onsdag 2 april 2008

Bygga broar vid Bosporen

Den turkiska delegationen är lite tidig enligt vårt schema men i helt rätt i tid enligt sitt. Jag ser från Frejasalen, en trappa upp från Skandiasalen där mötet hålls, hur de mörka bilarna kör fram på rad och alla kliver ur och går in i huset. Så när jag går ned för trapporna håller jag på att hamna mitt i delegationen. Väl inne i salen är turkiska delegationen redan där. Jag smyger in lite diskret. Då ropar Anna:
- Sofia, kom hit och hälsa.
Så rätt som det är står jag mitt i delegationen av män och talar med premiärministern genom tolken. Han är glad att vara här. Det kommer tydligen en delegation av parlamentariker som är kvinnor om någon vecka. Och jag tror att jag och Erdogan är ungefär lika långa men det kommenterar vi inte.

I det franska valet så var det turkiska medlemsskapet i EU en het fråga. Det finns franska idéer om att börja ställa andra krav och stoppa Turkiets medlemsskap, trots att de redan börjat sin anpassning för att komma med.

Det är en av de viktiga frågorna som premiärminister Erdogan talar om när han nu träffar Utrikesutskottet och EU-nämnden. Han jämför EU-processen med en fotbollsmatch och förklarar att det inte går att ändra reglerna mitt i matchen. En helt rätt inställning. Det tycker alla svenska partier.

Dessutom tar han upp allianser mellan civilisationer i motsats till krocken mellan civilisationer som det talas mer om.

Det hettar till när vänster-Jacob frågar om nyårsfirandet nu i mars och om kurderna.
- Vi får ofta de här frågorna, svarar Erdogan. Han vill inte kalla kurder för minoritet, nej det räknas inte i etnicitet. Det finns 36 etniska grupper i turkiet. Minoriteten är den enda procent som inte är muslimsk, men som naturligtvis ska respekteras. Och så förklarar han hur han som borgmästare renoverat två kyrkor och lagstiftningen nu förändrats så att inte alla kyrkliga byggnader kallas moské. Och fyra ministrar i regeringen har kurdiskt ursprung.

Paragraf 301 i strafflagen som handlar om att det är ett brott att kränka Turkiet berörs flera gånger. Erdogan hävdar att Polen och Tyskland har likadana. Men de enda jag känner till är några stater i Afrika som också brottas med rejäla utmaningar för de mänskliga rättigheterna. Hur som helst ska de börja arbeta med den, så fort de är klara med sociallagstiftningen.

Turkiet är bron mellan öst och väst och det betonas.
- Du har nyckeln till hur Islam uppfattas, säger Anna K-B.
- EU är inte bara Frankrike. Ett land kan inte dominera den politiska scenen, säger Erdogan. Det finns många fördomar om Islam i väst. Islam är en fredlig religion.

Inga kommentarer: