förkortat och på svengelska. Obegripligt att bli så upprörd. Och en omänsklig inställning till politiker. Undrar om hon känner sig kränkt förresten?

Egentligen var jag inbjuden till studio ett om en halvtimme ungefär för att få prata om hur en politiker kan jobba med Facebook och hur bisarrt det är med den här artikeln. Men infon på hemsidan hos P1 handlade bara om ministern och meddelandena. Och vid närmare koll från pressavdelningen gjorde även frågorna det. Jag resencerar inte mina kollegors Facebookliv eller Facebookmeddelanden. Så nu fick jag avböja i sista sekund. Känns oproffsigt och trist.

I morgon är det alla hjärtans dag. Undrar om det är ok för den där miljöpartisten om jag och andra människor med politiska uppdrag tar emot de virtuella björnar, blommor och hjärtan som skickas? Är det ok att skicka en puss till min pappa? Eller kramar till vänner? Eller så är det faktiskt synd om den här människan. Kanske borde vi lovebomba henne med små söta meddelanden? För ironiskt nog finns hon på Facebook.

Fredrik på partirådet


- Tempotorsk! Så upplevde jag socialdemokraternas Europapolitik, säger Fredrik. Sen förklarar han att valet handlar om mobilisering, att få människor att rösta. Valrörelsen startar i det lilla.
- Orkar du rösta? Orkar du det? Då kan du väl ringa mamma också.

Glada kandidater!


Alla i topp fem - utom Gunnar som står vid kaffet. Men strax möter de pressen i samlad tropp!

Äntligen fredag

Snart är det EU-nämnd och sen partiråd!

Är inne och kollar av posthögen.

Biotech Sweden berättar om en vaccin mot jordnötsallergi och att det finns en iPhoneapplikation som gör att det går att kolla på mikroskoppreparat i hög upplösning, virtuell mikroskopi helt enkelt. Restauratören berättar om årets kock. ICA-nyheter skriver om butikssäkerhet och sin kampanj mot butiksrånen. Sitter i en flod av information. Underbart.

torsdag 12 februari 2009

Arbetslinjen

Idag:
  • Möte med Eskil klockan 8.00 om att vara trygga med vad vi äter.
  • Sen förmöte.
  • Sen utskott klockan 10.00.
  • Sen lite slumpmässigt jobb och mailhantering och har internlobbat på IT-avdelningen. (Dissade mailsystemet Notes. Hyllade intranätet Helgonät.)
  • En inställd votering.
  • Effektivt och trevligt lunchmöte med Svenskt Näringsliv-Johan.
  • Möte med alliansens fiskegrupp.
  • Möte med planerings-Johan följt av snabbmailning.
  • Möte med Ewa Björling. Hon är så himla bra.
  • Votering. Ett ärende.
Nu: hämta Hjördis från dagis och ta med henne på sista mötet. Det är i moderaternas hus som inte har samma regler som riksdagen. Frihetens bastion!

Var är oppositionen?


Direkt från utskottet. Oppositionspartierna visar sitt kompakta ointresse för kemikaliefrågorna. Fast i sitt sura särskilda yttrande skriver S att vi gör det. För det är ju så att det är tillåtet att skriva vad som helst i ett särskilt yttrande. Men vi som skriver riktig betänkandetext recenserar inte de olika oppositionspartierna så osakligt. Men handlingar är tydligare än ord.
Uppdaterat: Mannen som är med på bilden är kanslichefen Björn som naturligtvis är helt opolitisk.

onsdag 11 februari 2009

Det är bara att göra

Else-Marie Lindgren har fått mycket uppmärksamhet för sitt förslag att hon vill att Fredrik Reinfeldt ska välsigna Sverige när han talar.

Nu är ju kyrkan skild från staten och Fredrik är väl inte ens medlem. Men mitt förslag är att Else-Marie föregår med gott exempel och piggar upp debatterna i Försvarsutskottet med en välsignelse i slutet av varje inlägg.

Hej Anonym!

En anonym och ganska arg person har skrivit fyra arga kommentarer i rad som jag nyss fick för moderering. Jag kommer inte att publicera dem.

I en står det att han är "uppriktigt förbannad" och att han är övertygad över att jag "inte vågar ta in mitt inlägg". Kanske ett försök till omvänd psykologi. Men det funkar inte.

I en annan kommentar har han använt tre (3!) utropstecken efter varandra och han använder överhuvudtaget flera åldriga verbformer.

Det finns ingen anledning att ta in anonyma kommentarer som bara är personangrepp.

Fast Anonym, om du läser det här: jag tror att du behöver prata med någon. Det du skriver verkar inte friskt.

Östersjöfrukostmingel



tisdag 10 februari 2009

Hemma efter mingel

Allvarligt talat. Just nu är jag så nöjd. Två år som heltidspolitiker och redan inne på miljömäktigastlistan. Plats 28. Bra - men ändå lite att växa i.

Listor i all är men det blir som ett kvitto på att jobbet jag gör syns och räknas.

Pratade med mamma. Hon är stolt säger hon. Men hon är stolt över hela familjen oavsett vad vi gör. Men lite extra nu.

Lars med Fredriks diplom




Jag är 28:e miljömäktigaste i Sverige!



Ida visar listan i nya snygga Miljöaktuellt i magasinformat.

Och vinnaren är...


Christian Azar är miljömäktigast i Sverige.
- Mitt råd till Fredrik Reinfeldt och Andreas Carlgren är att fortsätta driva den här linjen, säger han.
Tvåa är Svante Axelsson. Fem män i topp.

Miljömäktigast


Tomas Uddin hämtar priset för plats nummer fyra som vanns av Andreas Carlgren. Andreas är just nu i kammaren och pratar energi. Fredrik Reinfeldt blir trea och moderatgruppledar-Lars hämtar diplomet.

Hänga med miljöeliten

Ikväll är det prisutdelning och fest hos Miljöaktuellt som jag skrivit om tidigare. Ikväll avslöjas hur topplistan på de 49 miljömäktigaste ser ut.

Nomineringarna hittar du här. Kommer ens hälften av listan blir det en redigt cool fest.

Har inga illusioner om att få pris. Kanske får jag extrapoäng för att jag dyker upp? Och en bonus för att Ida hänger med?

Fast bland politikerna borde jag ha hyfsade chanser. Några socialdemokrater och miljöpartister är nominerade och de är inte särskilt mäktiga nu. Men många andra är mäktigare än politikerna.

Rösta på Gösta!

Äntligen, en av mina politiska förebilder, Gösta Boman, har fått ett eget torg. Mellan Karlaplan och Fältöversten.

Drömmen är att få ge namn till en galleria. Men det händer inte under ens livstid så jag måste nog bygga den själv om jag ska hinna se den och inte bara spöka i den.

Gårdagens ord: överens

Förresten är oppositionspartierna överens om att... vara överens.

Vi väntar och väntar på arbetsgrupperna. Väntar.

De har ju officiellt kommit igång nu. Jämställt arbetande på Socialdemokraternas konferensgård Bommersvik.

Hmm. "Väntar" det blir nog dagens ord.

När byggbranschen rockar




















Bilden är från Katastrofala omslag.

Tack till Arek för tips. Skrattar så jag gråter.

måndag 9 februari 2009

Sure, you can have my number baby!

Här finns ljudklippen på Obama när han svär. Även om det bara är citat från en kompis så verkar Totto numera oskyldig, även om hans rekord står sig.

If 911 is a joke...

För den som vill fira mer än min vän Henrik blir det läge redan i övermorgon. Då är det är den europeiska nödnummersdagen. 11/2. 112. Solklart.

112 ska fungera i hela EU och det bestämdes i ett direktiv redan 1998. Men "medvetenheten hos medborgarna är dock ännu inte tillfredsställande".

Så därför föreslås en gemensam deklaration av Europaparlamentet, Ministerrådet och Europeiska kommissionen om just den här högtidsdagen.

Och i år är det faktiskt andra året det händer. Men i år firar Tjeckerna med brandmän.

Idag gratulerar vi Henrik!

Hurra för min vän Henrik som numera bor i Australien - för han fyller 30 idag!

Och för att påminna om det har någon släppt ut en känguru nära hans fästmös föräldrahem. Fast det är alltså inte Carros familj som håller sig med kängurus. De har bara hundar.

Stockholmsbänk i Stadshuset


- Vi har en ring runt Stockholm, men inte av vägar utan av köer, berättar Ulla Hamilton, Stockholms miljöborgarråd, och visar bilder där några av de 166 flaskhalsarna syns. Lösningarna handlar om teknik, kollektivtrafik, underhåll och vägbygge.

Finansborgarrådet Sten Nordin pratar om ekonomi. Sysselsättningen ökade sista kvartalet i staden. Men skatteutjämningen är inte så kul, särskilt inte när Stockholm går bättre än landet. Många flyttar in, många barn föds och det byggs rejält. Målet är 15 000 nya bostäder under mandatperioden.
- Vi ger fler markanvisningar till hyresrätter än bostadsrätter. Det är inte partipolitik hur människor väljer att bo, säger Sten. Vi bygger det som efterfrågas.

Så räddar vi Östersjön. Till frukost.

På onsdag mellan 07.30 - 09.00 i Gamla Partimatsalen i riksdagen är du välkommen på Östersjöfrukost med tema grönt företagande och förvaltning av havsresurser.

Föreningen Forum Hållbar framtid och Moderaterna är det som ordnar. Anmäl dig till ida.karlbom(snabel-a)riksdagen.se så släpper vi in dig.

Inte nog med själva seminariet. Regeringens särskilda Östersjö- och klimatförhandlare, fd bossen på Naturvådsverket: Lars-Erik Liljelund kommer också!

Här är programmet:
Forum Hållbar framtid & Moderaterna bjuder in till seminarium om Östersjön som världsledande pilotområde för grönt företagande och förvaltning av havsresurser.

Kan gröna entreprenörer och nya idéer göra Östersjön till ett världsunikt pilotområde för en ekosystembaserad förvaltning?

De senaste årens forskning har gett en ny förståelse för hur Östersjön fungerar, och nu är det dags att göra något konkret av alla politiska ambitioner. Sveriges ordförandeskap i EU innebär en unik möjlighet för Sverige att visa på nya sätt att förena havsmiljöfrågan med progressiv finans- och näringslivspolitik.

07.30 Välkommen. Maja Brisvall ordförande i FHF och dagens värd, Sofia Arkelsten, Moderaterna
07.35 Östersjöns problem och Helcoms aktionsplan. Nya förutsättningar att lösa övergödningsproblematiken. Fredrik Wulff, Baltic Nest Instiute, Stockholm Resilience Centre
07.50 På väg mot en ekosystemansats: Aktuella direktiv och processer; lokala entreprenörer och nya vetenskapliga försök. Henrik Österblom, Baltic Nest Institute, Stockholm Resilience Centre
08.05 Kommentarer: Pernilla Baralt, EU kommissionens sekretariat i Sverige, Sofia Arkelsten, Moderaterna
08.15 Öppen diskussion: hur kan politiken stimulera verktyg för implementering av Helcoms aktionsplan, innovation och alternativa lösningar?
Moderator: Louise Hård af Segerstad, Albaeco

söndag 8 februari 2009

Arbetsgrupperna går in för landning

Nu pågår det sista fixet med att skriva ihop moderaternas miljörapport. Där ingår de tre delrapporter som min arbetsgrupp En komplett miljöpolitik levererat. I den arbetsgruppen ingår kollegorna Lars Hjälmered och Lena Asplund.

Men innan har vi kunnat stämma av en hel del på moderaternas framtidsdagar. Framtidsdagarna är som en stämma men utan upprörda motionärer och med mer ballongar. Det mesta mottogs positivt.

Och nu när energiöverenskommelsen är klar så blir vårt jobb något enklare och framförallt tydligare.

Mottagaren för alla våra delrapporter är alltså huvudarbetsgruppen. Den huvudarbetsgruppen består av Lars Lindblad, Ola Karlsson och jag. Alla tre har ju lett varsin arbetsgrupp som har levererat några delrapporter.


Nu blir det en enda produkt - i två delar - av allt jobbet, alla texter, alla möten och alla ansträngningar från de duktiga människor som varit med och hjälpt till med detta. Har just mailat in mina sista synpunkter. Vi har ju hela helgen på oss.

Well, det ser lite krångligt ut nu när jag läser vad jag skrivit. Men det är enklare än schlagerfestivalens nya omröstningssystem i alla fall. Vi har inga dueller. Eller... det var kanske inte riktigt sant. Men miljöpolitik är inget för mesar.

Hur högt?

DN skriver och visar bilder på hur Stockholm växer lite försiktigt på höjden. De tar bland annat riksdagshuset som exempel med kammaren som byggts ovanpå gamla riksbankshuset.

Det är så typiskt svenskt att lägga på några årsringar i taget. Lagom. Försiktigt. Hur som helst äntligen ska kollegorna i stadsbyggnadsnämnden besluta om att bygga på för regeringskansliet i nästa vecka. Äntligen lite, lite högre stad. Bra jobbat!

lördag 7 februari 2009

Tältar framför scenen


- Nu är det 350 barn här, säger festivalgeneralen.
- Kul, det är redan 100 fler än förra året, säger Annika som är verksamhetschef på stiftelsen barnens dag.

På kollofestivalen


Bilderna från sommaren och pysselbordet är poppis. Men längst är kön till spökrummet.

fredag 6 februari 2009

Som apelsinjuice och kaviar

Jag lär mig min läxa. Blanda aldrig politikbloggning med modebloggning. Det är inte intressant ser jag hos Deepedition, särskilt kommentaren.

Uppdaterat: Rätt ska vara rätt. Som den intresserade ser i kommentarerna här var det inte att jag skrev om mode på en hyfsat politisk blogg utan längden på inlägget som kritiserades. Att jag liksom redan mikrobloggar genom att skriva kort fast på en vanlig blogg. Diskussionen handlar alltså om kanaler. Tyvärr uppfattades det som att jag dissat själva mikrobloggandet. Så är det ju inte, jag dissade på sin höjd Anders Ygeman.

Borg & borgfred

EU-nämnd i förmiddags. Eller, den tog nyss slut.

Anders Borg talade om ordning och reda i de offentliga finanserna, en europeisk koldioxidskatt och handelssystem.

Mötet bjöd på långa inlägg från Leif Pagrotsky, mest om Lichtenstein. Vi fick också en analys av komplexiteten i miljöfrågorna från en socialdemokrat:
- Klimatet är en liten bit av alla de miljöproblem vi har, säger människan. Skriver vem det är sen när de stenografiska uppteckningarna är justerade. Men det var ett uttalande som hade till syfte att helt ignorera Sveriges ledarskap i klimatpolitiken.

Väntar nu för att se om det är socialdemokraternas nya linje. Jag tror inte det.

En freudiansk felsägning visade också att socialdemokraterna inte verkar vilja bidra till någon borgfred - alltså ett bra samarbetsklimat under det svenska ordförandeskapet. Vi borgerliga är alltid så väluppfostrade och ordentliga så vi stöttade det förra svenska ordförandeskapet just för att det var svenskt, det var alltså inte socialdemokratiskt. Nu har S hittat några saker som fungerar som ursäkter för att inte komma överens. Trist. Omoget.

torsdag 5 februari 2009

Klimatberedningens 38 blev 40

- Det nationella målet på 40 procents utsläppsminskningar gör Sverige unikt ambitiöst i Europa när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser, säger Andreas Carlgren, vår miljöminister.

Målet om 40 procent avser den icke-handlande sektorn, alltså allt som inte ingår i EU:s handel med utsläppsrätter, och betyder en minskning av klimatgaser med 20 miljoner ton i förhållande till 1990 års nivå. Till 2050 ska inte Sverige ha några nettoutsläpp av växthusgaser.
  • Två tredjedelar av målet ska uppnås i Sverige och en tredjedel i form av investeringar i andra EU-länder eller gröna investeringar i utvecklingsländer.
  • Utsläppsminskningar i svenska företag som omfattas av EU:s utsläppshandel räknas inte in i målet.
  • Nationellt beslutade utvecklade ekonomiska styrmedel ska minska utsläppen med 2 miljoner ton.
  • Mål sätts upp för att Sverige år 2030 bör ha en fossiloberoende fordonspark och för att svensk industri ska vara världsledande i omställningen, bland annat genom utveckling av hybridfordon, elbilar och biodrivmedel.
  • Strategierna för att nå klimatmålet presenteras i den klimat- och energipropositionen som kommer 17 mars.

Bra att veta:

Klimatberedningen, där jag var med, landade på ett förslag på en minskning mellan 35-38 procent och då satt vi och räknade ton och åtgärder. Nu har vi också en energipolitik som hjälper oss med mer kolsnål energi. Den förra S-regeringen bedömde i klimatpropositionen våren 2006 att utsläppen av växthusgaser behövde minska med 25 procent. I beredningen var de tre oppositionspartierna bara överens om siffran 40 procent men inte om hur denna skulle uppnås. Det är de fortfarande inte. Men, som sagt, på måndag börjar deras arbetsgrupper jobba.

Pressutspel från oppositionen:

Socialdemokraternas energipolitiker Tomas Eneroth säger:
- Det finns goda förutsättningar för en energiöverenskommelse även mellan S, V och MP, i ett pressmeddelande. Det är lite oklart vad han bygger det på.

- Låt inte Miljöpartiet ha något inflytande över socialdemokraternas energipolitik, säger Benita Wikström, det socialdemokratiska kommunalrådet i Oxelösund till TT. Och hon har varit tydlig tidigare också.

Vänsterpartiet söker konflikt med centern.

Miljöpartiets Peter Eriksson hade tydligen en egen pressträff 11.30. Gissar att han var mot. Och nu pågår en gemensam pressträff för alla tre oppositionspartierna. Men den sänds inte av svt 24 som istället visar texter om andra nyheter.

Firar med fika



Dagens schackbräde

Några olika delar behövs för att lyfta fram det energipolitiska läget idag.

Alliansen är enad och har en stark trebent politik. Vi har både mål och åtgärder för att uppfylla målen.

Mot det står en oenig opposition vars arbetsgrupper börjar jobba på måndag. I lite uppförsbacke kan man tänka. Tidigare har de sagt 40 procent minskning av utsläppen enbart inom Sveriges gränser. Men de saknar åtgärder. Gruppen för jobb och ekonomi, där jag antar att energifrågorna ingår, innehåller inte några miljöpolitiker. Gruppen för miljö- och klimatfrågor, som också kan syssla med energifrågor, innehåller inte några näringspolitiker. Men någonstans måste åtgärderna för att nå deras kommunicerade mål tänkas ut.

Ett argument som nu dyker upp är det klassiska om att politiken är ett nollsummespel. En peng till kärnkraft blir en peng mindre till vindkraft, sägs det, men det är inte sant. Oppositionen låtsas att det bara finns ett visst antal pengar att fördela - som i en statlig budget. Men på en marknad handlar det om att prioritera, investera och fördela.

Hur som helst. Miljöpartiet backar om en snabb avveckling. De vill inte investera i de fyra äldsta reaktorerna och på så sätt låta dem skrota ut sig. De föreslår också att EU ska ha som mål att minska utsläppen inom gränsen med 80 procent.

Mona Sahlin har sagt att kärnkraften ska avvecklas och ingen ny reaktor under henne livstid.

Vänstern vet jag inte vad de tycker. Mer än att de vill skrota och är generellt mot kärnkraft och vill, lite konservativt och fint, bevara de outbyggda älvarna.

Dagens citat

- Jag gör det här för mina barn och barnbarns skull, säger Maud.

Alliansen levererar

Nu är det presskonferens. Fredrik börjar med att förklara att vi går före, har ambitiösa mål, skapar långsiktiga regler och kan ta oss själva som exempel i klimatpolitiken nu när vi blir ordförande i EU.
- Alliansen lägger med detta grunden för vägen ut ur fossilbränslesamhället.

Alliansen tar långsiktigt ansvar för Sverige. Vi är också beredda att lyssna och bredda grunden för detta avtal och kommer bjuda in oppositionen.

- Vi binder ihop klimat och energifrågan på ett sätt som vi aldrig tidigare gjort i Sverige, förklarar Maud Olofsson som också säger att det är en kompromiss där vi ger och tar.

Att komma överens

Alliansen arbetar energiskt tillsammans. Idag blir en spännande dag. Nu pågår regeringssammanträde. 10.30 blir det presskonferens som går att följa via nätet och där presenteras klimat- och energiöverenskommelsen.

Åh, apropå det. Fortum ansöker om att få bygga kärnkraftverk i Lovisa i Finland.

onsdag 4 februari 2009

Kycklingkrig


Nu är det tema fjäderfä på politiken. Läser att USA har anmält EU för att vi vägrar ta in deras kycklingar som desinficerats med klor på marknaden. Kemisk dekontaminering kallas det.


Det här är inte ett handelshinder. Det här är en fråga om djurskydd. Den kyckling som har vuxit upp i en sån bakteriehärd att den måste klordoppas för att kunna räknas som människomat kan inte ha haft det bra.


Seriöst. Har inte WTO viktigare saker att hantera? Det är förresten gamla Bushregimen som anmält och hotar med slumpmässiga strafftullar av EU-varor. Vet inte om den nya politiken kommer göra skillnad, frihandel var ju det svaga kortet hos Obama, så tullarna kanske inte ses som problem. Men de borde tycka att djurskydd är viktigt.

6 word story: eftermiddagen

Vegetarisk politiker intervjuad om köttskatt. Bisarrt.

Hylla tekniken

Det pågår en diskussion om Twitter, hos Jonas bland annat och hos Ewa, som med rätta pratar om målgruppsanpassning, grunden för all kommunikation. (Därför slipper du som läser det trista med uppdraget och får bara greatest hits.)

Och ett klargörande. Bara för att jag är frank och tydlig med att det inte räcker med en kanal utan också krävs innehåll för att skapa intresse så betyder det inte att jag ogillar tekniken.

Jag älskar teknik. Jag är för Twitter. Och de här senaste dagarna hade varit twittervärda.
"Hänger med fyra av de mäktigaste männen i Europa. En av dem är faktiskt en kvinna, men hon är vice."
"Dödade talmannens mikrofon. Detta kan vara min sista talmansresa."
"Smickrad av franska talmannen. Har nu rodnat bilateralt."
"Galamiddag på fd kubansk ambassad som blivit restaurang med kristalldruvor i taket"
"Lunchar i Luxemburg med EU:s viktigaste jurister. Starstruck."

Men normalt blir det mer:
"Lämnar Hjördis på hunddagis. Sen till kontoret."
"Pratar avlopp. Igen"
"Pratar sopor. Igen"
"Mailhantering, förmöten, utskott"
"Möten, möten, möten. Automatkaffe."

Hm. Kanske blir det Twitter eller Jaiku eller Bloggy något för mig också. Men då behöver jag växla upp mitt liv litegrann.

Så, det är fint med ett initiativ att samla riksdagstwitter. Men till alla politiker: skaffa inte en kanal bara för att ha en om du inte tänker använda den. Tänk på ledsna och övergivna bloggar...

Grrrr Alien....

Nu kommer jag få skäll från kulturutskottet. HD har uppgraderat min bisats om att jag gillar rymdfilm till rubrik. Men det är sant och jag är stolt.

tisdag 3 februari 2009

Sweden was here



Idag firar vi Hjördis


Hurra för Hjördis och även Disa som har namnsdag idag!

Domstolens arkitektur


- Det utstrålar frihet och rättvisa, säger Anna Kinberg Batra. I bussen pratar vi om EU är höger eller vänster i sina byggnader. Stalinistisk stil tycker flera. Alltså vänster.

Frukostmöte


Kanslichef Jan förklarar rättsfrågan i målet vi ska se idag. I korthet: kommissionen vill öka rådets makt men rådet vill ha kvar mer mellanstatligt. Men sakfrågan är om Vietnam ska in WTO.

Frukostmatsalen är vackert dekorerad med djur och vackra flamingos. Och jag har fått sms från Ida om att om vår Fejjankampanj mot djurplågeri i dunindustrin fått många medlemmar redan.

måndag 2 februari 2009

Klippan


För en gångs skull hinner vi se något. Här vid den stora klippan grundades Luxemburg. Nu står vi vid ett gammalt kloster som sen blev fängelse och nu är ett kulturcentrum.

Lunchhak


Vi är på en klubb. I entrén hänger en sjal, särskilt designad av Hermes.

Europeiska investeringsbanken


- Det är en blandning av bank och politik, förklarar Eva Srejber, vice President. Men även om de inte är vinstdrivande så är de en bank.

söndag 1 februari 2009

Stwixdag

Socialdemokraterna, eller egentligen socialdemokrater som arbetar med Almedalsbloggen, har startat en tjänst som heter Twixdagen som ska samla riksdagens twitter. Politikerbloggen berättar om den här. Den lanserades nu under socialdemokraternas framtidsdagar.

Kan bli bra. Men känner oro för hur intressant det är att ha en heltwittrande riksdag. För normala människor menar jag, inte för andra politiker. Vilken väljare bryr sig om heltidspolitikern Anders Ygeman håller ett seminarium för sina egna partikamrater?

Det talas om Obamakampanjen som föredöme, men en twittrande George W eller McCain hade inte hjälpt upp valresultatet.

Det är så lätt att hamna i fällan att fästa sig vid informationsmediet före budskapet.

Och apropå valet av informationskanal, plockas förresten jaiku in? Eller bloggy?

Twitter är som vilken informationskanal som helst: intressant när budskapen är intressanta och sanna eller åtminstone relevanta. S borde lärt sig läxan efter de bombat med sin ekoblogg som de ödmjukt kallat världens viktigaste fråga.

Bara kärlek i moderaterna

Igår var en fantastisk dag. Upp tidigt, reser från hotellet 7.30. Kommer tillbaka in i stan lite efter 12.00, och far direkt till Grand Hotel. Där pågår inte bara en bröllopsmässa utan även ett hemligt bröllop i rummen ovanför mässan. Jag har ansökt och fått tillstånd att viga två vänner. För elva år sen på MUF-kurs i Flemingsberg sa det "klick" mellan dem. Brudparet, föräldrarna, jag och någon till vet om att det blir bröllop idag.

Upplägget är smart. Paret har varit tillsammans i elva år och firar officiellt sin 30-årsdag med en lunch för släkt och vänner. Men efter fördrinken öppnas dörren till rummet bredvid där bandet spelar Fly me to the moon. Gästerna går förvånat in men förstår ganska snabbt och sätter sig.

Till musik kommer brudparet in tillsammans med en beundransvärt lugn fyraåring som bär ringen på en kudde.

Ceremonin är lagom kort. Mostrar och fastrar och några till gråter. Det är så rörande. Men vi har laddat med Grand Hotelservetter. Den efterföljande lunchen är så trevlig och alla är fyllda av glädje. Spontana tal och gratulationer. Det är fantastiskt att få vara en del i detta.

På väg ut möter jag begåvade och vackra landstingsrådet Catharina som och hjälper sin vän som har brutit benet och jobbar extra på Bröllopsmässan. Hon står mitt i dörren med spetsklänning och lockar i håret och delar ut flygblad.