fredag 25 april 2008

Dagens ord: hållbar utveckling

Fick en fråga i kommentaren till förra inlägget om begreppet hållbar utveckling. Det kommer från Brundtlandkommissionen i slutet av 80-talet och funkar som en fixstjärna i miljödebatten. Alla vill ha hållbar utveckling. Men det är sant att begreppet är brett.

Faktiskt fick vi höra lite skvaller på Sustainability day från Tällbergs-Bo som berättade om hur begreppet kom till. Det var en kompromiss. Helt enkelt kom hållbar från miljörörelsen och utveckling från näringslivet.

Det är två positiva ord som samlats i ett begrepp. Jag tycker det är ett rätt bra begrepp och visar både att vi ska framåt och utvecklas men samtidigt ansvaret mot de som kommer efter oss. Det är den sympatiska förvaltarskapstanken, en gammal klassisk moderatidé.

Problemet är som vanligt att begreppen är så pass lösa att det går att knö in det mesta under det. Hey, det handlar om politik. Vi måste själva fylla begreppen med innehåll och göra avgränsningarna. Det finns många ord som tolkas olika, ta bara rättvisa, solidaritet eller jämställdhet. Det finns alltid någon i det politiska spektrat som vill göra konstiga saker och använder ord eller särskilda begrepp för att förklara det. Tänk bara på all vänsterförslag som läggs fram med miljön som ursäkt. Som om den politiken någonsin funkat bra för miljön.

Inga kommentarer: